Bebekler Anne Karnında Ağlar mı? Bebekler Ne Zaman Ağlamaya Başlar?

0
Advertisement

Çok ilginç bir soru : bebekler anne karnında ağlarlar mı? Ağlarsa nasıl ağlar? Bebekler anne karnında nasıl tepki verir? Hepsi aşağıda yazımızda…

Birçok ebeveyn, bir kadının hamileliği sırasında bebeklerini ultrason yoluyla görme şansını değerlendirir. Küçüklerini gerçek zamanlı olarak görme, tekme atma, el sallama veya parmak emme gibi yeni becerilerini sergileme şansından zevk alırlar.

Ebeveynler bugün bebeklerinin anne karnında geliştiğini her zamankinden daha fazla görebilirler, ancak yine de bir bebeğin anne karnındayken neler yapabileceğini merak edebilirler. Örneğin bebeklerin anne karnındayken emebileceğini ve yutabileceğini biliyoruz, peki ya ağlamak? Bebekler anne karnında ağlar mı? Bebeklerin zamanlarının çoğunu rahim dışında ağlayarak geçirdiklerini biliyoruz (genellikle sabah 3’te, değil mi?), ancak ağlayan kaslarını gelişimlerinin erken döneminde mi esnetmeye başlıyorlar?

Bebekler Anne Karnında Ağlar mı?

Kaynak: pixabay.com

Bebekler anne karnında nasıl tepki verir?

Araştırmacılar, doğumdan hemen sonra bebeklerin annelerinin sesini tercih ettiklerini fark ettiklerinde, bebeklerin anne karnında nasıl tepki verdiğini merak etmeye başladılar. Bebekler annelerinin sesini daha anne karnındayken mi öğrendiler? Yoksa doğaları gereği annelerinin kim olduğunu otomatik olarak biliyorlar mıydı?

Artık bebeklerin daha anne karnındayken öğrenmeye ve dünyaya tepki vermeye başladıklarını biliyoruz. Aslında, araştırmalar bize bebeklerin daha anne karnındayken beklediğinizden çok daha erken tepki vermeye başladığını göstermiştir. Örneğin, 2015 yılında yapılan bir araştırma, anne karnında sese tepki verdiği kaydedilen ilk bebeğin 16 haftalık olduğunu, yani aslında kulaklar tam olarak gelişmeden önce olduğunu buldu. Araştırma ayrıca anne karnındaki bebekle konuşmanın ve dokunmanın fetüsü doğrudan etkilediğini ve sonuç olarak fetüslerin daha fazla tekmeleyip daha fazla hareket edeceğini buldu.

Esasen, artık bebeklerin daha anne karnındayken rahim dışındaki dünyayı öğrenmeye başladıklarını biliyoruz. Sesler, annenin hareketi, ışık ve annenin karnına baskı yapan büyük kardeşler gibi dış uyaranlara tepki verirler. Anne karnındaki bebekler irkilebilir, hareket edebilir, idrar yapabilir ve her hamile kadının bildiği gibi takla atabilir. Ama ya ağlamak? Tüm bu amniyotik sıvı ve anne karnındaki bir bebeğin şikayet edecek pek bir şeyi olmayabileceği gerçeği sayesinde, bir bebeğin anne karnında gerçekten ağlayıp ağlamadığını anlamak zor olacak gibi görünüyor, sonuçta, oldukça rahat. orada çalışıyor.

Advertisement

Bir bebek ağladığında ne olur?

Ağlamayı oldukça basit bir şey olarak düşünebilirsiniz, ancak aslında ağlayan birçok şey vardır. Bir bebeğin başarılı bir şekilde ağlaması için vücuttaki yüz kasları, hava yolu düzenlemesi ve nefes alma dahil olmak üzere birçok sistem arasında çok fazla koordinasyon olması gerekir. Bir bebeğin ağlaması için olması gereken en önemli şey, ses olarak da bilinen bir tür seslendirmedir. Bu çalışma, ağlamanın vokal olmayan ve vokal bir bileşeni olduğunu göstermiştir. Böylece bir bebek anne karnında ağlamayı öğrenmeye başladığında, ağlamanın sesli olmayan tarafını sergiler.

Ancak bir bebeğin ağlaması hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, ağlamanın aslında önemli bir gelişimsel dönüm noktası olduğudur. Ağlayabilen bir bebek aslında beyninin, sinir sisteminin ve vücudunun onu ağlatmak için düzgün çalıştığını gösteriyor. Bu nedenle, ağlama göründüğünden çok daha fazlasıdır: Ağlama gerçekten bebeğinizin:

Bir tür dış uyaranın gerçekleştiğini kabul etmek

Uyaranların potansiyel olarak zararlı veya tehdit edici ve dolayısıyla olumsuz bir uyaran olduğunu işlemek Uyaranlara, fiziksel olarak geri çekilmekten ses çıkarmaya çalışmaktan beynin duyusal farkındalığına kadar bir dizi çoklu yoldan tepki vermek Ağlama, bebeğin bakıcıya sinyal verebilmesini sağlar yardıma ihtiyaçları olduğunu, sıkıntı içinde olduklarını veya tehdit edici bir durumdan uzaklaştırılmaları gerektiğini ve bu kelimenin tam anlamıyla bir başa çıkma mekanizmasıdır.

Bebekler Anne Karnında Ağlar mı?

Kaynak: pixabay.com

Bebekler anne karnında ağlar mı?

Kısa cevap evet, bebekler anne karnında ağlar, ancak bilim adamları tam olarak ne derecede olduğundan emin değiller çünkü açıkçası, bebek için rahimde ağlamak aynı şey değil. Örneğin, anne karnında ağlayan bir bebek, rahim dışında ağlayan bir bebekten biraz farklı görünebilir.

Bir çalışma, bir bebeğin rahim dışındaki davranışlarıyla rahim içindeki bir bebeğin davranışlarını karşılaştırdı. Bir bebeğin sahip olduğu toplam 5 durum belirlediler: sessiz uyku, aktif durum, sessiz uyanık, aktif uyanık ve ağlama. Bu 5 durumdan sadece ilk dördünün rahim içinde de var olduğu düşünülüyordu. Ancak fetüsün tütün ve kokaine maruz kalmasına verdiği tepkiyi inceleyen çalışma, aslında anne karnında ağlayan bir bebeği gösterdiğini kaydetti.

Araştırmacılar, bebeğin, ağlamanın rahim dışında nasıl görüneceğiyle ilişkili davranışlar sergilediğini kaydetti: dil indirilirken nefes almak ve ağzı açmak ve ardından üç artırılmış nefes göstermek. Üçüncü ve son nefes, inhalasyonda bir duraklama ve ‘düzenleme’ ile uzun bir ekshalasyon içeriyordu. Temel olarak, bir bebek kısa bir süre ağlasaydı hayal edebileceğiniz şey. Bu özel çalışmada, araştırmacılar en az diğer 10 bebekte de ağlama davranışı kanıtı buldular.

Advertisement

Araştırma 2004 yılında yayınlandığında, bir bebeğin anne karnında “ağladığını” gösteren ilk video kanıtını sağlaması ve araştırmacıların cenin davranışı, aktivitesi ve gelişimi hakkındaki düşüncelerini gerçekten değiştirmesi bakımından çığır açıcıydı. İlginç bir şekilde, bebeklerden biri, annenin doğumu başladıktan hemen sonra ağlama davranışını sergiledi. Düşündüğünüzde bu mantıklı: bebek ana rahminde vahşi yolculuğa başlıyordu!

Sonuç olarak, çalışmanın bulduklarına dayanarak, “yenidoğan ağlaması” terimi, bir bebeğin ağlamasının ardındaki işlemlerin çoğu ve ağlayan bebeğin vücut hareketleri, eşlik eden yüz buruşturma ve kaş çatma gibi gerçek fiziksel bileşenlerinin çoğu aynı olmasına rağmen, ortaya çıktı. ve rahim ağlamasıyla ilişkili kalıpları nefes alıp verir, tam olarak aynı tür ağlama değildir. Ana fark? Bebek henüz ses çıkaramıyor.

Bebekler ne zaman ağlamaya başlar?

Doktorlar, bebeklerin anne karnında 20 haftaya kadar ağlamak için gerekli tüm “ön koşulları” geliştirdiğini biliyorlar. Örneğin, 20 haftada fetüs solunum hareketlerini koordine eder, çenesini açabilir, çenesini daraltabilir ve dilini uzatabilir. Gebeliğin ortasında, aynı zamanda yutabilir. Bebekler de erken doğdukları için doktorlar 24 haftaya kadar bebeklerin ağlama sesleri çıkarabileceğini ve çevrelerindeki gürültüye tepki gösterebileceğini biliyorlar.


Leave A Reply