Asya ile Amerika kıtasının birbirine en yakın olduğu nokta olan Bering Boğazı ve Bering Denizi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı sayfamız.
Bering Denizi
Bering Denizi; Kuzey Pasifik (Büyük) Okyanusu’nun koludur. Yüzölçümü 2.292.000 km2, su hacmi 3.300. 000 km3, ortalama derinliği 1.400 m, en derin noktası 4.090 m (Aleut Adaları’nın batısı).
Batıdan Sibirya ve Kamçatka Yarımadası (Asya); doğudan Alaska (Kuzey Amerika), güneyden Aleut Adaları ile çevrilidir. Anadır (batıda), Norton, Bristol körfezleri (doğuda); Nunivak, St. Lawrence, St. Matthew, Pribilof, Komandor Adaları, Bering Denizi sınırları içinde kalır. Kuzeydoğu kesimleri bir ölçüde sığdır. Kış aylarında St. Matthew Adası’ndan Alaska kıyıları boyunca Bristol Körfezi’ne kadar olan kesimde buz kütleleri görülür. Kasım-temmuz arası buzlarla kaplı olduğundan, kuzeyi gemi ulaşımına kapalıdır. Alaska kıyılarındaki balıkçılık ve Pribilof Adası’ndaki kürklü ayıbalığı (fok) avcılığı bölgede yaşayan halkın başlıca geçim kaynağıdır. 19. yüzyıl sonlarında fok avcılığı türün yok olması boyutlarına ulaşınca, ABD ve İngiliz Kolombiyası arasında anlaşmazlık çıktı. Bu sorunu çözmek amacıyla Paris’te 1893’te uluslararası hakem uzlaşması düzenlenerek fok avlama koşullarını belirleyen kararlar alındı. Denize, 1728’de, Rusya adına araştırmalarda bulunan gezgin Vitus Bering’in adı verildi. Varlıkları saptanan petrol altın, kalay ve doğal gaz yatakları henüz işletilmemektedir.
BERİNG BOĞAZI, Alaska (Kuzey Amerika) Sibirya (Asya) arasında Kuzey Buz Denizi ile Bering Denizi’ni birbirine bağlayan boğazdır. Galler Prensi Burnu (Alaska) ile Dejnev Burnu (Sibirya) arası (88 km), Asya ile Amerika kıtalarının birbirine en yakın noktasıdır. Uluslararası Gün Değişim Çizgisi, boğazın ortasından geçer. Ekim-haziran arasında donan Bering’in en derin yeri 52 m’dir. Rus denizcisi Deinev tarafından bulunan (1648) boğaza, 1728’de bölgeyi araştıran Vitus Bering’in adı verildi.
Kaynak 2
Asya ile Amerika kıtaları arasında, Büyük Okyanus’un bir koludur. Aleut ve Bering adaları ile Büyük Okyanus’tan ayrılır. Bering Boğazı ile Kuzey Buz Denizi’ne bağlıdır. Yüzölçümü 2.270.000 km², en derin yeri 4.273 metredir. İklim çok serttir; kıyılar ve sığ sular buz tutar. Buz sınırı kışın Aleutlar’ın doğusuna kadar uzanır, yazın Bering Boğazı’na kadar çekilir.
Bering Adası.
Bering Denizi’nin güneybatı kesiminde Kamçatka açıklarındadır. Yüzölçümü 1695 km², denizden yüksekliği 90 m. kadardır. Bering Adasının yanında da küçük Copper Adası vardır. Adalar ağaçsızdır. Nüfuslarının toplamı 700 kadardır.
Bering Boğazı.
Asya ile Amerika kıtalarını birbirinden ayırır. Bering Denizi ile Kuzey Buz Denizi arasındadır. Bu boğazın en dar yerinde Asya ve Amerika kıtaları 100 km kadar birbirlerine yaklaşır. Boğazın bu en dar yeri Alaska’daki Prince of Wales Burnu ile Asya’daki Doğu Burnu (Deşnev) arasındadır. Diomede Adaları adındaki iki küçük ada bu boğazdadır. Rusya ile A.B.D. arasındaki sınır bu iki granit adanın arasından geçer.
Bu deniz, ada ve boğazın adı, Danimarkalı kaşif Bering’in adından gelir. 1681 – 1741 yılları arasında yaşamış olan Vitus Bering 1728 haziranında Kamçatka nehri ağzından kuzeye doğru yola çıktı. İki yıl süren seyahati sırasında Bering Boğazı’nı keşfetti. Daha sonra yeniden Bering Denizi’nde seyahate çıkan Vitus Bering, Amerika’yı doğudan keşfetti, dönüşte yolunu kaybederek bir adaya çıkmak zorunda kaldı. Bu arada hastalanan kaşif, dokuz ay kaldığı adada öldü, sonradan buraya da Bering Adası adı verildi.