Biyomlar ve Ekosistemler Arasındaki İlişki

0
Advertisement

Biyom nedir, ekosistem nedir? Biyomlar ve ekosistemler arasında nasıl bir ilişki ve nasıl bir fark vardır? Biyomlar ve ekosistemler hakkında bilgi.

Biyomlar ve Ekosistemler Arasındaki İlişki

“Biyom” ve “ekosistem”, belirli bir ortam türünü tanımlamak için bazen birbirinin yerine kullanılan kelimelerdir, ancak farklı anlamları olduğundan birbirleri yerine kullanılması hatalıdır. Bir biyom, dünyanın, o bölgenin arazisine ve hava durumuna uyarlanmış benzer bitkiler, hayvanlar ve diğer organizmalara sahip geniş bir bölgesidir. Bir ekosistem, bitki ve hayvanların birbiri ve çevre ile etkileşmesidir. Her organizmanın ekosistemde oynayacağı bir rol vardır.

Dünya Biyomları

Dünyadaki biyomlar, okyanus biyomları, tundra biyomları, yağmur ormanı biyomları, Arctic tundra biyomları, ılıman orman biyomları, çöl biyomları ve otlak biyomlarıdır. Biyomlar birbirlerini sınırlayabilir ve genellikle jeolojik arazi ve iklim ile belirlenir. İki biyom arasındaki sınır bölgelerinde yaşayan türler, iki biyom arasında geçebilir ve her iki biyomda da etkili ikili bir role sahip olabilir. Ekosistemler doğada oldukça benzer olduğunda, birbirlerinden ayrı olsalar bile, aynı biyoma ait oldukları söylenir. Bu nedenle, bir ekosistem bir biyomu içeremezken, biyomlar genellikle aynı genel tipte birkaç veya daha fazla ekosistem içerir. Biyomlar doğal olarak ortaya çıkar, ancak insanlar tarafından yapay biyomlar da yaratılabilir.

Ekosistem

Ekosistemler içinde, boyut olarak değişen habitatlar vardır. Habitatlar, nüfusun yaşadığı bölgelerdir. Bir popülasyon aynı zamanda, aynı yerde yaşayan bir grup organizmadır. Farklı popülasyonlar etkileşim halindedir ve etkileşimde bulunduklarında bir topluluk olarak kabul edilirler. Ekosistemler, topluluklar çevreleriyle etkileşime girdiğinde tanımlanır. Habitat, içinde yaşayan organizmalar için yiyecek, su ve barınak sağlar ve bu kaynaklar azaldıkça, organizmalar başka bir habitata geçerler. İki organizma popülasyonu aynı yerde yaşayamaz, bu nedenle daha zayıf popülasyonu ortadan kaldırmak için rekabet ve predasyon vardır.

Biyom ve Ekosistem Yıkımı

Kaynak tükenmesi ya da iklim değişikliği durumunda, biyomlar ve ekosistemler zarar görebilir ya da tamamen tahrip olabilir. Bir biyomdaki tükenme, başka bir biyomu etkileyebilir. Örneğin, orman biyomunun, çölleşmesiyle, sadece orman biyografisindeki ekosistem ve habitatları yok etmekle kalmaz, aynı zamanda ağaçların yokluğu da komşu biyomları etkileyebilir. Ağaçlar rüzgar ve hava durumunu yönlendirir ve korur. Ağaçlar olmadan erozyon meydana gelir ve hava şartları değişir. Ekosistemlerdeki organizmalar, kaynakları kaybetmekte ve ya farklı habitatlar bulmakta ya da kalan kaynaklar için rekabeti arttırmaktadır. Başka bir biyomda var olabilirlerse, organizmalar yeni ekosistemler yaratarak veya mevcut olanları yok ederek yeni biyomu istila edeceklerdir.

Advertisement

İki Biyomu veya Ekosistemi Paylaşan Organizmalar

Bazen organizmalar iki veya daha fazla biyomu veya ekosistemi paylaşırlar. Örneğin, çöl biyomu, okyanus biyomuyla karşılaştığında, tilki ya da çakallar gibi çölden gelen yırtıcı hayvanlar bazen okyanus biyomundaki balık ya da diğer deniz yaşamını avlayacaktır. Memeliler okyanus biyomu içinde yaşamıyor olsalar da, okyanus biyomunda yaşayan organizmalar arasındaki ilişkileri etkileyebilecek olan bu biyolojik popülasyonu azaltırlar. Okyanus biyomundan avlanan kara memelileri sayısında keskin bir artış dengeyi bozabilir ve sonunda bu popülasyonu yok edebilir. Kaynak tükenecek ve kara memelileri hayatta kalabilecekleri başka bir habitata geçecektir.

Organizma Etkileşimleri

Belirli bir ekosistemde canlılar farklı roller üstlenirler. Üreticiler, örneğin, güneş ışığından enerji kullanarak gıda yaparlar. Çoğu üretici bitkidir. Tüketiciler, diğer organizmaları yiyen organizmalardır. Kendi enerjilerini üretmek yerine, bu hayvanlar enerjilerini kullanmak için bitkileri ve hayvanları yerler. Çöpçüler ölüleri tüketirken, dekompozitörler, bitkilerin yetişebildiği ve hayvanların yaşayabileceği toprak maddelerine ayrılmasında yardımcı olur. Bu enerji döngüsü, ekosistemleri ve biyomları devam ettiren şeyin önemli bir parçasıdır.


Leave A Reply