Alaycı kuş Nasıl Bir Kuştur? Özellikleri Davranışları Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Alaycı kuş nasıl bir kuştur? Alaycı kuşların özellikleri, davranışları, beslenme ve üremeleri, haklarında ilginç gerçekler.

Alaycıkuş

Kaynak: pixabay.com

Alaycı kuş

Alaycıkuş, (Lat. Mimus polyglotto).Ötücükuşlar takımının Alaycıkuşgiller familyasından kuş türü.

Amerika’da yaşar. Uzunluğu 24-25 cm’dir. Tüyleri üstte gri-kahverengi, arkada zeytin kahverengisi, altta açık gri, çene ve karında beyazımsıdır. Kuyruk üstü siyah, kenarları beyaz, altıysa tümüyle beyazdır. Kalın gaga tüyleri, ince beyaz göz halkası belirgin özelliğidir. Uçarken sinek avlar, küçük üzümsü meyvelerle beslenir. Yuvâsını ağaçlara yapar. Yılda 2-3 kez kuluçkaya yatar. Öteki kuşların ötüşünü taklit eder.

Alaycıkuş

Kaynak: pixabay.com

Kuzey Alaycı kuşu Hakkında İlginç Gerçekler

  • Kuzey alaycı kuşu 8.1 ila 11 inç uzunluğa ve 1.4 ila 2 ons ağırlığa ulaşabilir. Erkekler dişilerden biraz daha büyüktür.
  • Kuzey alaycı kuş, vücudun sırt tarafında gri tüylerle ve vücudun ventral tarafında soluk gri veya beyaz tüylerle kaplıdır. Kuyruk siyah ve beyaz dış tüylüdür. Kanatlar, uçuş sırasında belirgin hale gelen iki beyaz çubukla kaplıdır.
  • Kuzey alaycı kuşunun kısa, düz, siyah renkli gagası vardır. Gözler sarımsı yeşil, sarı veya turuncu renklidir. Kuzey alaycı kuşunun uzun bacakları ve 12 ila 15 inç kanat açıklığı vardır.
  • Kuzey alaycı kuşu gündüz hayvandır (gün boyunca aktif).
  • Kuzey alaycı kuşu omnivordur (bitki ve et tüketir). İlkbahar ve yaz aylarında böcekleri ve solucanları, sonbahar ve kış aylarında meyveleri yer.
  • Kuzey alaycı kuşu, bilimsel olarak Latince dilinde “çok dilli mimik” anlamına gelen Mimus polyglottos olarak bilinir. İsim, kuşun çok sayıda çağrı yapma ve çeşitli kuşları, hayvanları ve yapay olarak yapılmış sesleri (araba alarmları gibi) taklit etme yeteneğini ifade eder.
  • Kuzey alaycı kuşları 200’e kadar farklı çağrı üretebilir. Şarkıları 2 ila 6 kez tekrar eden cümlelerden oluşuyor. Erkekler dişilerden daha fazla şarkı söyler ve üreme mevsiminde hem gündüz hem de gece şarkı söylediklerinde özellikle gürültülüdürler.
  • Kuzey alaycı kuşları çok zeki hayvanlardır. İnsanları, özellikle de yuvalarını yok etmeye çalışan insanları teşhis edebiliyorlar.
  • Kuzey alaycı kuş göçmen kuştur.
  • Kuzey alaycı kuşun çiftleşme mevsimi ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşir.
  • Erkekler kendi bölgelerini kurmak için dişilerden önce üreme alanlarına gelirler. Kanatlar üzerinde güzel işaretler göstererek kendi bölgelerinin üzerinde havada dolaşırlar. Erkekler ayrıca kur yapma ritüelinin bir parçası olarak çeşitli şarkılar söylerler.
  • Kuzey alaycı kuşları bir ömür boyu çiftleşir. Erkek ve dişi birlikte yuva yapar ve her mevsimde 2 ila 4 yavru üretir. Dişi, kırmızı-kahverengi benekli 2 ila 6 yeşil yumurta bırakır. Yumurtalar 2 haftalık inkübasyondan sonra çatlar.
  • Kuzey alaycı kuşun yavruları yumurtadan çıktıklarında çaresizdir. Her iki ebeveyn de civcivlerin beslenmesine ve yetiştirilmesine katılır. Genç kuşlar, doğumdan 10 gün sonra bağımsız hayata hazırdır.
  • Kuzey alaycı kuşu 1 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır.
  • Kuzey alaycı kuşu, vahşi doğada 8 yıl ve esaret altında 20 yıla kadar yaşayabilir.
Alaycıkuş

Kaynak: pixabay.com

Alaycıkuşgiller, (Lat. Mimidae)

Omurgalı hayvanlardan Kuşlar sınıfın Ötücükuşlar takımının, Özötücüler üst familyasından bir familya. Amerika Kıtası’nda yaşayan 14 cins ve 30 türü kapsar. İnce yapılı, hafif kısa kanatlı ve uzun kuyrukludurlar. Alt bölümleri lekelidir. İnce, uzun ve kıvrık gagaları ortak özellikleridir. Çok gelişmiş taklit yetenekleriyle öteki kuşların ötüşlerini taklit ederler. Duruşları diktir. Alçak çalılıklarda, açık ve tas görünümünde yuvalar kurarlar. Ürkek değildir.


Leave A Reply