Christmas Adasının Akın Eden Kırmızı Yengeçlerinin Özellikleri ve Denize Göçleri

0
Advertisement

Christmas Adası kırmızı yengeçlerinin özellikleri, toplu halde denize olan inanılmaz göçleri, üremeleri, davranışları hakkında bilgi.

Christmas Adası kırmızı yengeci (Gecarcoidea natalis), yıllık olarak denize açılmak için destansı bir toplu göç ile ünlü bir yengecidir.

Christmas Adası Kırmızı Yengeci

Kısa Bilgiler: Christmas Adası Kırmızı Yengeci
    • Bilimsel Adı: Gecarcoidea natalis
    • Bilinen İsmi: Christmas Adası kırmızı yengeci
    • Temel Hayvan Grubu: Omurgasız
    • Boyut: 12-13 cm
    • Ömrü: 20-30 yıl
    • Diyet: Omnivor
    • Habitat: Christmas Adası ve Cocos (Keeling) Adaları
    • Nüfus: 40 milyon
    • Koruma Durumu: Değerlendirilmedi

Özellikleri

Christmas Adası kırmızı yengeçleri 12-13 cm genişliğinde gövdeli büyük yengeçlerdir. Erkekler dişilerden daha büyük olma eğilimindedir, daha büyük pençeleri ve daha dar karınları vardır. Hasar görmediği ve yenilenmediği sürece eşit büyüklükte pençeleri vardır. Yengeçler genellikle parlak kırmızıdır, ancak bazen turuncu veya mor yengeçler meydana gelir.

Habitat ve Dağılım

Christmas Adası Harita

Kırmızı yengeçler Hint Okyanusu’ndaki Christmas Adası’na (Avustralya) endemiktir. Nispeten yakın zamanda, türler yakındaki Cocos (Keeling) Adaları’na göç etti, ancak Cocos Adaları’ndaki yengeç sayısı Christmas Adası’ndan çok daha azdır.

Advertisement

Diyet

Yengeçler her yerde yaşayan çöpçülerdir. Meyve, fide, düşen yapraklar, çiçekler, insan çöpleri, dev Afrika kara salyangozu ve ölü hayvanlarla beslenirler. Ayrıca diğer Christmas Adası kırmızı yengeçlerini yerler.

Davranışları

Yılın çoğunda, Christmas Adası kırmızı yengeçleri ormanda yaşıyor. Genellikle orman zemindeki dalların veya yaprakların altında veya kayalık çıkıntıların içinde saklanırlar. Bu alanlar onları avcılardan korumaya ve nemli tutmaya yardımcı olur.

Üreme

Christmas Adası kırmızı yengeçleri 4 ve 5 yaşlarında cinsel olgunluğa ulaşır. Yağışlı sezonun başlangıcında (Ekim-Kasım), yengeçler aktiviteyi arttırır ve yumurtlamak için sahile seyahat eder. Zamanlama ayın evresine bağlıdır. Erkekler önce kıyıya ulaşır ve yuva kazarlar. Dişiler geldiğinde, yengeçler bu yuvalarda çiftleşir.

Christmas Adası Kırmızı Yengeci

Çiftleştikten sonra erkekler ormana geri dönerken dişiler iki hafta daha kalır. Ayın son çeyreğinde yüksek gelgit sırasında yumurtalarını suya bırakırlar ve sonra ormana geri dönerler. Yumurtalar su ile temas ettiğinde derhal yumurtadan çıkar ve gelgit tarafından denize süpürülür. Larvalar denizde 3 ila 4 hafta kalır, megalopae aşamasına gelene kadar birkaç kez deri değiştirir. Megalopalar, küçük 0,5 cm yengeçlere dönüşmeden ve iç bölgelere yolculuk etmeden önce kıyıya yakın yerde bir veya iki gün boyunca kümelenir. Christmas Adası kırmızı yengeçleri muhtemelen 20 ila 30 yıl yaşar.

Christmas Adası kırmızı yengeçleri ve insanlar

Kırmızı yengeçler yıllık üreme göçleri boyunca yollardan geçerler. Yengeç dış iskeletleri araba lastikleri arasında kalıp, ezilerek ölme tehlikesi altındadırlar. Park korucuları, kabukluları korumalı alt geçitlere ve köprülere yönlendirmek için yengeç çitleri kurdu. Christmas Adası kırmızı yengeçleri yasalarla korunur ve insanlar da farkındalık yaratılmıştır. Bu nedenle sürücüler göç sırasında hayvanlara saygılı olma eğilimindedir.

Advertisement

Koruma Durumu

2018 itibariyle, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), Christmas Adası kırmızı yengeçini koruma statüsü açısından değerlendirmemiştir. Yengeç popülasyonü sayısı sarı çılgın karınca istilası nedeniyle düştü. Sarı çılgın karıncalar yengeçleri öldürür. 1990’larda kırmızı yengeç popülasyonunun 43.7 milyon olduğu tahmin ediliyor. Karıncalardan kaynaklanan kayıp tahminleri 10 milyon ila 40 milyon arasında değişmektedir. Araştırmacılar, bir Malezya yaban arısının yengeçlere iyileşme şansı vermesini umuyorlar. Eşekarısı karıncaları yer, bu nedenle alanındaki yengeçler, karıncalarla istila edemeden çiftleşme yuvalarına ulaşır.

Tehditler

Christmas Island kırmızı yengeçlerinin karşılaştığı tek tehdit karıncalar değil. Hindistan cevizi yengeçleri tarafından avlanırlar. Larvalar balık, balina ve köpekbalıkları tarafından yenebilir.


Leave A Reply