Gliserin Nedir?

0

Gliserin nedir? Gliserin nasıl elde edilir, gliserinin özellikleri, ne işe yarar,kullanım alanları, Gliserin hakkında bilgi.

giliserin


Gliserin Nedir?

Gliserin; yağlı maddelerden sabunlaştırma yoluyla çıkarılan renksiz, tatlı, şurup kıvamında sıvıdır.

Formülü CH2OH-CHOH-CH20H’dır. Kimyadaki adı gliserol ya da 1,2,3 propan triol olarak geçer. Doğada serbest olarak bulunmasa da tüm bitkisel ve hayvansal yağlar gliserinin yağ asitleriyle yaptığı esterlerdir. Yağların sabunlaştırılması sonucu serbest olarak elde edilirler. Bu, gliserin elde edilişi günümüzde de çok kullanılan yöntemdir. 1950’lerden başlayarak petrol ürünlerinden sentetik olarak elde edilmeye başlandı. Kaynama noktası: 290°C.

Saf gliserin 18.6°C’de ergir. Yoğunluğu 1,26 gr/cm3’tür. Eter, karbonsülfür ve benzende çözülmez. Suda ve alkolde ise her oranda çözünür. Çok iyi yanar, ağırlığının yarısından fazla nem çekme ve çok düşük sıcaklıklarda da sıvı kalma özelliği olduğu için tütünün nem oranını ayarlamada, matbaacılıkta, şekerleme, boya, cila, ayrıca jelatin kâğıtlarını yumuşatmada ve dağıtıcı etkisi nedeniyle kozmetik endüstrisinde ve dinamitin baş maddesi olan nitrogliserin yapımında da kullanılır.






Bir Yorum Yazmak İster misiniz?