Burun Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Koku Alırız?

0
Advertisement

Burun özellikleri nelerdir? Burnun ne gibi görevleri vardır? Kısımları nelerdir? Nasıl koku alırız ve burun hastalıkları ile ilgili bilgiler.

burun

Kaynak : pixabay.com

Burun hem koklama, hem de solunum organımızdır. Ağzımızın üstünde bir nöbetçi gibi durur; yiyeceklerimizin, içeceklerimizin kokusunu alarak, bozuk olup olmadıklarını bize haber verir. Ayrıca, hava alıp vermemizi sağlar. Burnumuz kemikle kıkırdaktan yapılmıştır.

Burun, yüzümüzde, alınla ağız arasında yukarıdan aşağıya doğru uzanan bir çıkıntıdır. Bu çıkıntının altında iki burun deliği bulunur. İki deliğin arasında da sapan kemiği vardır. Delikler, bir kanal biçiminde yükselerek, burun boşluğu adı verilen boşluğa açılırlar. Burun deliklerinin içleri, özellikle de ağzımıza yakın kesimler, baştan başa kıllarla kaplıdır. Bu kıllar havadaki tozların, yabancı maddelerin burun boşluğuna dolmasını, dolayısıyla da solunum sırasında akciğerlere gitmesini önlerler.

Burun boşluğunun tavanını kalbur kemiği, tabanını da damak kemiği meydana getirir. Boşluğun içi sümüksü bir zarla kaplıdır. Bu zarın altında, ağ biçiminde, incecik kan damarları vardır. Bu damarlardaki kan içimize çektiğimiz havanın akciğerlere gitmeden önce ısınmasını sağlar. Burun boşluğunun tavan kesimindeki zarın altında da, koku alma sinirlerinin uçları bulunur. Bu sinirler koku alma hücrelerine bağlıdır.

Burnumuzun içinde tüp ya da salkım biçiminde birtakım bezler vardır. Bunların salgıladığı sıvıya sümük denir. Sümük burnumuzun hep nemli kalmasını sağlar; havayla burnumuza giren tozların, kirlerin daha ileriye gitmelerini önler. Burnumuz kuruyacak olursa, koku alma yeteneği de kaybolur. Çünkü, koku duyabilmemiz için, koku maddeleri’nin burun sıvısı içinde erimesi gerekir.

Burun Resimleri

Kaynak : Anonim

NASIL KOKU ALIRIZ?

Kokulu maddeler çevreye birtakım koku maddecikleri yayarlar. Bu koku maddeleri, biz soluk alırken, havayla birlikte burnumuza girer. Burnumuzun koku alma bölgesindeki nemli zara çarptıktan sonra, buradaki sıvının içinde erirler. Böylece, koku alma hücrelerinin kılları uyarılmış olur. Koklama sinirleri de, bu uyartıyı beynimize götürürler. Böylece de biz kokuyu almış oluruz.

Advertisement

BURUN HASTALIKLARI

Burnun en sık rastlanan hastalığı nezle’dir. Üşüdüğümüz, soğuk aldığımız zaman, mikroplar harekete geçerek, burnumuzun içini örten zarı şişirirler.

Mikropların çoğu vücudumuza burun yoluyla girerler. Bundan dolayı, burun sağlığına büyük önem vermek gerekir. Hele burnu karıştırmak, kılları çekip koparmak çok tehlikelidir. Çünkü, meydana gelen sıyrıklardan mikroplar içeri girerek, yılancık denen hastalığa yol açabilirler. Kıllar burundan içeri girecek tozları, mikropları tuttuğu için, bunları koparmak, kesmek de sağlığımız için tehlikeli olabilir.


Leave A Reply