Antik Mısır’ın Ölüler Kitabı’nın Özellikleri Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Antik Mısır’ın ünlü kitabı Ölüler Kitabı tam olarak nedir? Ölüler Kitabında neler yer alır? Bu ilginç kitap hakkında ilginç gerçekler.

ölüler kitabı

Antik Mısır’ın Ölüler Kitabı

Ölüler Kitabı, Eski Mısır’da, büyülü sözcük ve ibarelerden oluşan cenaze metinlerinin yer aldığı derlemedir. Mezarlara konan bu metinlerin öbür dünyada ölüleri koruduğuna ve onlara yardım ettiğine inanılırdı. İÖ 16. yüzyılda bu metinlerin derlenerek yeniden yazılmasıyla ortaya çıktığı sanılan Ölüler Kitabı’nda, İÖ 2000’lerden kalma Tabut Metinleri ve İÖ 2400’lerden kalma Piramit Metinleri ile başka yazılar da vardı. Daha sonraki derlemelere Güneş Tanrısı Ra’ya yazılmış ilahiler de alındı. Bu derlemeler birçok yazar ve derlemeci tarafından değişik kaynaklara dayanarak hazırlanırdı. Yazıcılar metinleri papirüs rulolarına renkli resimlerle süsleyerek aktarır ve cenaze törenlerinde kullanılmak üzere satarlardı. Mısır mezarlarında ortaya çıkarılan nüshaların hiçbiri kitabın bilinen 200 kadar bölümünün tümünü içermemektedir. Tam adı “Günle Doğum Parçaları” olan derlemeye Ölüler Kitabı adını, 1842’de ilk derlemeyi yayımlayan Eski Mısır uzmanı Richard Lepsius vermiştir.

ölüler kitabı

Kitap Hakkında Gerçekler

  • Eski Mısırlılar bu kitabın öbür dünyaya gizlendiğine inanıyorlar.
  • Kitapta 190 bölüm var. 166 farklı büyü var.
  • Büyüler papirüs sayfalarına veya mezar duvarlarına yazılmıştır.
  • Bölümlerden bazıları tanrıların öbür dünyaya girmenize nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor.
  • Kitap M.Ö. 1600 yılına kadar uzanıyor. Kitabı Karl Richard Lepsius ilk olarak 1842’de kitabı tercüme etti.
  • İngiliz Müzesi’ndeki Samuel Birch, 1867’de ilk İngilizce çeviriyi yayınladı. 1974’te TG Allen İngilizce versiyonunu güncelledi.
  • Kitap, Mısırlıları öbür dünyaya hazırladı ve dinlerinin büyük bir parçasıydı.

Ölüler Kitabının çeşitli geleneklerden hikayeler koleksiyonu olduğuna inanılmaktadır. Bunun nedeni, kitaptaki bazı ifadeler, kitaptaki diğer ifadelerin garip bir şekilde tersidir.

Ölüler Kitabının ana bölümlerinden biri, ölen kişinin geçmesi gereken süreci gösteriyor. Öbür dünyaya girmek için geçilmesi gereken bir sınav var. Vefat eden kişinin ruhu İki Hakikat Salonu’na girer. Mısır tanrısı Anubis bir ölçekle beklerdi. Ölçeğin bir tarafında devekuşu tüyü vardı ve tanrı ölen kişinin kalbini diğer tarafa koyar. Tüy kalpten daha ağırsa, kişinin iyi bir yaşam sürdüğünü kanıtlardı ve ölümden sonraki yaşama gitmesine izin verilirdi.

Advertisement

Ölüler Kitabında görünen başka eski Mısır tanrıları da var. Her birinin kendi amacı vardır. Birisi bir yazar rolü oynayarak tüm detayları yazarken, diğeri ise testi geçemeyen kişinin ruhunu cezalandırmak için oradaydı.

Mısır halkı hayattaki en önemli şeylerden birinin mutluluk olduğuna inanıyordu. Eski Mısırlıların çoğu iyimser görünüyordu ve bu yüzden herkesin testi geçeceğini düşündüler. Mısırlılar, herkesin kendi sosyal statüsüne sahip olduğu bir kültürde yaşadıkları için, yoksul insanların öbür dünyada yoksul olacağına ve zengin insanların aynı zengin statüye sahip olacağına inanıyorlardı.

Eski Mısırlılar büyüye inanıyorlardı ve kitap aslında ölen kişi tarafından kullanılacak büyülü konuşmaların ve duaların bir koleksiyonudur. Ruhsal testleri geçip öbür dünyaya girebilmeleri için onlara yardım ve rehberlik etmek için tasarlanmıştır. Tanrılara da katılacaklarına ve sazlık alanı denilen bir yerde yaşayacaklarına inanıyorlardı.

Kitabın bölümlerinin çoğu papirüs kağıdına yazılmıştır, ancak bazıları tabutlarda, bok böceklerinde, mezar duvarlarında ve hatta diğer cenaze nesnelerinde de bulunurdu. Bazen, bireye öbür dünyaya yolculuk ederken gösterecek resimler içerir. Firavunlar ve varlıklı aileler kişisel yazıtlara sahip olabiliyorlardı, ancak ortalama bir orta sınıf aile genellikle maliyeti karşılayamazdı.

Piramit Metinleri

Ölüler kitabı Mısır eski krallığına dayanıyor ve temelde mezar el yazmaları geleneğidir. Bunu bir piramit metninde bulacağınız ilk metinlerden biri ve aslında MÖ 2400 yılına dayanmaktadır.

ölüler kitabı

Advertisement
Tabut Metinleri

Orta Krallık döneminde tabut metinleri adı verilen yeni bir metin ortaya çıktı. Temel olarak dilin yeni bir versiyonuydu, yeni büyüler ve illüstrasyonlar da vardı. Tabutların iç yüzeyine ve bazen de mezar duvarlarına metinler yazılmıştır. Bu öbür dünyada yardımcı olabilecek tabut metinlerini alabilenler zengin kişilerdi.

Mısır uygarlığı 3.000 yıl sürdü ve zaman içinde Ölüler Kitabının farklı versiyonları vardı. Rahipler tarafından yaratılan çeşitli büyüler, zamanın tanrı ve tanrıçalarının önemine bağlıydı. MÖ 1500 civarında, On sekizinci Hanedan , bugün gördüğümüz versiyonu yarattılar. O zaman, tanrılarının imgelerini dahil etmek normaldi.


Leave A Reply