Çocuklarda Dış Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda dış kulak iltihabı nasıl anlaşılır, ne kadar önemlidir? Dış kulak iltihabı belirtileri ve tedavisi.

Çocuklarda Dış Kulak İltihabı;

Dış kulak iltihabı, kulak kepçesiyle kulak zarı arasında yer alan dış kulak kanalının hastalığıdır. Buradaki enfeksiyon bir yabancı cisim, kanaldaki bir çıban veya kanal derisinin gerekenden fazla temizlenmesi veya çizilmesi gibi nedenlerle gelişir. Yüzmeyi çok seven çocuklarda biraz daha sık görülür. Kulak ağrısı, iltihap, şişme, kaşıntı, deride pullanma veya akıntı; enfeksiyonun başlıca belirtileridir.

Ne kadar önemlidir?

Dış kulak kanalı, kulağın işitme mekanizmalarının bulunduğu bir yer değildir ve bu nedenle de enfeksiyon, nispeten önemsizdir. Bununla birlikte dış kulak iltihabı, enfeksiyonun kafatasına ve muhtemelen de beyne yayılabilme tehlikesi yüzünden önemle tedavi edilmelidir. Bu nedenle kulaktan gelen herhangi bir akıntının üzerinde önemle durmak gerekir; çünkü böyle bir akıntı, çok daha önemli bir enfeksiyon olan orta kulak iltihabından kaynaklanmış olabilir.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Kulak ağrısı
• Kulak kepçesiyle dış kulak kanalında kızarıklık ve hassasiyet
• Kanalda, içi cerahat dolu bir çıban
• Kulaktan akıntı gelmesi
• Kulakta kaşınma, kuruma, pullanma

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Kulağa ve dış kulak kanalına (görebildiğiniz kadarıyla) bakarak enfeksiyon belirtisi veya yabancı cisim bulunup bulunmadığına bakın. Yabancı cisim varsa, bunu kolayca çıkarmanızın mümkün olup olmadığını kontrol edin.

2. Çocuğunuzun dış kulak kanalına herhangi bir şey sokmayın; çocuğunuza da ağrıyan, acıyan kulağını ellememesi, kaşımaması gerektiğini öğretin.

3. Çocuğunuzdan ağzını açabildiği kadar açmasını isteyin ve bu sırada ağrı duyup duymadığını sorun.

4. Kulak kepçesini yavaşça arkaya doğru çekerek bunun ağrıya»neden olup olmadığına bakın.

Advertisement

5. Mevcut herhangi bir akıntı varsa ılık su ve sabunla temizleyin.

6. Ağrı varsa çocuk aspirini veya parasetamol şurubu verin; kulağın üzerine pamuktan bir pet koyarak akıntıların bu pamuk tarafından emilmesini sağlayın.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun kulağından akıntı geldiğini görürseniz veya dış kulak kanalında enfeksiyon bulunduğundan şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurmalısınız.

Doktor ne yapacaktır?

• Çocuğunuzun kulağını özel bir alet (otoskop) ile muayene edecek ve daha sonra da burayı temizleyecektir. Enfeksiyonun ortadan kalkmasını sağlamak için antibiyotikli kulak damlası veya antibiyotikli şurup ya da kapsül vermesi mümkündür.

• Çocuğunuzun kulağında yabancı bir cisim varsa, bunu çıkaracak ya da bunun çıkarılması için hastayı bir hastaneye sevkedecektir.

• Eğer ağrının nedeni bir çıbansa, doktor bunu yararak cerahatin boşalmasını sağlayacaktır; böyle bir girişim ağrının hemen geçmesini sağlar.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Ağrı devam ediyorsa, doktora danışarak çocuğunuza çocuk aspirini veya parasetamol şurubu verin

• Enfeksiyon iyileşene kadar, banyo sırasında kulağa su kaçmasına izin vermeyin, çocuğu yüzmeye göndermeyin.

Advertisement

• Çocuğunuzun dış kulak kanalına sakın müdahalede bulunmayın. Kulak kepçesini temizleyin ama örneğin, mevcut kulak kirini temizlemek için dış kulak kanalına pamuk sokmayın. Kulak kiri, bulunması zaten normal olan bir maddedir ve enfeksiyonun sınırlanmasında rol oynar. Dış kulak yoluna sokacağınız herhangi bir pamuk kulak kirini daha içerilere doğru itecek ya da dış kulak kanalı derisine zarar verecek enfeksiyon şansını artıracaktır.

• Doktor tavsiyesi olmadan hiçbir kulak damlası kullanmayın.


Leave A Reply