Bronşiyolit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Çocuklarda Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Bronşiyolit nedir, nasıl bir hastalıktır? Bronşiyolit nasıl teşhis edilir, belirtileri, çocuklarda ve yetişkinlerde tedavisi ve türleri nedir?

Bronşiyolit

Bronşiyolit

Bronşiyolit, inflamatuar bir solunum rahatsızlığıdır. Akciğerlerdeki (bronşiyoller) en küçük hava geçişlerini etkileyen bir virüs neden olur. Bronşiyollerin görevi akciğerlerinizdeki hava akışını kontrol etmektir. Enfekte veya hasar gördüklerinde şişebilir veya tıkanabilirler. Bu oksijen akışını engeller. Genellikle çocukluk dönemi olmasına rağmen, bronşiyolit yetişkinleri de etkileyebilir.

Bronşiyolit türleri nelerdir?

İki ana bronşiyolit türü vardır:

Viral bronşiyolit bebeklerde görülür. Viral bronşiyolit vakalarının çoğu, solunum sinsityal virüsüne (RSV) bağlıdır. Viral salgınlar her kış görülür ve 1 yaşın altındaki çocukları etkiler.

Bronşiyolit obliterans yetişkinlerde görülen nadir ve tehlikeli bir durumdur. Bu hastalık bronşiyollerde skarlaşmaya neden olur. Bu, hava kanallarını engeller ve ters çevrilemeyen bir hava yolu tıkanıklığı oluşturur.

Advertisement

Bronşiyolit belirtileri nelerdir?

Hem viral bronşiyolit hem de bronşiyolit obliterans benzer belirtilere ve semptomlara sahiptir. Bunlar:

  • nefes darlığı
  • hırıltı
  • oksijen eksikliğinden cildin mavimsi görünümü
  • akciğerlerde çatırdayan veya tıkırdayan sesler
  • yorgunluk
  • Nefes alma girişimleri sırasında batık görünen kaburgalar (çocuklarda)
  • hızlı nefes alma
  • öksürük

Bazı kimyasallara maruz kaldıktan sonra, bronşiyolit obliterans semptomları iki hafta ila bir ay içinde ortaya çıkabilir. Akciğer enfeksiyonu semptomların ortaya çıkması birkaç ay ila birkaç yıl sürebilir.

Bronşiyolit neden olur?

Viral bronşiyolit ve bronşiyolit obliteranslarının farklı nedenleri vardır.

Viral bronşiyolit nedenleri

Solunum sistemine giren ve enfekte olan virüsler viral bronşiyolite neden olur. Virüsler, hızla çoğalabilen ve bağışıklık sistemine meydan okuyabilen mikroskobik organizmalardır. Aşağıdakiler bronşiyolite neden olabilecek yaygın viral enfeksiyon tipleridir:

Solunum sinsityal virüsü (RSV)

RSV bronşiolitin en yaygın nedenidir. RSV genellikle 2 yaşına kadar çocuklara saldırır, ancak en çok 1 yaşından küçük bebeklerde görülür. Bu bulaşıcı ve tehlikeli viral enfeksiyon, solunum yollarında iltihap, mukus ve şişlik üretir.

Adenovirüsler

Bu virüsler mukoza zarlarını hedef alır. Çocuklarda akut solunum yolu enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10’una neden olurlar.

Advertisement
Grip virüsleri

Bu virüsler akciğerlerde, burunda ve boğazda iltihaplanmaya neden olur. İnfluenza hem yetişkinleri hem de çocukları etkiler. Güçlü bağışıklık sistemi olmayan bebekler için özellikle tehlikelidir.

Bronşiyolit obliterans nedenleri

Bu nadir durum bazen bilinen bir nedenden ötürü ortaya çıkar. Eğer tedavi edilmezse ciddi vakalar ölüme yol açabilir. Birkaç nedeni şunlardır:

  • amonyak, çamaşır suyu ve klor gibi kimyasallar
  • solunum yolu enfeksiyonları
  • ilaçlara olumsuz reaksiyonlar

Bronşiyolit

Bronşiyolit için kimler risk altındadır?

Viral bronşiyolit, 2 yaşına kadar olan çocukları etkiler. Ancak genellikle 3 ila 9 aylık bebeklerde görülür. Bebeklerde ve küçük çocuklarda viral bronşiyolit için birkaç risk faktörü şunlardır:

  • emzirilmemek
  • erken doğmak veya kalp veya akciğer rahatsızlığı ile doğmak
  • depresif bir bağışıklık sistemine sahip olmak
  • sigara dumanına maruz kalmak
  • gündüz bakım merkezleri gibi virüsün bulunduğu kalabalık yerlerde olmak
  • Yetişkinlerde bronşiyolit obliterans için ortak risk faktörleri şunlardır:
  • sizi tehlikeli kimyasallara maruz bırakan çalışma koşulları
  • kalp, akciğer veya kemik iliği nakli yapılmışsa
  • nikotin içeren tütün kullanımı
  • otoimmün bağ dokusu hastalığına sahip olmak

Bronşiyolit nasıl teşhis edilir?

Her iki bronşiyolit tipini teşhis etmenin birkaç yolu vardır. Göğüs röntgenleri dahil görüntüleme testleri, doktorların bronşiyolit teşhisine yardımcı olur. Yetişkinler için kullanılan yaygın bir araç spirometridir. Bu, her nefeste ne kadar ve ne kadar hızlı hava aldığınızı ölçer. Her iki bronşiyolit türü için arteriyel kan gazı testleri, kanınızda ne kadar oksijen ve karbondioksit olduğunu ölçer.

Mukus veya burun akıntısı örnekleri, doktorunuzun enfeksiyona neden olan virüs türünü teşhis etmesine yardımcı olabilir. Bu test yöntemi bebekler ve küçük çocuklar için yaygındır.

Bronşiyolit nasıl tedavi edilir?

Viral bronşiyolit, bronşiyolit obliteranslardan farklı tedaviler gerektirir.

Viral bronşiyolit tedavisi

Birçok viral bronşiyolit vakası hafiftir ve tedavi edilmeden iyileşir. Bebeklerde daha ciddi vakalar için hastaneye yatış gerekebilir. Bir hastane oksijen, nebülizör ve intravenöz sıvı tedavileri sağlayabilir. Antibiyotik ilaçlar virüslere karşı işe yaramaz, ancak bazı ilaçlar bebeğinizin hava yollarını açmanıza yardımcı olabilir.

Bronşiyolit obliterans tedavisi

Bronşiyolit obliteranslarının skarlanması için bir tedavi yoktur. Kortikosteroidler, mukus akciğerlerini temizlemeye, iltihabı azaltmaya ve hava yollarını açmaya yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminizi düzenlemek için oksijen tedavilerine ve immünosüpresan ilaçlara ihtiyacınız olabilir. Nefes egzersizleri ve stres azaltma, nefes alma zorluklarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bazen akciğer nakli en şiddetli vakalarda en iyi seçenek olabilir.

Evde bakım

Her iki koşulda iyileşme ekstra dinlenme ve daha fazla sıvı alımı gerektirir. Evinizdeki havayı duman ve kimyasallardan uzak tutmak çok önemlidir. Havayı nemli tutmak için bir nemlendirici de yardımcı olabilir.

Uzun vadeli görünüm nedir?

Viral bronşiyolitli çocuklar ve bebekler genellikle hızlı ve uygun tedavi ile bir hafta içinde iyileşir. Bronşiyolit obliteransı olan birinin görünümü, durumun ne zaman teşhis edildiğine ve ne kadar ilerlediğine bağlıdır.

Advertisement


Leave A Reply