Bebeklerde Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

0
Advertisement

Bebeklerde, çocuklarda güneş yanığı belirtileri nelerdir? Güneş yanığında yapılması gerekenler, tedavisi hakkında bilgi.

Bebeklerde Güneş Yanığı

Güneşten gelen ultraviyole ışınlara aşırı maruz kalınması sonucu deride meydana gelen iltihaplanmadır. Nedeni her zaman için, ana-babanın dikkatsizliği veya yanlış bilgisidir. En iyi tedavi, korunmadır. Güneşte yanıp esmerleşmek iyidir ama bunun yavaş yavaş yapılması ve özellikle çocuklarda aşırı dikkatle uygulanması gerekir. Güneş yanığı derinin hasar görmesine, kabarcıklanmasına, soyulmasına neden olabilir. Hafif bir güneş ışığının etkisi su, kar veya kum yakınındaysanız büyük ölçüde artabilir; çünkü burada güneş ışınları, parlak yüzeylerden yansımaktadır.

Çocuklarda Güneş Yanığı

Ne kadar önemlidir?

Geniş bir cilt bölgesini ilgilendirdiği takdirde güneş yanıkları önemlidir. Deri, vücut sıcaklığını koruma yeteneğini kaybedebilir ve bu durumda çocuğunuzun vücut ısısı yükselebilir ve sıcak çarpması meydana gelebilir.

Advertisement

Muhtemel belirtiler

• Kızarmış, sıcak, hassas deri
• Kabarcıklar
• Derinin soyulmasından önce kaşıntı

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Güneşten yanan kırmızı renkli cilt bölgesine mevcut gerginliği ve tahrişi azaltmak için kalamin gibi yatıştırıcı bir losyon veya soğuk kompres uygulayın.

2. Çocuk evdeyken, yanık bölgelerin üzerine hiçbir şey giymesin, bu bölgeleri havayla temasa bırakın. Dışarı çıkarken ise, yanık bölgelerin üzeri örtülmelidir.

3. Kabarcıklar meydana gelir ve çocuğunuz acı çekerse, kendisine bebek aspirini veya parasetamol şurubu verin.

Advertisement

4. Çocuğunuzun ateşine bakın. Eğer 39’un üzerindeyse hemen doktora başvurun ve vücudu ıslak süngerle silerek bu ateşi düşürmeye çalışın.

5. Çocuğun en az 48 saat süreyle güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmasını önleyin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Eğer güneşten yanan bölgelerde kabarcıklar meydana gelirse, ateş yükselir ve genel sağlık durumu bozulursa doktora başvurmalısınız. Çocuğunuzun ateşi yüksek olduğu halde deriş kuruysa ve kendisi dalgın ya da aşırı uykuluysa, yine doktora başvurmanız gerekir; çünkü bu durum, acilen tedavisi gereken bir sıcak çarpması olabilir.

Doktor ne yapacaktır?

• Hafif vakalarda yatıştırıcı etkide bir krem verecektir.

• Eğer kabarcıklar meydana gelmişse ve ateş yüksekse, derinin iyileşmesini çabuklaştırmak için iltihaba karşı etkili (anti-enflamatuvar) bir krem verecektir.

• Eğer sıcak çarpması varsa, çocuğunuzu buna göre tedavi edecektir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğun yatak çarşafının iyice gergin olmasına dikkat edin, böylece herhangi bir kat yerinin ona acı vermesini önlersiniz.

• Güneş yanığına engel olmak için, güneşte kaldığı ilk birkaç gün boyunca çocuğunuzun derisinin doğrudan güneş ışığı almasına engel olun. Daha sonra da açıkta kalan bölgelere, güneş yağını iyice süzen bir losyon sürün.

Advertisement

• Çocuğunuzun burnuna ve dudaklarına güneşten koruyucu bir krem sürün ve ensesini de, geniş kenarlı bir şapkayla koruyun.

• Güneş yağını, çocuk denizden çıktıktan sonra tekrar sürmeyi unutmayın.

• Güneşte kalınan süreyi her gün yalnızca onar dakika arttırın.

• İlk birkaç gün çocuğunuzun cildini kontrol edin. Eğer güneş yanığı izi görürseniz, o bölgenin güneş ışınlarından korunmasını sağlayın.


Leave A Reply