Alkollerin Kimyasal Özellikleri

0
Advertisement

Alkollerin kimyasal özellikleri nelerdir? Alkollerin yapısı, alkollerin isimleri ve formülleri nelerdir, alkoller hakkında bilgi.

alkol

Alkollerin Kimyasal Özellikleri

Yapısında bir karbon zincirine bağlı en az bir tane -OH grubu içeren organik bileşiklerdir.

Bu bileşiklerin tamamı polardır ve suda iyi çözünürler. Yanıcı özellikleri vardır ve yandıklarında \displaystyle C{{O}_{2}} ve \displaystyle {{H}_{2}}O oluşur. Alkollerin günlük hayatta kullanımı oldukça yaygındır. Alkoller monoalkoller ve poüalkoller olmak üzere ikiye ayrılır.

Monoalkollerin yapısında bir tane -OH grubu vardır. Poli alkollerin yapısında ise farklı karbonlara bağlı olmak üzere birden fazla – OH grubu bulunur.

Yaygın ve önemli olan alkollerin adları ve formülleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Fonksiyonel Gruplar
Sistematik adı Genel adı Formülü
Metanol Metil alkol \displaystyle C{{H}_{3}}-OH \displaystyle C{{H}_{3}}OH
Etanol Etil alkol \displaystyle {{C}_{2}}{{H}_{5}}-OH \displaystyle {{C}_{2}}{{H}_{5}}OH
Etandiol Glikol \displaystyle \begin{matrix}  C{{H}_{2}}-OH \\  I \\  C{{H}_{2}}-OH \\  \end{matrix} c2h4(oh)2
Propantriol Gliserin \displaystyle \begin{matrix}  \begin{matrix}  C{{H}_{2}}-OH \\  I \\  CH-OH \\  I \\  \end{matrix} \\  C{{H}_{2}}-OH \\  {} \\  \end{matrix} \displaystyle {{C}_{3}}{{H}_{5}}{{\left( OH \right)}_{3}}

 

Advertisement

***Metanol, ispirtonun yapısında bulunan alkoldür. Az miktarda da olsa vücuda alındığında gözlerde körlüğe ve ölümlere yol açabilir. Roket yakıtlarında ve kurşunsuz benzinlerde katkı maddesi olarak da kullanılır.

***Etanol, kolonyanın karışımında kullanılan en yaygın alkoldür. Çok iyi bir çözücüdür. Alkollü içkilerde bulunan ve sarhoşluk veren bir maddedir. Ayrıca motorlu araçlarda yakıt olarak ya da yakıt katkısı olarak da kullanılmaktadır.

***Glikol, oldukça tatlı ama bir o kadarda zehirli bir maddedir. Donma noktasının düşük ve kaynama noktasının da yüksek olması nedeniyle antifiriz olarak kullanılır. Motorlu araçların radyatörlerine konduğunda suyun donma noktasını düşürüp kaynama noktasını yükseltir.

Uçakların yüzeyinde buzlanmayı önleyici olarak da kullanılır. Ayrıca deterjan, sentetik mum ve reçine eldesinde kullanılır.

***Gliserin, kimyasal adı “Gliserol”dür. Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve diğer alkoller ile asetonda çözünür. Şeker hastalığında şeker olarak kullanılır. Ayrıca dinamit yapımında da kullanılır. Nitrik asit (\displaystyle HN{{O}_{3}}) ile birleştirildiğinde çok güçlü bir patlayıcı olan nitrogliserin elde edilir. Gliserin tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır.

Advertisement


Leave A Reply