Bademcik İltihabı Nedir ve Neden Olur?

0
Advertisement

Bademcik iltihabı nedir? Bademcik iltihabı neden olur? Bademcik iltihabı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Bademcik İltihabı
bademcik iltihabı, bademciklerin, mukoza zarına yerleşen mikroorganizmalar, genellikle de hemolitik streptokoklar ya da virüsler nedeniyle iltihaplanması. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ateş, kırıklık ve boynun her iki yanındaki lenf bezlerinde büyüme gibi belirtilerle seyreden hastalık, beş gün kadar sürer. Tedavi için, ateş düşene kadar yatakta dinlenme, hastalığın başkalarına bulaşmaması için hastanın odasının ve eşyalarının ayrılması ve antiseptik özellikteki ılık çözeltilerle gargara yapılması önerilir. Ağır enfeksiyonlarda genellikle antibiyotik kullanılır.

Streptokoklardan ileri gelen akut bademcik iltihabının yan etkileri, enfeksiyonun şiddetiyle orantılıdır. Enfeksiyon yukarıya, burun, sinüsler ve kulağa doğru yayılabileceği gibi, gırtlak, soluk borusu ve bronşları etkileyecek biçimde aşağıya da inebilir. İltihaplı bademciklerden çevre dokulara yayılan bakteriler, bademcik çevresi apsesi-ne(*) yol açabilir. Daha uzak organlarda gelişen, ama çok daha önemli olan öbür yan etkiler ise, akut nefrit adı verilen böbrek iltihabı ile çoğu kez kalbi de saran akut eklem romatizmasıdır. Bademciklerin sık sık iltihaplanması, bu organların büyümesi, aralıklı ya da sürekli boğaz ağrısı ve boyun lenf bezlerinde şişme gibi belirtilerle tanımlanan kronik bademcik iltihabına yol açabilir. Bu durumda uygulanabilecek tek tedavi yöntemi, bademciklerin ameliyatla alınmasıdır. Çeşitli anjinler, kızıl ve difteri gibi hastalıklar da akut bademcik iltihabına neden olabilir. Difteride, bademciklerin üstü kalın, kirli beyaz renkte, yapışkan bir zarla örtülür; Vincent anjininde ise, üstlerinde kolaylıkla sıyrılabilen gri bir zar oluşur.


Leave A Reply