Boğaz Ağrısı Neden Olur? Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

0
Advertisement

Boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısının ortaya çıktığı en temel durum nedir? Boğaz ağrısı nasıl geçer? Ne yemeli ne içmeli?

Boğaz Bölgesi

Boğaz ağrısı neden olur?

Özellikle soğuk kış aylarında bireylerin sıklıkla şikayet ettikleri, metabolizmaya yaşattığı rahatsızlık yüzünden yaşantımızı olumsuz olarak etkileyen durumlardan biri kuşkusuz boğaz ağrısı problemidir. Boğaz ağrısı yaşayan bireyler gün içerisinde sürekli bir yutkunma ihtiyacı hissedip yutkunurken acı duyumsamakta, ağrılar yüzünden sinirli ve gergin süreçlerden geçmektedir.

Özellikle boğaz ağrısı probleminden muzdarip olup bir yandan da aynı süreçlerde çalışmak zorunda kalan bireyler gergin bir ruh haline sahip olmaktadırlar ve bu durum genel sağlık durumlarını da etkilemektedir.

Boğaz ağrısının ortaya çıktığı en temel durum geçirilen enfeksiyonlar yani mikroplardan kaynaklı hastalıklardır. En önemli grubu akut faranjitler olan bu hastalıkların birbirinden ayrıldığı gruplar bakterilerden kaynaklı hastalıklar ve virüslerden kaynaklı hastalıklardır.

Bu iki hastalık türlerinin tedavi yöntemleri doğal olarak da birbirinden farklı olmaktadır. Bakteri gruplarının yarattığı hastalıklar genel olarak antibiyotik kullanımına giden süreçleri içerirken, virüslerden kaynaklanan hastalıklar genel anlamda kendi kendilerine haftalık süreçlerde iyileşme gösterebilen hastalık türleridir.

Advertisement

Anlattığımız bu enfeksiyon durumlarının haricinde, boğaz ağrısını tetikleyen başka pek çok sebep de bulunmaktadır. Örnek verilecek olursa boğazda herhangi bir enfeksiyon durumu olmasa da boğazın bağlantılı olduğu burun yolundan, sinüs yolundan ya da akciğer yolundan kaynaklı olan akıntılar boğaz bölgesinde tahrişler yaratabilmekte ve böylece boğaz ağrısı durumu da ortaya çıkabilmektedir.

Bununla birlikte sık sık hava kirliliğinden söz edilebilecek ortamlarda bulunulması, çok fazla sigara kullanımı ya da bulunulan ortamlardaki havanın nemden eksik kuru bir yapıya sahip olması, boğaz ağrısı yaratacak sebepler arasında sayılabilmektedir.

Boğaz ağrısı nasıl geçer?

Boğaz ağrısı için en temel çözüm aşaması, bir uzman doktor kontrolüne gidip çabuk bir iyileşme sürci geçirmek adına gerekli ilaçların reçetesini yazdırmaktır. Böylelikle doğru ilaçları kullanarak sorunu temelden halletmek adına bademcik şişkinliğinden, öksürükten ya da boğaz ağrısından kurtulmak mümkün olmaktadır.

Elbette bu tip süreçlerde ilaç tedavisinin yanında alternatif tıp açısından da evde hazırlanacak karışımlar ve uygulanacak basit yaptırımlarla da boğaz yanmasına ne iyi gelir sorusunun ya da bademcik şişmesine ne iyi gelir sorusunun karşılığını uygulamalı olarak bulabilmek mümkündür.

Boğaz Ağrısı

Boğaz ağrısını geçirmek adına yapılabilecek karışımlar ve doğal uygulamalar ise şu şekildedir;

Bal ve sirke karışımı : Sirkenin içerisinde bulunan asit, boğaz bölgesinde ağrı oluşturacak bakterileri yok etmeye yardımcı olur. Bal da boğazlardaki tahriş yapısını yok etmeye yardımcı olur. Bu karışımı bir bardak miktarındaki kaynamış suyun içerisine bir yemek kaşığı miktarındaki elma sirkesini ekledikten sonra bir yemek kaşığı balı da ilave ederek eridiğini görene kadar karıştırmanız gerekmektedir. Boğaz ağrınızın şiddetlendiği süreçlerde bu karışımdan içmek sizi büyük miktarda rahatlatacaktır.

Advertisement

Tuzlu su gargarası : Boğaz şişliklerinde, bademciklerde meydana gelen iltihaplanmanın sebep olduğu bu şişlikleri yok edebilmek adına kullanılacak en etkili yöntemlerden biri tuzlu suyla gargara yapmaktır. Bunun için büyük bir bardağın yarısına kadar su doldurun. Öncelikle ılık bir hale getirdikten sonra bu suyun içerisine yarım çay kaşığı miktarında tuzu ekleyip iyice karıştırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde üç sefer 30 saniyelik periyodlarla yapacağınız bu uygulama boğazınızı ciddi olarak temizlemeye yardımcı olacaktır.

Tavuk suyu çorbası : Tavuk suyu yemeğinin içeriğinde bulunan sodyum minerali, bademciklerde birikmiş vaziyette olan bakteriler yok eder. Öte yandan tavuk eti de vücuttaki hastalık halini yok edip enerji depolamaya yardımcı olmaktadır. Üstelik bademciklerin şişkinliğinden dolayı katı yiyecekler yiyip zorlanmaktansa çorba içip yararlarından da faydalanmak daha mantıklı bir seçenek olarak gözükmektedir.

Karanfil : İçeriğindeki “öjenol” isimli madde, boğaz bölgesi için antiseptik bir etki yaratmaktadır. Boğaz ağrısı çekilen durumlarda günde 5-6 adet kurutulmuş karanfili çiğneyerek suyunu emmek alternatif çözümlerden bir tanesidir.

Meyan kökü çayı : Boğaz şişliği rahatsızlıklarında etkili bir yöntem olarak meyan kökü çayından faydalanmak. Boğazlardaki tahriş durumunun ortadan kaldırılmasına ve boğaz şişliğinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda meyan kökü çayının içerisine katılan tarçın ya da papatyayla birlikte de daha etkili çözümler alabilmek mümkün olmaktadır.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply