Amanita Mantarı (Sinek Mantarı) Hakkında Bilgi, Mantarlar Özellikleri

0
Advertisement

Amanita (sinek mantarı) nedir, nerede yaşar, özellikleri nelerdir? Amanita mantarı, sinek mantarı çeşitleri, mantarlar hakkında bilgi.

Amanita

Kaynak: commons.wikimedia.org

Amanite Mantarı (Sinek Mantarı)

Amanita, Amanitaceae familyasından, 100 kadar zehirli ve zehirsiz şapkalımantar türünü içeren cinstir. Amanita cinsi, şapkası, beyaz sporları, sap üstündeki halkası ve şapka geliştiğinde yırtılan zarıyla (volva) tanınır.

A. bispongera, A. ocreata, A. verna ve A. virosa türleri bütün şapkalımantarlar içinde en zehirli ve öldürücü olanlardır. Büyük, beyaz şapkaları vardır; yaz ve sonbaharın nemli dönemlerinde ormanlarda rastlanır.

Öldürücü bir başka tür olan A. phalloides ise ağaçlarda ve ağaç kenarlarında bulunur. Yeşil ya da kahverengi şapkalı bu mantar, yazın ya da sonbaharın başında çıkar. A. brunnescens ve A. pantherina da zehirli türlerdendir; A. caesarea, A. rubescens ve A. vaginata türleri ise yenebilir mantarlardır.

Yazın çayırlarda yetişen ve zehirli bir tür olan sinekmantarı (Amanita muscaria) eskiden sinek zehri olarak kullanılırdı.

mantar

Kaynak: pixabay.com

Mantarlar Hakkında Bilgi

Mantar, (Lat. Fungus). 100 bin kadar çeşidi bulunan, biçim, boy ve yetiştikleri yöre olarak büyük değişiklikler gösteren bitki.

Advertisement

Bu bitkilerde kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi organlar olmadığı gibi klorofilsiz ilkel bitkilerdir. Biçim olarak en ilkelleri çıplak ve amipsidir. Ötekilerinde kitinden yapılmış bir çeper bulunur. Klorofilsiz oldukları için özümleme yapamazlar, bu nedenle dışbeslektirler. Bir bölümü tek hücreli, bir bölümünün gövdesi ise ipliksidir. Bir bölümü başka canlılar üzerinde asalak, bir bölümü de cansız organik maddeler üzerinde çürükçül olarak, genellikle karada ve tatlısularda yaşarlar. Deniz suyunda yaşayan çok az mantar vardır. Bazı mantarlar suyosunlanyla ortak yaşama girerek likenleri oluştururlar.

Mantar ipliklerine hif, hiflerin oluşturduğu topluluğa da miselyum denir. Mantarlar eşeyli ve eşeysiz olmak üzere iki biçimde ürerler. Eşeysiz üreme su mantarlarında zoospor ile, kara mantarlarında ise endospor ile gerçekleşir. Eşeyli olarak üremelerinde başlıca izogami, anizogami ve oogami biçimleri görülür. Bununla birlikte mantarlar genellikle eşeysiz olarak ve sporlarla ürerler. Mantarların arasında yenilenler olduğu gibi çok zehirli olanlar da vardır. Tıbbi alanda kullanılanlar, antibiyotik oluşturanlar, hayvanlarda ve bitkilerde hastalık yapanlar, taşıdıkları enzimlerden dolayı alkalik fermantasyon yapanlar ya da başka kimyasal değişikliklere neden oldukları için kimya endüstrisinde kullanılanlar vardır.


Leave A Reply