Buhur (Sığla) Yağının Sağlık ve Güzellikte Kullanımı ve İnanılmaz Yararları

0
Advertisement

Buhur (Sığla) Yağı nedir, ne işe yarar? Buhur (Sığla) Yağı nerelerde ve nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir? Buhur (Sığla) Yağının sağlık faydaları.

Buhur (Sığla) Yağı

Buhur (sığla) yağı, kozmetik ve koku olarak kullanılmasının yanı sıra, stresi azaltmak, bağışıklığı arttırmak, kanserle savaşmak, cilt sağlığını iyileştirmek ve hafızayı güçlendirmek gibi birçok tıbbi kullanıma ve sağlık yararına sahiptir.

sığla ağacı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Buhur Yağı Nedir?

Buhur yağı, günlük veya sığla ağaçlarının sakızı veya reçinesinden, Boswellia carteri cinsinden ekstrakte edilir. Uçucu yağı çıkarmak için kullanılan yaygın türler arasında Boswellia carterii, B. frereana ve B. sacra bulunur. Bu uçucu yağın ana bileşenleri (türe ve kemotipe bağlı olarak) alfa-pinen, oktanol, alfa-thujene, oktil asetat, incensol ve incensole asetattır. Buhur, yüzyıllardır kozmetik ve tütsü brülörlerinde popüler bir bileşen olmuştur. Hatta eski Mısır ve Anglo-Sakson medeniyetlerinin kalıntılarında bile bulunmuştur. Ayrıca, dini gelenekler ve ayinlerle, özellikle de Hıristiyan geleneğiyle yakından ilişkilidir.

Buhur Yağının Sağlığa Faydaları

Buhur yağının en güçlü iyileştirici faydalarına bakalım.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Buhur (sığla) yağı antiseptik olarak etkilidir ve yakılmasından elde edilen duman bile mikropları ortadan kaldıran antiseptik ve dezenfektan özelliklerine sahiptir. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sığla yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve patojenlere karşı korunmaya yardımcı olabilir. Yaraları tetanozdan ve mikroplardan korumak için herhangi bir yan etkisi olmaksızın yaralara uygulanabilir. İç yaralar için eşit derecede iyidir ve onları enfeksiyon gelişmesinden korur. Ayrıca, sığla yağı içinde bulunan Boswellic asidin anti-enflamatuar etkileri nedeniyle, geleneksel olarak Hindistan’da doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Erken klinik araştırmalar olumlu etkiler olduğunu düşündürmektedir, ancak bunu doğrulamak için daha büyük çalışmalar gerekmektedir.

beyaz diş

Kaynak: pixabay.com

Ağız Sağlığını İyileştirir

Aynı antiseptik özellikler sığla yağını, ağız kokusu, diş ağrısı, boşluklar, ağız yaraları ve diğer enfeksiyonlar gibi ağız sağlığı sorunlarına karşı yararlı bir koruyucu önlem haline getirir. Buhur yağı ve kabartma tozu veya su ve nane yağı ile gargara yaparak ağız bakımınızı doğal yollardan yapabilirsiniz.

Advertisement

Damar Büzücüdür

Buhur yağının büzücü özelliğinin birçok yararı vardır. Diş etlerini, saç köklerini güçlendirir ve cildi sıkıştırır, kasları, bağırsakları ve kan damarlarını daraltır ve böylece erken diş ve saç kaybına karşı koruma sağlar. Bu büzme özelliği ayrıca kırışıklıkların görünümünü azaltır ve bağırsakların, karın kaslarının ve uzuvların yaşla ilişkili sıkılık kaybıyla mücadele eder (kaynak: Uluslararası Beslenme Dergisi, Farmakoloji, Nörolojik Hastalıklar 2012). Her şeyden önce, sığla, bir pıhtılaşma görevi görür ve yaralardan ve kesiklerden kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Bu büzücü özellik ayrıca ishali hafifletmeye yardımcı olur.

adet

Kaynak: pixabay.com

Menstrüasyonu düzenler

Buhur yağı, geciken menstrüasyonu düzenler ve menopoz gelişini geciktirir. Ayrıca karın bölgesinde ağrı, mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk ve ruh hali değişimleri gibi adet ve adet öncesi sendromlarla ilişkili diğer semptomların iyileşmesine yardımcı olur.

Gaz Oluşumunu Önler

Buhur yağı gazı ortadan kaldırır ve vücutta birikmesini önler. Aşırı gazın bağırsaklardan çıkarılması, mide ağrıları, karın bölgesinde ve göğüste ağrı, anormal miktarda terleme, tedirginlik, hazımsızlık ve diğer birçok ilgili sorunda da rahatlama sağlar.

Yara İzlerini Azaltır

Bu sığla yağının ilginç bir özelliğidir ve cilt bakımı ve yaşlanma karşıtlığı güncel konular olduğundan, bu uçucu yağ daha da önemli hale gelmiştir. Topikal (Dışarıdan) olarak uygulandığında veya solunduğunda, ciltteki akne ve lekelerin çok daha hızlı bir şekilde solmasına neden olabilir. Aynı zamanda gebelik ve doğumla ilişkili çatlakların, ameliyat izlerinin ve yağ çatlaklarının görünümünde iyileşmeyi de sağlar.

günlük

Sindirimi Destekler

Dün geceki o hindi yüzünden hazımsızlık mı çekiyorsunuz? Kronik hazımsızlık ve asitliği olan bir hasta mısınız? Bu antasitlerden bıktınız mı? Bunun yerine sığla yağı denemelisin. Bu yağın herhangi bir yan etkisi olmadan sindirim özellikleri vardır ve sadece semptomları baskılayan yaygın antasitlerin aksine, gerektiği gibi sindirimi kolaylaştırır. Bu yağ midede sindirim sularının (mide suları, safra ve asitler) salgılanmasını hızlandırır ve peristaltik hareketi uyararak yiyeceklerin bağırsaklardan hareketini kolaylaştırır. Bu, yiyeceklerin sindiriminde çok yönlü bir iyileşme anlamına gelir.

Advertisement

Antikanser Özellikleri

2016 araştırmasına göre sığla, antitümör etkilere sahiptir ve hücre ölümünü veya apoptozu teşvik eder. Buhur yağı, kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yağ, cilt kanseri ve meme kanserinin yayılmasını azaltmak için topikal olarak kullanılabilir. Oklahoma Medical Research Foundation Mikroarray Araştırma Tesisi’nden Mark Barton Frank liderliğindeki araştırma, sığla yağı mesane kanseri için alternatif bir tedavi olarak kullanılabileceğini söylüyor. ABD’li araştırmacılar tarafından yapılan 2014 araştırması, insan mesane hücrelerine karşı pro-apoptotik etkiler olduğunu düşündürmektedir.

Bununla birlikte, bu yağın farklı kanser türlerinin tedavisinde etkili ve tutarlı olup olmadığını bulmak için daha fazla araştırma ve klinik çalışma gerekmektedir.

Yaşlanmayı Geciktirir

Bir sitoflaktik olarak, sığla yağı, sağlıklı hücrelerin yenilenmesini teşvik eder ve ayrıca mevcut hücreleri ve dokuları sağlıklı tutar. Buhur yağının bu yönünü güçlü büzücü özellikleriyle birleştirdiğinizde, güçlü bir yaşlanma karşıtı ürüne sahip olursunuz. Güneş lekelerini ortadan kaldırmanıza, göz ve yanakların etrafındaki mikro kırışıklıkları gidermenize ve genel olarak eski veya ölen hücreleri aynı anda yeni ve sağlıklı olanlarla değiştirirken vücudunuzun her tarafındaki cildi tonlandırıp sıkmanıza yardımcı olabilir!

Tonik gibi davranır

Genel olarak, sığla esansiyel yağ sağlığı artırır ve bu nedenle tonik olarak kabul edilir. Solunum, sindirim, sinir ve boşaltım sistemleri dahil olmak üzere vücutta çalışan tüm sistemlere fayda sağlarken, besin maddelerinin vücuda emilimine yardımcı olarak, gücü arttırır. Ayrıca, sığla yağı bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizi güçlü tutar.

İdrara Çıkmayı Uyarır

Buhur esansiyel yağı, idrara çıkmayı teşvik eder ve kan basıncını düşürmenin ek avantajıyla, vücuttan yağ, sodyum, ürik asit ve diğer çeşitli toksinlerin yanı sıra ekstra su ağırlığını kaybetmenize yardımcı olur. Bu konuda en iyi yanı, sığla esansiyel yağının tamamen güvenli olması ve olumsuz bir yan etkisi olmamasıdır.

solunum

Kaynak: pexels.com

Solunum Sorunlarını Azaltır

Öksürüğü yatıştırır ve solunum yollarında ve akciğerlerde biriken balgamı ortadan kaldırır. Buhur esansiyel yağı ayrıca bronşit ve burun yolu, gırtlak, bronşlar ve akciğerlerde tıkanıklıktan kurtulmayı sağlar. Antidepresan ve antienflamatuar özellikleri, astım ataklarının tehlikelerini azaltabilen solunum yollarını gevşetmeye yardımcı olur ve antiseptik özellikleri, ona bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olma ününü verir! Ayrıca vücut ağrısını, baş ağrılarını, diş ağrılarını hafifletir.

Stresi Azaltır

Buhur yağı, sakinleştirici olarak çok etkilidir çünkü zihinsel huzur, rahatlama, memnuniyet ve maneviyat hissine neden olur. Aynı zamanda içgörü uyandırır ve özellikle erkeklerde kaygı, öfke ve stresi azaltır. (Journal of Men’s Health’de yayınlanan bir çalışma) Endişeli hissediyorsanız ya da bir çeşit stresli gün geçiriyorsanız, bir difüzöre veya buharlaştırıcıya biraz sığla yağı ekleyin. Derin nefes alın ve rahatlayın. Bu yağ solunum kanallarınızı açar ve kan basıncını düşürür, zihinsel durumunuzu tekrar sakinliğe taşıyabilir.

Rahim Sağlığını Korur

Minnesota Üniversitesi eski öğretim üyesi ve Hemşirelikte Klinik Aromaterapi yazarı Dr.Jane Buckle tarafından yapılan bir araştırma, uçucu yağların cinsel sağlık için önemine ışık tutuyor. Buhur yağı uterus sağlığı için de çok iyidir. Östrojen hormonunun üretimini düzenlediğinden, uterus kanseri olarak da bilinen uterusta menopoz sonrası tümör veya kist oluşumu olasılığını azaltır. Menopoz öncesi dönem açısından, uygun adet döngülerini düzenleyerek bir kadının uterusunu sağlıklı tutar. Ayrıca, bazı kadınlarda karmaşık işlev bozukluklarına yol açabilen jinekolojik durumları veya stres faktörlerini tedavi eder veya düzenler.

İyileşmeyi hızlandırır

Bu yağın seyreltilmiş bir çözeltisini yaralara uygulayın veya cilt kremi ile karıştırdıktan sonra kullanın, yaralarınız daha hızlı iyileşir ve ayrıca enfeksiyonlardan korunur. Bu yağ iç yaraların, kesiklerin ve ülserlerin iyileşmesinde eşit derecede faydalıdır.

Diğer Avantajlar

Buhur yağı, romatizma ve artrit ile ilişkili ağrıyı hafifletir. Enfekte yaralar, akne, dolaşım problemleri, uykusuzluk, diş eti ve çeşitli iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur.

Dikkat: Bilinen olumsuz bir yan etkisi yoktur. Bununla birlikte, sığla esansiyel yağı hamilelik ve emzirme döneminde veya doktor onayı olmadan ilaçlarla kullanılmamalıdır.

Advertisement

Harmanlama: Buhur yağı limon, portakal ve diğer narenciye yağları ile benzoin, bergamot, lavanta, mür, çam ve sandal ağacı yağı gibi diğer yağlarla iyi karışır. Bu onu çeşitli aromaterapi kombinasyonlarının popüler bir öğesi yapar.


Leave A Reply