Bartholin Kisti Nedir? Doktora Ne Zaman Gidilir? Belirtileri Evde Tedavi Yöntemi

0
Advertisement

Bartholin Kisti nedir, neden meydana gelir, belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Bartholin Kisti evde nasıl tedavi edilir, doktora ne zaman gidilmelidir?

bartholin kisti

Bartholin Kisti

Bartholin bezleri vajinal açıklığın her iki tarafında bulunur. Bu bezler vajinanın yağlanmasına yardımcı olan sıvı salgılarlar.

Bazen bu bezlerin açıklıkları tıkanır ve sıvının bezin içine geri dönmesine neden olur. Sonuç, Bartholin’in kisti olarak adlandırılan nispeten ağrısız şişliktir. Kist içindeki sıvı enfekte olursa, iltihaplı doku (apse) ile çevrili bir irin topluluğu gelişebilir.

Bir Bartholin kisti veya apsesi sık görülür. Bir Bartholin kistinin tedavisi kistin boyutuna, kistin ne kadar ağrılı olduğuna ve kistin enfekte olup olmadığına bağlıdır. Bazen evde tedavi ile giderilebilir. Diğer durumlarda, Bartholin kistinin cerrahi drenajı gereklidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, antibiyotik enfekte Bartholin kistini tedavi etmek için yardımcı olabilir.

Belirtiler

Küçük, enfekte olmayan bir Bartholin kisti varsa, bunu farketmeyebilirsiniz. Kist büyürse, vajinal açıklığınızın yakınında bir şişlik veya kitle hissedebilirsiniz. Bir kist genellikle ağrısız olmasına rağmen, hassas olabilir.

Advertisement

Bartholin kistinin tamamen şişmiş enfeksiyonu birkaç gün içinde ortaya çıkabilir. Kist enfekte olursa belirtileri;

  • Vajinal açıklığın yakınında hassas, ağrılı bir şişlik
  • Yürürken veya otururken rahatsızlık duymak
  • İlişki sırasında ağrı
  • Ateş
  • Bir Bartholin kisti veya apsesi tipik olarak vajinal açıklığın sadece bir tarafında görülür.

Ne zaman doktora görünmeli?

Vajinanızın açıklığının yakınında, iki ya da üç günlük kişisel bakımın ardından iyileşmeyen ağrılı bir şişlik varsa doktorunuzu arayın – örneğin, alanı ılık suda tutun. Ağrı şiddetliyse, derhal doktorunuzla randevu alın.

Ayrıca vajinal açıklığınızın yakınında yeni bir yumru bulursanız ve 40 yaşından büyükseniz derhal doktorunuzu arayın. Nadir olmasına rağmen, böyle bir şişlik kanser gibi daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Nedenler

Uzmanlar, bir Bartholin kistinin nedeninin bir sıvı toplanması olduğuna inanıyor. Bezin (kanalın) açılması tıkandığında, belki enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle oluşan sıvı birikebilir.

Bir Bartholin kisti enfekte olabilir ve apse oluşturur. Escherichia coli (E. coli) ve gonore ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan bakteriler de dahil olmak üzere birçok bakteri enfeksiyona neden olabilir.

Bartolin kisti

Advertisement

Komplikasyonlar

Bir Bartholin kisti veya apsesi tekrarlayabilir ve tekrar tedavi gerektirir.

Önleme

Bartholin kistini önlemenin yolu yok. Bununla birlikte, daha güvenli seks uygulamaları – özellikle prezervatif kullanmak – ve iyi hijyen alışkanlıkları, kist enfeksiyonunun ve apse oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir.

Teşhis

Bir Bartholin kistini teşhis etmek için doktorunuz:

  • Tıbbi geçmişiniz hakkında sorular sorar
  • Pelvik muayene yapar
  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonu test etmek için vajinanızdan veya serviksinizden salgılardan bir örnek alır.
  • Menopoz sonrası veya 40 yaşından büyükseniz kanserli hücreleri kontrol etmek için kütlenin (biyopsi) testini önerir.

Tedavi

Genellikle bir Bartholin kisti tedavi gerektirmez – özellikle kist belirti veya semptomlara neden olmazsa. Gerektiğinde tedavi, kistin büyüklüğüne, rahatsızlık düzeyinize ve enfekte olup olmamasına bağlıdır; bu durum apse ile sonuçlanabilir.

Doktorunuzun önerebileceği tedavi seçenekleri şunları içerir:
  • Sitz banyoları. 10-15 santim ılık su (sitz banyosu) ile doldurulmuş bir küvete gün boyunca üç veya dört kez oturma terapileri yapmak, küçük, enfekte bir kistin kendi kendine yırtılmasına ve akmasına yardımcı olabilir.
  • Cerrahi drenaj. Enfekte veya çok büyük bir kisti boşaltmak için ameliyat gerekebilir. Kistin drenajı lokal anestezi veya sedasyon kullanılarak yapılabilir.
  • İşlem için doktorunuz kist içinde küçük bir kesi yapar, boşalmasına izin verir ve ardından kesi içine küçük bir kauçuk tüp (kateter) yerleştirir. Kesi açık tutmak ve tam drenaj sağlamak için kateter altı hafta kadar yerinde kalır.
  • Antibiyotikler. Doktorunuz kistiniz enfekte olmuşsa veya testler cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu ortaya çıkarırsa bir antibiyotik reçete edebilir. Ancak apse uygun şekilde drene edilirse, antibiyotik kullanmanız gerekmeyebilir.
  • Marsupializasyon. Kistler nüksederse veya sizi rahatsız ederse, bir kesinleştirme prosedürü yardımcı olabilir. Doktorunuz, yaklaşık 6 milimetre bir kalıcı açıklık oluşturarak drenaj sağlayabilir. İşlemden birkaç gün sonra drenajı teşvik etmek ve nüksün önlenmesine yardımcı olmak için bir kateter yerleştirilebilir.

Nadiren, yukarıdaki prosedürlerle etkili bir şekilde tedavi edilmeyen kalıcı kistler için doktorunuz, Bartholin bezini çıkarmak için ameliyat önerebilir. Ameliyat, genellikle genel anestezi altındaki bir hastanede yapılır. İşlemden sonra bezin cerrahi olarak çıkarılması, daha fazla kanama veya komplikasyon riski taşır.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Günde birkaç kez ılık suda günlük bekletme, enfekte bir Bartholin kistini veya absesini çözmek için yeterli olabilir.

Enfekte bir kisti veya apseyi tedavi etmek için yapılan cerrahi bir prosedürden sonra, ılık suda bekletmek özellikle önemlidir. Sitz banyoları, alanı temiz tutmaya, rahatsızlığı azaltmaya ve kistin etkili bir şekilde drenajını sağlamaya yardımcı olur. Ağrı kesiciler de yardımcı olabilir.


Leave A Reply