Balık Avcılığında Kullanılan Araçlar, Balıkçılık Malzemeleri ve Kullanımı

0
Advertisement

Balık avcılığında özellikle amatör balıkçıların kullanmış oldukları malzemeler ve araçlar ile ilgili kısa bilgi veren yazımız.

balıkçılık

Kaynak: pixabay.com

Balık Avcılığında Kullanılan Araçlar

Yem.

Balıkçılıkta kullanılan yem çeşidi balık çeşidi kadar zengindir. Balıkçılar bile bazen bir balık için kullanılacak yemi tâyin etmek hususunda tartışırlar. Yemler tabiî ve suni olarak ikiye ayrılır.

Tabiî yemlerin başlıcaları solucan, çekirge, böcek, midye, küçük kurbağalar, tırtıl, kerevides, yavru balıklardır. Tuna ve köpek balığı gibi balıkları avlamaya çıkan balıkçılar ringa gibi balıkları yem olarak kullanırlar. Genel olarak tatlısu balıkları için solucan iyi bir yemdir. Bazı kimseler yem olarak et de kullanırlar.

Balıkların en çok sevdiği yiyeceklerden bîri sinektir. Ancak, sinekler olta iğnesine takılmıyacak kadar zayıf yapılı olduklarından bunların sunileri yapılır. Bu şekilde yapılan sunî yemler 200 yıldan beri kullanılmaktadır. Bunların çoğu sineğe veya başka böceklere benzer. Bu çeşit suni yemlerin yapılışında ipek, tüy, kıl, yün gibi maddeler kullanılır. Balıkçılıkta kullanılan suni yemlerden biri de zokadır. Zoka balık biçiminde dökülmüş parlak bir maden parçasıdır, ucu iğnelidir.

Olta.

Eskiden oltalar genel olarak ipekten ve at kılından yapılırdı. «Misina» denen çok sert beyaz bir tel de balık oltalarında kullanılırdı. Bugün daha çok naylon oltalar kullanılmaktadır. Oltaların kalınlığı avlanmak istenen balığa göre değişiktir. Kullanılan yem de oltanın kalınlığını değiştirir. Ağır bir yem kalın olta kullanmayı gerektirir. Balıkçıların çoğu yemin bir ipe bağlı gibi görünmesini istemedikleri için bir kılavuz olta kullanırlar. Bu olta bir buçuk metre kadar uzunlukta, şeffaf bir iplikten yapılmıştır; normal oltanın ucuna takılır, iğne de bu kılavuza bağlanır.

Alabalık

Kaynak: pixabay.com

Olta iğnesi.

Olta iğnelerinin kalınlık ve inceliği avlanacak balığın cinsine göre değişir. Olta iğnesinin suya batmasını sağlamak için yanına kurşun bir ağırlık bağlanır. Balık tutmada bu ağırlığın büyük önemi vardır. Durgun suda avlananlar olta iğnesinin dibe kadar batmaması için, ayrıca oltalarına bir mantar veya tahta barçası bağlarlar. Bu, suyun yüzünde durur. Mantarın hareketinden de balığın oltaya çarpıp çarpmadığı anlaşılır.

Advertisement

Çapari ve parakete çok iğneli balık oltalarıdır. Paraketede yüzlerce iğne bulunur.

Kamış.

Oltanın fırlatılarak atıldığı avlarda kullanılır. Çok fazla eğilip bükülebilir bir maddeden olmalıdır. Bu işte tabiî kamışlar kullanıldığı gibi özel, çelik ve cam ipliğinden yapılmış kamışlar da kullanılır.

Bu da öteki balıkçılık malzemesi gibi avlanacak balığın cinsine göre hem ağırlık, hem de uzunlukça değişir.

Nerelerde Balık Avlamalı

Kullandığı teknik ne olursa olsun, balık tutacak kimse eğer oltasını balıkların bulunduğu yere atmasını bilmezse hiçbir şey yakalayamaz. Bu da ancak devamlı tecrübe sayesinde öğrenilir. Hangi cins balıkların hangi derinliklerde bulunduğu, hangi çeşit yemlere geldikleri de bilinmesi gereken hususların başlıcalarındandır.

Tatıısu balıkçılığı için de durum aynıdır. Balıkların bir kısmı göllerde daha çok kendilerini düşmanlarından kolayca koruyabilecekleri yerlerde dururlar. Göllerde böyle yerler çoktur. Akarsularda ise balıklar çok zaman akıntıdan korunmak için engellerin arkasında dururlar.

Advertisement


Leave A Reply