Antibiyotikler Neden İshal Yapar? Kesilmeli Mi? İshal Yapan Antibiyotikler

0
Advertisement

Antibiyotikler ishal yapar mı, tehlikeli midir? Neden ishal yapar, kesilmeli midir? İshal yapan ve yapmayan antibiyotikler nelerdir?

Antibiyotikler ve İshal

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonları olan birçok insan için hayat kurtarıcıdır. Bununla birlikte, ciddi olabilen ishal dahil olmak üzere istenmeyen bazı olumsuz etkileri olabilir. Bu probleminiz varsa veya bundan kaçınmak istiyorsanız, hangi ilaçların ishale neden olabileceğini bilmek, size ve doktorunuza bir sonraki antibiyotik ihtiyacınız olduğunda hangi tedavinin sizin için en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

ilaç

Kaynak: pixabay.com

Antibiyotikler Neden İshale Neden Olur?

Anlaşılması gereken ilk şey, vücudumuzda bazıları hastalığa neden olmayan ve bazıları da hastalığa neden olan birçok bakteri türü olmasıdır. Çoğunlukla, bakteriler bağırsaklarda ve vücuttaki diğer yüzeylerde uyum içinde yaşama eğilimindedir.

Antibiyotik kullandığınızda, bakterilerin dengesi değişir. Bu, bağırsağınızın besinleri ve sıvıları işleme şeklini değiştirir ve hareketliliğini değiştirir (malzemeyi taşımak için büzülme şekli). Bu olduğunda, birçok insan ishal geliştirir.

Clostridioides Difficile

Sindirim sistemimizde faydalı bakterilere ihtiyacımız var, ancak bu orada yaşayan tüm bakterilerin vücudumuz için iyi iş yaptığı anlamına gelmiyor. Zararlı bakteriler de sindirim sisteminizde yaşar. Çoğu zaman, iyi bakteri suşları zararlı suşları geçerek kötü şeyleri kontrol altında tutabilir ve hastalığa neden olmasını önleyebilir.

Az sayıda insanda (sağlıklı yetişkinlerin% 1 ila% 3’ü), Clostridioides difficile (C difficile veya C diff) adı verilen bir bakteri kolonda yaşar. Bazen antibiyotik alındıktan sonra, C difficile çoğalmaya başlayabilir ve kolonu ele geçirir. Bu maalesef, C difficile ile ilişkili ishale (psödomembranöz kolit olarak da adlandırılır) neden olabilir. Bu hastalık ishale neden olur ve nadir durumlarda, hayatı tehdit eden cerrahi bir acil durum olan toksik megacolon ile de ilişkili olabilir.

Advertisement
ishal

Kaynak: pixabay.com

Komplikasyonlara Neden Olabilecek Antibiyotikler

Bazı antibiyotikler kalın bağırsağınızdaki florayı bozabilir ve bakterilerin orada ölmesine neden olabilir. Bazıları C difficile kolitine neden olabilirken, bazılarının bunu yapma riski diğerlerinden daha yüksektir.

C. difficile koliti ile en fazla ilişkili antibiyotikler:

Sefalosporinler
Klindamisin
Florokinolonlar
Penisilinler

Orta derecede risk taşıyan antibiyotikler şunları içerir:

mipenem
Makrolidler
Sülfa-Trimetoprim

En düşük riski olan antibiyotikler şunlardır:

Advertisement

Aminoglikozitler
Metronidazol
Nitrofurantoin

İshalin Önlenmesinde Probiyotiklerin Rolü

Araştırmalar, sağlıklı bağırsak bakterileri içeren probiyotik almanın antibiyotikle ilişkili ishal riskinizi önemli ölçüde azaltabileceğini düşündürmektedir.

Probiyotikler süpermarketlerde ve ilaç mağazalarında yaygın olarak bulunur, ancak hepsi aynı değildir. Farklı miktarlarda farklı bakteri suşları içerirler ve bazı markalar diğerlerinden daha güvenilir olsa da, büyük ölçüde düzensizdirler.

Bugüne kadar yapılan araştırmalara dayanarak, Lactobacillus rhamnosus GG ve Saccharomyces boulardii, antibiyotik alırken ishali önlemede en etkili gibi görünmektedir.

Her zaman olduğu gibi, probiyotiklere veya diğer takviyelere başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.

Özetle

Kullanılan antibiyotiklerin seçimi, düşük bir C difficile kolit riskine sahip olup olmamasına değil, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürmek için doğru seçimin ne olduğuna bağlıdır.

Antibiyotik aldıktan sonra ishal ile ilgili sorunlarınız varsa, doktorunuzla konuşun. Probiyotik almak, kolonu iyi bakterilerle yeniden doldurmak için bir seçenek olabilir, ancak bu bir doktorla tartışılmalıdır, çünkü yine doğru olanların seçilmesi gerekir.


Leave A Reply