Bilek Güreşi Kuralları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bilek güreşi nedir, nasıl bir spordur? Bilek güreşinin kuralları, özellikleri hakkında bilgi.

BİLEK GÜREŞİ

Eşit kilodaki iki sporcunun düz bir plâtforma dirseklerini dayayarak ve elleri kavuşmuş olarak tek kollarıyla yaptığı güç denemesi ve yarışma sporudur.

KURALLAR

Bilek güreşinde kuvvet ve teknik bilgi birbirini tamamlayan iki önemli unsurdur. Bunlardan birinin eksikliği durumunda sporcunun başarılı olması söz konusu değildir. Tekniği temel olarak oluşturan bölümler çengel, spaydır, yılan, yürüyen parmaklar tekniği ve toprıl’dır.

Bilek güreşi 92 cm uzunluğunda, 62 cm genişliğinde bir masa üzerinde yapılır. Masanın sağ ve sol başında iki tutma bölümü vardır. Yarışmacılar birbirlerine çapraz bir şekilde otururlar ve dirseklerini 20 santimetre ebadında yastıklara koyarlar. Bu yastıkların hemen kenarında masadan 10 cm yükseklikte iki tane tuş yastığı vardır. Bilek güreşi temel olarak iki şekilde yapılır:

Advertisement

1. Oturarak: Masanın yüksekliği 71, oturağın ise 45 cm’dir. Burada yarışmacının uyması gereken bazı kurallar vardır. Bunlar:

a. Sol elin tutamaktan (tutma yerleri) ayrılması hata kabul edilir.

b. Dirseklerin konulduğu yastıktan dirseğin havaya kaldırılması hata kabul edilir.

c. Ayakların yerle temasının kesilmesi hata kabul edilir.

d. Oyunculardan birinin elini kasten kaçırması hata kabul edilir.

e. Oturulan yerden tamamen kalkılması hata kabul edilir.

Advertisement

Bilek güreşinde üç hakem görev alır. Bunlardan biri masa üzerinde, diğer ikisi de oturakta ve yerde yapılan faulleri tesbit etmekle yükümlüdür.

2. Ayakta: Masanın yüksekliği 112 cm’dir. Ayakta yapılan bilek güreşindeki kurallar, oturarak yapılan bilek güreşi kurallarının ilk dördüyle aynıdır. Yapılan iki hata bir maça eşittir. Ayakta yapılan bilek güreşinde iki hakem görev alır.

Türkiye ve dünya şampiyonaları, yetkili kurumların belirttiği doğrultuda bir yıl oturarak, bir yıl ayakta yapılmaktadır.

Kasıtsız olmak şartıyla yarışmacıların elleri özel bir iple bağlanabilir. Maç, hakemin “hop, bas” komutuyla başlar; komuta uymayanlar hata yapmış kabul edilirler. Yenik durumda bulunan sporcunun hata yapması hâlinde, hakem sonucu beklemeden sporcunun aleyhine maçı bitirir. Şampiyonalarda erkeklerin karşılaştığı sıkletler şunlardır: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 90, 100, 110 ve daha üstü. Bayanların sıkletleri ise 50, 60, 70, 80, 90 ve daha üstüdür.


Leave A Reply