Araştırmacılar Zaman Kristalleri Arasındaki İlk Etkileşimi Gözlemlediler

0
Advertisement

Sadece bir kaç yıl önce geliştirilen zaman kristallerinin birbirleri ile etkileşimini gerçekleştiren araştırmacılar ve araştırmanın sonuçları hakkında bilgi.

Araştırmacılar Zaman Kristalleri Arasındaki İlk Etkileşimi Gözlemlediler

Kaynak : pixabay.com

Zaman kristalleri, tüm fizikteki en havalı isimlerden birine sahip büyüleyici sistemlerdir. Sadece birkaç yıl önce geliştirildiler ve o zamandan beri araştırmacılar tam olarak nasıl davrandıklarını anlamak için çalıştılar. Şimdi, uluslararası bir ekip ilk kez etkileşime giren iki zaman kristalini gözlemledi.

Bir zaman kristali veya uzay-zaman kristali, uzayda olduğu kadar zamanda da tekrar eden bir madde halidir. Normal üç boyutlu kristaller uzayda tekrar eden bir modele sahiptir, ancak zaman geçtikçe değişmeden kalır. Zaman kristalleri de zaman içinde kendilerini tekrarlar ve kristalin an be an değişmesine yol açar.

Zaman kristallerini düşünürken, parlayan bir kuvars parçasını hayal etmek faydasızdır. Bunun yerine, bir zaman kristali, kuvars veya başka herhangi bir kristalin uzayda tekrar eden bir yapıdan nasıl yapıldığına benzer şekilde, zaman içinde tekrar eden bir yapıdır. Zaman kristalleri, belirli bir zaman aralığından sonra tekrar tekrar belirli bir modele giren titreyen bir avuç parçacıktır.

Bu çalışma için süperakışkan Helyum-3’ün içinde zaman kristalleri oluşturuldu. Süperakışkan, bir sıvının sıfır viskozite ile hareket ettiği, kinetik enerji kaybetmeden aktığı özel bir madde halidir. Helyum-3, çekirdeğinde yalnızca bir nötron bulunan bir helyum versiyonudur. Helyum-3’ü süper akışkan yapmak için ekibin onu mutlak sıfırın (0.0001K; -273.15 ° C; -459.67 ° F) üzerinde yalnızca on binde birine kadar soğutması gerekiyordu.

Ekip iki zaman kristali yarattı ve birbirlerine değmelerine izin verdi. Nature Materials’da bildirildiği gibi, araştırmacılar iki kristalin etkileşime girdiğini ve hatta kurucu parçacıkları değiştirdiğini gördüler. Teknik olarak Josephson etkisi olarak adlandırılan bir kristalden diğerine ve geri parçacık akışına tanık oldular.

Advertisement
Astronominin Tarihsel Gelişimi - Astronomi Nasıl Bir Bilim Dalıdır?

Kaynak: pixabay.com

Lancaster Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Samuli Autti yaptığı açıklamada, “İki zaman kristalinin etkileşimini kontrol etmek büyük bir başarıdır. Bundan önce, hiç kimse aynı sistemde iki zaman kristali görmemişti, onların etkileşime girdiğini görmemişti” dedi. “Kontrollü etkileşimler, kuantum bilgi işleme gibi pratik uygulamalar için bir zaman kristalini kullanmak isteyen herkesin istek listesindeki bir numaralı öğedir.”

Zaman kristalleri için diğer uygulamalar, sahip olduğumuz en doğru saatler gibi onu zaman tutma teknolojimizde kullanma olasılığını içerir. Jiroskoplar ve GPS ve diğer telekomünikasyon gibi daha yaygın teknolojiler konusunda da yardımcı olabilirler.


Leave A Reply