Çiçeklerde Döllenme Nasıl Olur?

0
Advertisement

Çiçekli bitkilerde üreme de döllenme ile ilgili hakkında bilgiler

Tozlaşma sonunda, çiçek tozu dişi organın tepeciği üzerine konar. Tepeciğin üzeri yapışkan, şekerli bir sıvıyla kaplıdır. Çiçek tozu bu sıvı üzerinde bir süre sonra çimlenmeye başlar. Su emerek şişer, basıncı artar.

Her çiçek tozu bir hücreden meydana gelmiştir. Bu hücreyi iki zar çevreler. Dıştaki zar serttir, yer yer deliklidir, içteki ise, esnektir, incedir, işte, çimlenme sonunda, içteki esnek zar dış zar üzerindeki deliklerden birinden dışarı çıkar; uzun bir boru biçimini alır. Buna çiçek tozu borusu denir. Çiçek tozu borusu tepecikten yumurtalığa doğru inmeye başlar.

Bu arada, çiçek tozu borusunda da birtakım değişiklikler olur: Çiçek tozunun çekirdek görünüşündeki iki hücresinden biri kaybolur; öteki ortasından ikiye bölünerek, hareketli bir hücre haline gelir. Bu değişiklikten sonra, çiçek tozu borusu yumurtacığın kapısından (mikropil’den) içeri girer, embriyon kesesi çeperine yaklaşır; çiçek tozunun hareketli hücrelerinden biri oosfer ile, öbürü de emriyon kesesi çekirdeğiyle kaynaşır. Böylece, döllenme o-layı meydana gelir.

Oosfer, döllendikten bir süre sonra, ikiye bölünerek, çoğalmaya başlar; yeni bir bitki meydana getirir. Döllenmiş olan embriyon kesesi çekirdeği de üremeye koyulur; embriyona gerekli besinleri hazırlar.

Advertisement

Leave A Reply