Boş Burun Sendromu Nedir? Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Boş burun sendromu nedir ve neden meydana gelir? Boş Burun Sendromunun belirtileri, sebepleri ve tedavi seçenekleri nelerdir, hakkında bilgi.

Burun Resimleri

Kaynak : Anonim

Boş burun sendromu nedir?

Çoğu insan mükemmel burunlara sahip değildir. Uzmanlar, burnun ortasından aşağı ve yukarı uzanan kemik ve kıkırdak olan septumun çoğu kimsede, burnun merkezinde olmadığını tahmin ediyor. Bazı insanlarda septum merkez dışında doğarken, bazıları daha sonraki yaşamlarında bir yaralanma sonrası bu durumu geliştirir.

Çoğu insan burun septumlarının merkez dışında olduğunu fark etmez. Bununla birlikte, bazı insanlarda, septum burnun orta hattından o kadar uzaktır ki burunlarından nefes almaya çalıştıklarında sorunlara neden olur ve sıklıkla tekrarlanan sinüs enfeksiyonlarına yol açar. Bu duruma “Septum Deviasyonu” denir. Bazen Septum Deviasyonu olan bir kişi, burun duvarının içindeki yumuşak dokular olan genişlemiş konkalara da sahip olabilir. Bu hava akışını engelleyebilir ve bir kişinin nefes alma yeteneğini daha da azaltabilir.

Septoplasti ve konka indirgemesi, sırasıyla Septum Deviasyonu ve genişlemiş konkaları düzeltmek için kullanılan ameliyatlardır. Genellikle bu ameliyatlar rutindir ve insanlar tam iyileşme sağlarlar. Uyku apnesi ve anormal hava akışı gibi Septum Deviasyonun neden olduğu solunum problemlerini iyileştirmek için kullanılırlar.

Bununla birlikte, bazı durumlarda, insanlar burun pasajları ameliyatla açıldıktan sonra daha kötü nefes aldıklarını bildirmiştir. Diğer fiziksel belirtiler ve hatta psikolojik belirtiler ortaya çıkabilir ve bir kişinin genel yaşam kalitesini düşürür. Böyle bir duruma “boş burun sendromu” denir. Birçok doktor bu duruma aşina olmasa da, en iyi nasıl tedavi edileceğini veya teşhis edileceğini anlamıyor olsa da, bazı doktorlar bu durumu araştırmak için ilerleme kaydetmiştir.

Boş burun sendromunun belirtileri nelerdir?

Boş burun sendromunun belirtileri şunları içerir:

Advertisement
  • burundan nefes almada zorluk
  • tekrarlayan bir boğulma hissi
  • nefes darlığı veya soluk alma ihtiyacı
  • burun kuruluğu ve kabuklanma
  • başağrıları
  • burun kanaması
  • düşük hava akışı
  • baş dönmesi
  • azalmış koku veya tat alma duyusu
  • mukus eksikliği
  • kalp çarpıntısı
  • burun şişmesi ve ağrısı
  • yorgunluk, bazen solunum kanallarınızdaki düşük hava akışı nedeniyle uyku bozukluklarına ve gündüz uykusuna neden olur

Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik semptomlar ameliyattan önce ortaya çıkabilir veya bir kişinin boş burun sendromu semptomlarıyla aynı anda başlayabilir. Boş burun sendromu olan kişilerin günlük görevlere odaklanmada zorluk çekmeleri de yaygındır, çünkü durumlarından rahatsız olurlar.

Boş burun sendromuna neden olan nedir?

Doktorlar, boş burun sendromunun septoplasti ve konka azalması olan bazı insanları neden etkilediğinden tam olarak emin değiller. Ancak yeni araştırmalar, boş burun sendromunun, her bir burun boşluğundaki farklı basınç ve belki de sıcaklık seviyelerini algılayan vücut tarafından tetiklendiğini göstermektedir. Bu nefes alırken hissetmenizi zorlaştırabilir.

Burnun basıncı veya sıcaklık reseptörleri, konkaların üzerinde olabilir. Cerrahinin bu reseptörleri bozduğuna ve bazı insanların burun nefeslerini hissetme yeteneklerini kaybetmelerine neden olduğuna inanılmaktadır. Duygu, genişlemiş burun boşluğundan akan hava hacminin artmasıyla daha da kötüleşir. Dahası, ameliyat burnunuzdaki yararlı bakterileri düzenlemek için önemli olan nazal mukusunuzun bir kısmını çıkarabilir. Bu olmadan, iyi bakterileri kaybedebilir ve zararlı bakteriler kazanabilirsiniz. Zararlı bakteriler burnunuzu kolonize ettiğinde, boş burun sendromu semptomlarını kötüleştirebilir.

Burun ameliyatı

Bu durumun tarihçesi nedir?

Boş burun sendromu, tıbbi topluluk tarafından resmi olarak tanınmayan tartışmalı bir durumdur. Çünkü çoğu septoplasti ve konka alma ameliyatları başarılı sayılır. Birçok doktor, bir kişinin burun pasajlarını açmak için kullanılan bir ameliyatın nefes alma yeteneklerini daha da kötüleştireceğini düşünmüyor.

2000’li yılların başlarında, kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanları, “boş burun sendromu” semptomları gösteren insanlarda örüntüyü fark ettikleri için bu durumu ele almaya başladılar. Bazı insanlar düzgün nefes alamamaları yüzünden intihar girişiminde bulunmuşlardı. O zamandan beri, büyüyen bir KBB uzmanları grubu durumu tanımaya, incelemeye ve tedavi etmeye başladı.

Advertisement

Boş burun sendromunun belirleyici semptomu, bir kişinin burun pasajları tamamen açık olmasına rağmen “tıkalı” hisseden bir burundur. Nazal pasajlarda zaman ve artan kuruma, bu hissi ve diğer boş burun sendromu semptomlarını kötüleştirmektedir.

Boş burun sendromu nasıl teşhis edilir?

Boş burun sendromunu teşhis etmek için rutin, güvenilir testler henüz geliştirilmemiştir.

Bazı KBB uzmanları bunu bir kişinin semptomlarına göre ve BT taramasında konka hasarını kontrol ederek teşhis edecektir. Bir kişinin burun geçişi hava akışı da test edilebilir. Uzman, bir kişinin burnunun çok açık olduğunu ve düşük bir hava akışına neden olduğunu bulabilir.

Ancak düşük hava akış hızı diğer koşullardan kaynaklanabilir. Bir kişiye boş burun sendromu teşhisi konulmadan önce bir kişinin toplam solunum sağlığı değerlendirilmelidir.

Boş burun sendromu nasıl tedavi edilir?

Tedavinin çeşitli hedefleri olabilir:

  • burun pasajlarını nemlendirme
  • burundaki kötü bakterileri öldürmek
  • burundaki hava basıncını arttırmak için kalan konka dokusunun boyutunu arttırmak

Bazı yaygın tedaviler şunları içerir:

  • evinizde bir nemlendirici kullanmak
  • sıcak, nemli bir iklimde, özellikle tuzlu hava solumak
  • Kötü bakterileri öldürmek için antibiyotik burun uygulamaları kullanmak
  • türbinat doku boyutunu artırmak için burnun içine hormonal kremler uygulamak
  • burun tıkanıklığını artırabilecek sildenafil ve diğer fosfodiesteraz inhibitörleri almak
  • konka boyutunu artırmak için hacim arttırıcı malzemelerin cerrahi implantasyonuna tabi tutulması


Leave A Reply