Biotin Nedir? Ne İşe Yarar? İnsan Vücudundaki Görevleri Nelerdir?

0
Advertisement

Biotin nedir? Biotinin insan vücudundaki görevleri nelerdir? Biotin ne işe yarar, günlük ihtiyaç miktarı nedir, eksikliğinde görülen şikayetler nelerdir?

Biotin

Biotin

Biotin; Biotin on dokuzuncu yüzyılın ortalarına doğru keşfedilmiştir. Yapısında kükürt de vardır, suda erir ve alkali-asit ile ısıya dayanıklıdır. Yağlı yiyeceklerdeki eskime ve ekşimeler biotini etkiler, kayba uğrar. İnsan ve hayvanların bağırsaklarında bakteriler tarafından da yapılmasına karşın dışarıdan da alınması gerekir. Ürenin oluşmasında, yağ asitleri, amino asit metabolizması için gereklidir.

Yumurta akında bulunan bir çeşit protein (avidin) bağırsaklardaki biotinin metabolizmadaki görevini engelleyerek biotin yetersizliğine yol açabilir. Yumurta pişince avidin bu etkisini yitirir. Bu durum aşırı derecede pişmemiş yumurta ile beslenenler için önemlidir. Ayrıca anormal çalışma, hastalık veya ameliyatlar da biotin eksikliğine neden olabilir. Ancak normal insanlarda ve hafif yemeklerle beslenenlerde bile eksikliğine pek rastlanmaz.
Günlük Gereksinim: Yetişkinlerde 0,1 miligram civarındadır.

Biotin Eksikliğinde;

  1. Sindirim sistemi bozuklukları,
  2. Sinir sistemi bozuklukları,
  3. Uykusuzluk, depresyon,
  4. Adale ağrıları,
  5. Yorgunluk, iştahsızlık,
  6. Deride yaralar,
  7. Tüylerin dökülmesi durumları ortaya çıkarsa da genelde normal beslenen insanlarda pek görülmez.

Kaynak – 2

Biotin; tüm canlıların hücrelerinde çok küçük miktarlarda bulunan büyüme faktörüdür. Vitamin H, Koenzim R, Bios II, Biyoepiderm. Kimyasal formülü: C10H16N2O3S. Molekül ağırlığı: 244.31. Proteinlere ya da polipeptitle-re bağlı olarak bulunur. En bol bulunduğu yerler karaciğer (% 0.000l’den az) böbrek, pankreas, maya ve süttür. Kanser urlarının biotin içeriği, normal dokularınkinden yüksektir. Biotin, çiğ yumurta akında bulunan protein benzeri bir madde olan avidinle birleşerek etkisiz hale gelir. Büyük miktarlarda çiğ yumurta akıyla beslenen fare ve civcivlerde karakteristik büyüme gecikmesi ve deri örselenmeleri (lezyon) ortaya çıkar. Besinlerine biotin katılması durumunda bu olaylar ortadan kalkar.

Süt ya da karaciğerden çıkartılan biotin (Kögl’in B-biotini), soğuk suda çok az, sıcak su ve seyreltik alkalilerde daha çok çözünen uzun iğne biçiminde kristalciklerdir. Organik çözücülerde çözünmez ve sulu çözeltisi zayıf asit özellikliği gösterir. Optikçe etkendir. Saf biotin hava ve ısıya karşı dayanıklıdır. Asitli ya da nötral çözeltileri aylarca kararlıdır. Asitli çözeltileri ısıtılarak sterilize edilebilir.

Advertisement

Leave A Reply