Bitcoin’in Geleneksel Para Birimlerinden Farkı Nedir?

0

Bitcoin’in geleneksel para birimlerinden farkı nedir? Neden Bitcoin kullanılır? Bitcoin Balinaları kavramı ne anlama gelir?

Bitcoin'in Geleneksel Para Birimlerinden Farkı Nedir?

Kaynak : Pixabay

Merkezi Olmaması

Kripto para birimleri dışında dünyadaki her para birimi bir tür otorite tarafından yönetilir. Her işlem, insanlardan çok yüksek ücretlerin alındığı bir bankadan geçer ve normalde paranın alıcıya ulaşması uzun zaman alır.

Bitcoin ise hiç kimse tarafından kontrol edilmiyor. Merkezi olmayan bir ağdır ve içinde yer alan tüm insanların işbirliği ve iletişimi üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, ağın bir kısmı çevrimdışı olsa bile, işlemler yine de gerçekleşecek.

Sahte olamaz

Bitcoin, sahtecilik girişimlerine dayanabilecek bir para birimi olarak tasarlandı. BTC’nin meşruiyeti, Blockchain teknolojisinin yanı sıra her algoritmaya yerleştirilmiş çeşitli farklı savunma mekanizmaları ile sağlanır.

Diğer geleneksel para birimlerinin çoğu sahteciliğe son derece eğilimlidir ve onları kontrol edenler bunu düzeltmek için neredeyse hiçbir şey yapmıyor gibi görünüyor.

Dayanıklılık

Bitcoinler fiziksel biçimde mevcut değildir, bu da zarar görmeyecekleri anlamına gelir. Kağıt para veya madeni paraların aksine, her bir Bitcoin aslında ebedidir.

Kripto para birimleri gönderildikten sonra geri çağrılamaz

Birisi bir hata yapıp yanlış cüzdana para gönderirse ve onu geri almak isterse, yapamaz. Diğer birçok Bitcoin özelliği gibi, bu da sahtekarlığı önlemek için yapıldı. Ne yazık ki, geleneksel para birimleri söz konusu olduğunda, çoğu işlem geri çağrılabilir, tek gereken bir telefon görüşmesidir.

Bitcoin'in Geleneksel Para Birimlerinden Farkı Nedir?

Kaynak : Pixabay

Değiştirilebilirlik

Birden fazla ülkede kabul edilen dolar ve euro gibi bazı geleneksel para birimleri varken, dünya para birimlerinin çoğu yalnızca menşe ülkelerinin coğrafi sınırları içinde çalışabilir. Bunun aksine, BTC çevrimiçi bir para birimidir, yani yetkili çalışma ortamının dünya çapında olduğu anlamına gelir.

Bitcoin nasıl vergilendirilir?

Bitcoin, çoğu yargı alanında henüz yasal bir ihale statüsü elde etmedi, ancak bazı vergi makamları önemini kabul etti ve belirli düzenlemeler önerdi. Bu düzenlemeler ülkeden ülkeye önemli ölçüde değişir.

Örneğin, ABD İç Gelir Servisi, Bitcoin ve diğer tüm önemli dijital para birimlerini bir para birimi yerine bir mülk olarak ele alır. Bitcoins için mal ve hizmet satan her vergi mükellefi, alınan Bitcoinlerin değerini yıllık vergi beyannamelerine dahil etmelidir. Madenciler de ABD vergilendirmesine tabidir, ancak yalnızca madencilik başarılı olduğu takdirde başlarılı olmayan madencilik işlemleri vergilendirmeye tabii değildir. (Bu yazılanlar ABD için geçerlidir)

Avrupa Adalet Divanı’na göre Bitcoin bir mülk değil, bir para birimidir. KDV’den muaf olmasına rağmen, Bitcoin yine de diğer vergilere tabi olabilir. Birleşik Krallık vergi makamları, Bitcoin’i bir yabancı para birimi olarak ele alır ve BTC ile ilgili her durum, kendi bireysel gerçekleri ve koşulları temelinde değerlendirilir. Temmuz 2017 itibarıyla Bitcoins satışı, resmi olarak bir ödeme yöntemi olarak kabul edildiği Japonya’da tüketim vergisinden muaftır.

Dolayısıyla, Bitcoin nispeten yeni bir para birimi olduğundan, vergilendirmesini düzenleyen düzenleme çerçeveleri ülkeye bağlı olarak önemli ölçüde farklılık gösterir. Dahası, birçok yargı alanında kripto para birimiyle ilgili belirli bir yasa veya düzenleme yoktur.

Bitcoin almalı mıyım

Bitcoin’in bilindiği şeylerden biri oynaklığıdır. Büyük ve hızlı artışların yanı sıra dramatik düşüşlere yabancı değil. Aralık 2017 ortasında, kripto para birimi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı, 19.850 doları aştı, yalnızca birkaç gün içinde parçalanıp 12.000 $ ‘ın altına düştü ve Şubat ayına kadar 7.000 $’ ın altına düştü. Bir noktada, değeri tek bir saatte 2.000 $ kadar düştü.

Yıllar sonra Bitcoin’in fiyatının ne olacağını bilemeyiz. Teoride, neredeyse sıfıra düşebilir, kabaca şimdi olduğu gibi kalabilir veya yeniden yükselebilir, iki katına çıkabilir, üçe katlayabilir, dört katına çıkabilir veya on kat yükselebilir. Teknolojiyi ne kadar iyi anlarlarsa ya da ne kadar pazar analizi yapmış olurlarsa olsunlar, kimse ne olacağını doğru bir şekilde tahmin edemez.

Örneğin, John McAfee Bitcoin’in parlak geleceğine o kadar güveniyor ki, üç yıl içinde en az 500.000 dolar değerinde bir BTC olmazsa ulusal televizyonda kendi özel bölümünü yiyeceğini söyleyen bir tweet attı. Warren Buffet ise Bitcoin’in kesinlikle kötü bir sona geleceğini tahmin ediyor.

Bitcoin'in Geleneksel Para Birimlerinden Farkı Nedir?

Kaynak : Pixabay

Kripto para topluluğunda, en popüler yatırım stratejisine hodling denir, bu da elbette varlığı satmak yerine tutmak anlamına gelir. Ekip, Aralık 2013’te Bitcoin Forumunda “BEN HODLING” yazan sarhoş görünen bir kullanıcı tarafından “oluşturuldu”. Bu terim hızla bir meme 8resimlerde görmüş olduğunuz espriler) haline geldi ve şimdi topluluktaki temel argo terimlerden biri haline geldi. HODL artık “sevgili yaşam için bekle” nin de bir arka planlamasıdır.

Son olarak, muhtemelen bunu zaten duymuşsunuzdur, ancak şunu aklınızda bulundurmanız önemlidir: Bitcoin son derece riskli bir yatırımdır, bu nedenle asla ve asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmayın. Sizi uyardık ve bizden günah gitti…

“Bitcoin Balinası” ya da “Bitcoin Balinaları” Ne Anlama Gelir?

Balinalar dünyanın en büyük memelileridir ve Bitcoin Balinaları, Bitcoin pazarındaki en büyük oyunculardır. Bunlar tipik olarak birey değil, Serbest Fonlar ve Bitcoin Yatırım Fonları gibi kurumlardır. Örneğin Pantera Capital, Bitcoins Reserve, Bitcoin Investment Trust ve diğerleri.

Bu kurumlar genellikle yüz binlerce Bitcoin’i hareket ettirir. Bu fonlar, bu kadar büyük meblağları borsalarda normal tüccarların gözünden uzak tutmak için bir borsayla özel bir anlaşma yapar. Yakın tarihli bir Bloomberg raporuna göre, sadece 1000 kişi pazarın yüzde 40’ına sahip. Aslında bu insanlar çok şey sahibidir; varlıklarının sadece bir kısmını satarak piyasayı çılgına çevirebilirler.

Bu araştırmaya göre, şu anda dünya çapında Bitcoin sahibi olan 25 milyondan fazla insan var. İlginçtir ki, sahip olunan miktar açısından Bitcoin sahiplerinin ilk yüzde 30’unda yer almak için sadece 0.153 BTC yeterli. Yüzde birin içinde olmak için, adınıza ‘sadece’ 15 BTC sahibi olmanız da yeterli olacaktır. Ancak 15 BTC Türkiye şartlarında çok çok büyük bir paraya denk düşmektedir.


Leave A Reply