Batı Nil Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır? Öldürür Mü? Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Batı Nil Virüsü nedir ve nasıl bulaşır? Batı Nil Virüsü tehlikeli midir? Belirtileri nelerdir, tedavisi ve alınacak önlemler hakkında bilgi.

Batı Nil Virüsü

Batı Nil enfeksiyonuna sivrisinek kaynaklı bir virüs neden olur. Onunla enfekte olan çoğu insanın semptomları yoktur veya sadece hafif bir hastalığı vardır. Bununla birlikte, vakaların küçük bir kısmında, Batı Nil virüsü ciddi, hayatı tehdit eden menenjit (omuriliğin iltihabı) veya ensefalite (beynin iltihabı) neden olabilir. Bu nörolojik komplikasyonlar Batı Nil virüsünü dünya çapında endişe kaynağı haline getirmiştir.

Batı Nil Virüsü

Batı Nil Virüsü Belirtileri

Belirtiler ve Komplikasyonlar

Batı Nil Ateşi

Batı Nil virüsü bulaşmış insanların yüzde altmış ila 80’inde herhangi bir hastalık belirtisi veya semptomu yoktur. Kabaca yüzde 20, Batı Nil ateşi denen şeyi geliştirecektir. Batı Nil ateşi, diğer birçok viral enfeksiyondan ayırt edilemeyen, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.

Semptomlar genellikle şunları içerir:

  • Ateş
  • Kas ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • yorgunluk
  • Cilt döküntüsü

Bu tipik viral semptomlar genellikle birkaç gün sonra hızla iyileşir ve çoğu insan (ve doktorları) hiçbir zaman Batı Nil virüsü enfeksiyonu olduğunu fark etmez.

Menenjit / Ensefalit

Yüzde 1’in altında olduğu düşünülen az sayıda enfekte insanda ciddi bir nörolojik enfeksiyon meydana gelebilir. Batı Nil menenjit veya ensefalit gelişen kişiler şunları yaşayabilir:

Advertisement
  • Çok yüksek ateş
  • Boyun Tutulması
  • Oryantasyon bozukluğu veya karışıklık
  • felç
  • Nöbetler
  • Koma

Batı Nil menenjit veya ensefalit, ciddi tıbbi bakıma rağmen ölümcül olabilir. İyileşen birçok kişi bir yıl veya daha uzun süre kalıcı nörolojik semptomlara sahiptir ve bazılarında kalıcı nörolojik defisitlerle bırakılabilir.

Batı Nil virüsünün nörolojik komplikasyonları yaşlılarda ve kanserli kişilerde daha olasıdır. Hipertansiyon, ciddi alkol kullanımı ve diyabetin bulunduğu kişilerde Batı Nil virüsünün ciddi hastalığa sebep olma olasılığı daha yüksektir.

Batı Nil Virüsü

Nedenleri

Batı Nil virüsü, şu anda Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya ve Kuzey ve Güney Amerika dahil olmak üzere tüm dünyada bulunan bir RNA virüsüdür. Virüsün kendisi yeni olmasa da, birkaç on yıl öncesine kadar Afrika ve Orta Doğu’da çok daha yereldi. Ve bilim adamları önce sadece 1990’larda ciddi nörolojik hastalıklarla ilişkilendirdiler.

Batı Nil virüsünün ana konakçıları kuşlardır. Sivrisinekler virüsü kuştan kuşa geçirerek virüsün çoğalmasına ve yayılmasına sebep olur. Virüsü taşıyan bir sivrisinek bir kişiyi “ısırdığında”, virüs kan dolaşımına girebilir ve Batı Nil virüsü enfeksiyonuna neden olabilir. Virüs, kan bağışlayan enfekte insanlardan da yayılabilir.

Kuzey yarımkürede, Batı Nil virüsü ile enfeksiyonlar sivrisineklerin aktif olduğu Mayıs ayı sonlarından veya Haziran başından Eylül ayının başlarına kadar görülür. Enfeksiyon riski yaz sonunda zirveye ulaşma eğilimindedir.

Advertisement

Teşhis

Batı Nil virüsü enfeksiyonunu resmi olarak teşhis etmek için kullanılabilecek iki test vardır:

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi: Bu, virüsün kendisini tanımlayabilen bir kan testidir. Bununla birlikte, virüsün insanlarda kısa ömrü nedeniyle bunun yararlılığı sınırlıdır. Batı Nil ile enfekte olmak ve negatif test sonucu mümkündür.

ELISA testi: Bu kan testi (iki parça halinde yapılır) IgM antikorlarını tespit edebilir – eğer varsa vücudunuzun virüse tepki olarak ürettiği proteinler. Bu testler genellikle sadece bir doktor, bir kişinin ciddi şekilde hasta olduğu durumlar gibi, Batı Nil’i resmi olarak teşhis etmenin zorunlu olduğunu düşünüyorsa yapılır. Yine, enfeksiyonu olan çoğu insan kendi başına iyileşen, sadece grip benzeri semptomlar yaşar. PCR ve ELISA testleri oldukça pahalıdır.

Batı Nil Virüsü

Tedavi

Batı Nil virüsü için özel bir tedavi yoktur, bu nedenle tedavi öncelikle “destekleyicidir”. Tipik Batı Nil ateşi olanların (büyük çoğunluğu Batı Nil virüsü ile enfekte olduklarını asla öğrenemeyen) genellikle kendilerini normal önlemlerle tedavi ederler— dinlenme, sıvı ve analjezikler – ve hastalıkları birkaç gün içinde düzelir.

Batı Nil virüsünden kaynaklanan ciddi hastalıklarla hastaneye kaldırılan kişilerde, ateşi düşürmek ve hayati belirtileri olabildiğince sabit tutmak için önlemler alınır. Antiviral ilaç ve intravenöz immünoglobulin genellikle hastaneye yatırılan hastalarda Batı Nil enfeksiyonunu tedavi etmek için kullanılırken, bu tür önlemlerin iyileşmeye yardımcı olduğuna dair gerçek kanıtlar yoktur.

Önleme

Bu enfeksiyon için iyi bir tedavi olmadığı için önleme çok önemlidir.

Sivrisineklerin istila ettiği alanlardan kaçınmak, sivrisinek larvalarının gelişebileceği açıkta duran suyun yaşam alanlarını temizlemek ve böcek kovucu kullanmak önemli önlemlerdir. Bağışlanan kanın Batı Nil virüsü için taranması, kan nakli yoluyla bulaşma riskini önemli ölçüde azaltmıştır.

Batı Nil virüsüne karşı aşılar geliştirilmektedir. Atlar için aşılar ABD’de kullanılmak üzere lisanslanmış olsa da, insan kullanımı için henüz hiçbir aşı klinik çalışmalara girmemiştir.

Advertisement


Leave A Reply