Arteriyel Kan Gazı Nedir? Yorumlanması

0
Advertisement

Arteriyel Kan Gazı nedir? Arteriyel Kan Gazı nasıl ölçülür, test nasıl yapılır, sonuçlar neleri gösterir ve nasıl yorumlanır?

Arteriyel Kan Gazı Nedir? Yorumlanması

Bir AKG olarak bilinen bir arteriyel kan gazı testi, bir arterden çekilen kan üzerinde gerçekleştirilir. Akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığını görmek ve solunum cihazı, CPAP, BiPAP veya oksijen kullanımı gibi solunum terapilerinin etkinliğini belirlemek için kullanılır. Böbrek problemlerinin varlığını da ortaya çıkarabilir, ancak böbrekler ile ilgili sorunları teşhis etmek için tipik olarak yapılmaz.

AKG, özellikle solunum sorunları veya akciğer hastalığı olan veya bu şüphelenilen hastalarda, ameliyat öncesi en sık yapılan testlerden biridir. Eğer ameliyat uzunsa veya hasta uzun bir süredir ventilatörde ise AKG beklenmelidir. Bu, personelin ventilatör ayarlarının hasta için uygun olup olmadığını bilmesini sağlar.

Kan Alımı

Arteriyel kan alımı, tipik bir venöz kan alımından daha ağrılıdır ve genellikle bilekten veya kasıktan gerçekleştirilir. Kan çekildikten sonra, arterdeki kanamayı önlemek için bölgeye beş dakika veya daha uzun bir süre basınç uygulanır. Eğer hastanın uzun süre ventilatörde olması bekleniyorsa, tekrarlayan ağrılı arter yerleşiminden kaçınmak için bir kateter yerleştirilir.

Yerleştirilen kateter, her seferinde hastaya iğne batırmadan, kanın arterden çekilmesine izin verir. Ek olarak, arter kan basıncının sürekli izlemesine olanak verir.

Advertisement

Neler İncelenir?

Bir AKG, arteriyel kanın beş farklı bileşenine bakar:

pH: Arteriyel kanın pH’ı 7.35 ve 7.45 arasında olmalıdır. PH’ta önemli değişiklikler, hızla tedavi edilmesi gereken yaşamı tehdit eden sorunları gösterebilir. 6.9’luk pH seviyesinin en alt seviyesi kabul edilir.

Karbondioksit (PCO2): Vücudunuzun karbondioksiti uygun bir şekilde temizleyebildiğini veya karbondioksidin ne kadarının vücut tarafından tutulduğunu belirler.

Oksijen (PO2): Akciğerlerin, oksijeni kanınıza uygun şekilde hareket ettirip geçiremeyeceğini belirler.

Bikarbonat (HCO3): Kandaki düşük bikarbonat seviyeleri, böbrek fonksiyonu ile ilgili sorunları gösterebilir.

Oksijen Doygunluğu (O2): 0-100 arası bir ölçekte ölçülen bu değer, vücudun dokularına ne kadar oksijen verdiğini gösterir. Yüzde yüz mükemmel ve sağlıklı bir bireyde% 97 veya daha fazla olması bekleniyor. Düşük doygunluk seviyeleri için oksijen takviyesi gerekebilir.

Advertisement

AKG Yorumlanması

AKG sonuçlarını yorumlamak karmaşık bir süreçtir ve bireyin genel durumunu hesaba katmak için güçlü klinik beceriler gerektirir. Ciddi veya hayatı tehdit eden bir akciğer rahatsızlığı AKG testlerinde bir değişikliğe neden olabildiği gibi kusma gibi basit bir durum bile sonuçları değiştirebilir.

Sonuçlar ventilatördeki ayarlarda değişiklik yapmak veya bir hastanın ventilatör veya oksijenle solunum desteğine ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Sonuçlar şunları içerebilir:

Metabolik Asidoz: Düşük pH, düşük bikarbonat seviyesi ve düşük karbondioksit ile karakterize edilen bu durum, böbrek sorunları, çok hızlı nefes alma veya aşırı derin nefes alma nedeniyle oluşabilir.

Metabolik Alkaloz: Yüksek pH, bikarbonat ve karbondioksit, tipik olarak şiddetli kusmanın kanın kimyasını değiştirdiğini gösterir.

Solunum yolu asidozu: Düşük pH, yüksek bikarbonat ve yüksek karbon dioksit sıklıkla pnömoni veya KOAH gibi bir akciğer rahatsızlığını gösterir. Hasta ventilatörde ise ventilatör değişikliklerine ihtiyaç olduğunu gösterebilir.

Solunumsal Alkaloz: Yüksek pH, düşük bikarbonat seviyesi ve düşük karbondioksit tipik olarak, ağrı veya hiperventilasyon sırasında olduğu gibi çok hızlı veya çok derin nefes almayı gösterir. Hasta ventilatörde ise ventilatör değişikliklerine ihtiyaç olduğunu gösterebilir.

Bir arteriyel kan gazı çok faydalı bir test olabilir, ancak bu bilginin yorumu profesyonellere bırakılır. Bir hasta için endişe verici olan sonuçlar, bir diğeri için normal olabilir ve bu test sonuçları, oksijen veya ventilatör ayarlarının değiştirilmesini içeren solunum müdahalelerine dayanarak, saatten saate değişebilir.

Sağlık uzmanınız, sonuçların beklendiği gibi olup olmadığını ve sonuçların hastanın iyileştiğini veya daha fazla oksijene, hatta bir vantilatör desteğine ihtiyaç duyduğunu gösterip göstermediğini anlar.


Leave A Reply