Baklanın Özellikleri, Faydaları Nelerdir? Kullanımı, Bakla Neye İyi Gelir?

0
Advertisement

Bakla nasıl bir bitkidir, özellikleri nelerdir, nerede yetişir? Bakla neye iyi gelir, yararları nelerdir? Bakla hangi hastalığa iyi gelir, faydaları.

bakla

Bakla hemen her yerde yetişen bir sebzedir. Latincesi Faba Vulgarisdir. Çiçekleri, unu ve kabuğu kullanılır.

Bakla;

Baklagillerden, ılıman iklimlerde ve Türkiye’ nin hemen hemen her yöresinde yetiştirilen bir yıllık tırmanıcı otsu bir bitkidir. En eski kültür bitkilerinden biri olup, hem taze hem de kuru olarak tüketilir. Taze sebze olarak kullanılan meyveleridir. Kuruduğunda yalnızca tohumlarından yararlanılır. Bazı yörelerde yeşil yapraklarından salata da yapılan bitkinin tohumlar nişasta ve proteince zengin, değerli besin maddeleridir. Hayvan yemi olarak da kullanılan bakladan ayrıca toprağı azotça güçlendirmek için yararlanılır. Türkiye’de bilinen türleri sakız, Fransız, İtalyan, sultan, kara ve iri bakladır.

bakla

Kaynak: pixabay.com

Özellikleri, Yararları:

  • Bakla gıda yönünden çok zengindir. Taze baklanın faydaları daha çoktur. hazmı kolay besleyici bir bitkidir. Çiçekleri zamanında gölgede kurutulur ve kapalı kutularda saklanır.
  • Baklanın 15 gr. çiçeği 1 litre suda haşlanır, günde birkaç kaşık içilirse, idrarı söktürür, vücuttaki zehirleri dışarı atar. Böbreklerdeki taşların, kumların düşmesine yardımcı olur. Böbrek ağrılarını dindirir, iltihabı giderir.
  • Kanı durmayan yaralarda ikiye bölünüp yapıştırılırsa kanı durdurur, insana uyku verir.
  • Arpa unu ile karıştırılıp, çıbanlara yakı gibi konur. Kulak arkasında ve göz altında olan şişlere bal ile karıştırılıp sürülebilir. Zeytinyağı ile karıştırılarak hanazir hastalığına yakı gibi konulursa faydalıdır.
  • Kabuğu ile birlikte suda pişirilip sirke ile yenilse, bağırsak yaralarına ve müzmin ishale iyi gelir. Fakat pişirilirken ilk suyunu değiştirmek gerekir aksi halde gaz yapar. Eski baklanın gazı tazesinden daha azdır.
  • Çiçekleri sürgünleri toplanıp kurutulur. 1 litre kaynar suya 50 gram konur, 20 dakika dinlendirilip ve yemek arası saatlerde 3-4 su bardağı içilirse çok iyi idrar söktürür.
  • Çok bakla içenlerde gaz ve şişkinlik kulunç ağrıları yapar. Bazı kimselerde boğaz ağrısı da yapabilir.
  • Dövülmüşü badem yağı ile pişirildikten sonra yense öksürüğe ve her cins göğüs üşütmesine iyi gelir.

Baklagiller, (Lat. Leguminosae).

İki-çeneklilerden dünyanın her yanına yayılmış otlar, çalılar, ağaççık ve ağaçları kapsayan kapalitohumluların, bileşikgillerden sonraki ikinci büyük familyasıdır. Yaklaşık 550 cins ve 13 bin türü kapsar. Türkiye’de 60 cins ve bu cinslere ait 800’den fazla tür doğal olarak yetişir. Familya bitkilerinin çoğunun köklerinde azot biriktiren bakteriler bulunur. Bu bakteriler köklerle ortak yaşam sürerler. Yapraklar almaşık dizilişli ve üyelerin çoğunda tüysü, bazılarında da elsi bileşiktir. Meyveler familyaya özgü baklamsı meyve tipindedir. Tek bir meyve yaprağından oluşmuş bağdıç, olgunlaştığında ikiye ayrılıp açılır. Familya; bakla, bezelye, nohut, mercimek, fasulye gibi tohumları nişasta ve proteince zengin sebze bitkilerin yanında akasya, yalancı akasya, erguvan, keçiboynuzu, mor salkım gibi tanınmış ağaçlan; gülibrişim, küstümotu, sinameki, meyan, acıbakla, yonca, tırtıl, burçak, ıstakoz çiçeği gibi çeşitli amaçlarla yararlanılan otsu bitkileri de kapsar.

Advertisement

Leave A Reply