Albert Abraham Michelson Kimdir? Amerikalı Fizikçinin Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Albert Abraham Michelson kimdir? Amerikalı fizikçi Albert Abraham Michelson biyografisi, yaşam öyküsü, eserleri ve keşifleri hakkında bilgiler.

Albert Abraham Michelson

Kaynak : wikipedia.org

Albert Abraham Michelson; Amerikalı fizikçi: doğum Strelno, Prusya, 19 Aralık 1852; ölüm Pasadena, Kaliforniya, 9 Mayıs 1931.

Ailesi Amerika’ya taşındığında daha bebekti. 1873’te Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu, 1875-1879’da orada bilim eğitmeni olarak görev yaptı, Berlin, Heidelberg ve Paris’te fizik alanında yüksek lisans dersleri aldı ve 1883’te donanmadan istifa ederek fizik profesörü oldu. Cleveland, Ohio’daki Case School of Applied Science. 1889’dan 1892’ye kadar Clark Üniversitesi’nde fizik profesörüydü ve 1892’den 1931’deki ölümünden kısa bir süre öncesine kadar Chicago Üniversitesi’nin fizik bölümünün başkanlığını yaptı. Annapolis’te genç bir eğitmen olarak, J. B. Léon Foucault tarafından icat edilen bir aygıtı geliştirdi ve 1879’da ışığın boşluktaki hızı için yeni rakamlar açıkladı. Kısa bir süre sonra, pratik bir ölçü birimi olarak ışığın dalga boyunu belirleyen interferometresini geliştirdi.

1892’de Fransa’nın Sevr kentinde standart metreyi ölçtü ve sonuçlarını bir kadmiyum yayının (1,553,16 31/2 birim) yaydığı ışıktaki kırmızı spektrumun dalga boyuna dayalı birimlerle ifade etti. 1920’de bir yıldızın çapının ilk doğru ölçümünü mümkün kılan kademeli spektroskopu da geliştirdi. Michelson’un ölümünden sonra 1933’te açıklanan ışık hızını ifade eden yeni bir rakam (saniyede 186.270 mil), büyük ölçüde, 1926’da başladığı ve aynalarla donatılmış bir mil uzunluğunda bir vakum borusu kullandığı yeni bir dizi deney sayesinde bulundu.

Michelson’ın deneylerinin en iyi bilineni ilk olarak 1881’de yapıldı. 1887’de Edward William Morley (1838-1923) ile işbirliği içinde daha ayrıntılı bir ölçekte yürütüldü ve daha sonra bu ve diğer bilim adamları tarafından tekrarlandı ve rafine edildi. Michelson-Morley deneyi olarak adlandırılan bu deney, dünyanın içinden geçtiği mutlak hızı sabitleme umuduyla, “ışıklı eter” olarak bilinen varsayımsal, durağan bir ortam tarafından ışığın geçişine uygulanan “sürtünmeyi” ölçmek için tasarlandı.  Olumsuz sonuçlarıyla deney, hareketsiz, ölçülebilir bir kavramı ortadan kaldırdı ve görelilik teorisinin gelişmesinin yolunu açtı. Michelson, 1907’de fizik dalında ödüle layık görülen Nobel Ödülü’nü kazanan ilk Amerikalı bilim insanı oldu.

Advertisement

Leave A Reply