Artistik Buz Pateni Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Artistik Buz Pateni nedir? Artistik Buz Pateni oyun alanı, kullanılan malzemeler, kurallar nelerdir? Artistik buz pateni hakkında bilgi.

ARTİSTİK BUZ PATENİ

Oyun Alanı:

Dikdörtgen biçimindedir. Uluslar arası ölçülere göre kısa kenarı en az 26, en çok 30 m, uzun kenarı ise en az 56, en çok 60 m olmalıdır. Yüzey, genellikle mekanik araçlar yardımıyla elde edilen 3-5 cm kalınlıkta buzla kaplıdır. Hava şartlarından korunmak amacıyla özellikle birincilik gösterileri kapalı alanlarda yapılmalıdır. Salonda anında müzik yayını yapabilen bir ses düzeni, pikap ve projektör dışında saat ve puan derecelerini gösteren donanım bulunmalıdır.

Kullanılan Malzemeler

Artistik buz pateni, kromajlı has çelikten parlak bıçaklı patenlerle yapılır. Patenlerin ucunda buza takılması amacıyla tırtıklar bulunur. Bu tırtıklar, durma, dönme ve zıplama hareketlerinde kullanılır. Paten bıçağı 3-4 mm genişliğinde ve içbükey şekilde oluklu olarak üretilir. Bıçak yüzeyinin oluklu olması sayesinde bıçağın buzla teması oluğun iki kenarıyla birden yapılır; böylece patenin buza düz bir yüzeyle değil, oluğun iki kenarıyla değmesi sağlanarak denge sağlamak kolaylaşır. Hareketlerin çoğu oluğun iç ya da dış kenarları kullanılarak yapılır. Bıçak bölümü 8-12 vidayla ayakkabı bölümüne monte edilir. Buz dışında yürürken bıçağın zedelenmemesi için plâstik koruyucular kullanılır.

Advertisement

Paten bıçağının her bölümü birbirinden farklı hareketler içindir, örneğin ileriye doğru kaymak için paten bıçağının arka kısmı, geriye doğru kaymak için ise ön kısmından yararlanılır. Bıçak önden arkaya doğru kavisli olduğundan yalnızca küçük bir bölümü üzerinde kayma işlemi gerçekleşir. Artistik paten ayakkabısı sağlam ve iyi deriden yapılmalı, dizler bükülünce ayakkabının bilek kısmında kırışma olmamalıdır. Ayakkabı ayağa tam uymalı ve bilek bölgesini iyi sarmalıdır. Profesyonel patenciler. normal ayakkabı numaralarının yarım numara küçüğü olan paten ayakkabılarını tercih ederler. Genellikle bayan yarışçılar beyaz, erkekler ise siyah renkte paten ayakkabısı kullanılırlar. Buz sahası dışında bıçağın altına, lâstik veya suni maddeden yapılmış koruyucu takılır. Yarışmacıların kıyafetleri, hareket serbestisi sağlayacak şekilde sade ve ağırbaşlı olmalıdır. Bu giysilerin ISU tarafından onaylanması gerekir.

Kurallar

Yarışmalarda uygulanan kurallar karmaşıktır ve ISU tarafından belirlenmiştir. ISU’ya üye olan ulusal federasyonlardan seçilen delegeler tarafından oluşturulan çeşitli teknik komiteler, belirli zamanlarda toplanarak buz pateninin gelişmesini sağlayacak yenilikleri tartışırlar. Ulusal ya da uluslararası yarışmalar ile dünya çapındaki bütün şampiyonalar ISU kurallarına göre yapılır. Kuralların önemli bir bölümü, yarışma sırasında sporcuların yaptığı yanlış hareketlere verilen hata puanları ile ilgilidir.

Bir jumptan (atlama) sonra buza elle dokunmak ya da düşmek, bir spin (dönme) sırasında gereken sayıda dönememek, havaya sıçrandığı zaman gereken sayıda tur yapamamak hatalı ya da eksik unsurlardır. Hakemler, bu eksiklikleri hata puanı olarak değerlendirmek ve sporcunun tam puanından düşmek zorundadırlar.

ISU’nun kurallarına göre düzenlenen yarışmalarda hakem sayısı dokuza dek yükselebilir. Yarışmanın puanlamasını yapan hakem heyeti 3, 5, 7 gibi tek sayılardan oluşur. Avrupa, dünya şampiyonaları ya da kış olimpiyatları gibi önemli yarışmalarda hakem heyeti dokuz kişiden oluşur.

Advertisement


Leave A Reply