Deri Nedir? Derinin Görevleri Nelerdir? (Altderi ve Üstderinin Yapısı)

0
Advertisement

Deri Nedir ve derinin görevleri nelerdir? Derinin özellikleri, altderi ve üstderinin yapısı nasıldır? Deri hakkında bilgi.

deri

DERİ

Vücudumuzun dışını kaplayan örtüye «deri» denir. Deri dokunma duyumuzun organını meydana getirir, bundan başka birbirinden önemli daha birçok işler görür. Esnek ve dayanıklı olduğundan kasları sürtme, vurma gibi dış etkilerden korur. Suyu geçirmez, zehirli maddeleri zor ve geç emer, asitlere karşı dayanıklıdır. Terin buharlaşması sayesinde vücuda serinlik sağladığı gibi, hücrelerindeki yağla, aynı zamanda, vücudu soğuğa karşı da korur. İçinde bulunduğu ortamla gaz alışverişi yaptığından solunum sistemimizin çalışmasına da yardım eder. Ter bezleriyle boşaltım sistemi gibi çalışarak vücudu zehirli maddelerden temizler.

Derinin kalınlığı yerine göre değişir. İnsan derisi ortalama 1 milimetre kalınlığındandır. Dudaklarda, göz kapaklarında bu incelik daha da azalır. Parmak uçları, topuk vs. gibi yerlerde kalınlığı artar. «Üstderi» ve «altderi» diye başlıca iki kısımdan meydana gelmiştir.

Üstderi.

Üç kattır. En üst kat ölü hücrelerden meydana gelmiştir. Bu tabaka sürtünmelerle kalınlaşırsa nasır meydana gelir. Yıkanırken keselendiğimiz zaman bu ölü hücreler kirle birlikte dökülür.

Üstderinin ikinci kısmı canlı hücrelerden meydana gelmiştir. Bunlar arasında boya hücreleri’ tenimizin rengini verir. Bu tabakaya «Malpıgi tabakası» da denir.

Advertisement

Ustderinin en alttaki, yani üçüncü, tabakası daima üreyen hücrelerden meydana gelmiştir. Ölerek dökülen hücrelerin yerine yenilerini yapar.

Altderi.

 Ustderi gibi katlardan meydana gelmiş değildir. Kıvrımlar halinde üstderinin içine sokulmuştur. Burada kan damarları, dokunma cisimcikleri, kılların kökleri, yağ ve ter bezleri vardır Ok. Duyular). Bütün, bunların arasındaki esnek bağdoku deriye yumuşaklık verir. Ter bezleri’ incecik bir boru yumağı halinde derinin yüzeyine açılırlar. «Gözenek» denilen bu deliklerden derinin üzerinde pek çok sayıda vardır. Bu deliklerin açık olması deri solunumunu kolaylaştırır. Vücudumuz kirlendiği zaman bu delikler kapanır, deri solunumu kolaylıkla yapılama*. Onun için, sık sık yıkanmak vücut sağlığı bakımından çok önemlidir.

Deri Sağlığı

Duş, deniz ve güneş banyoları derimizi sağlamlaştırır. Fakat fazla güneş banyosu derinin önce kızarmasına, sonra yanarak, soyulmasına yol açar. Hattâ bazı kereler fazla sıcak, fazla soğuk deride yaraların açılmasına da sebep olabilir. Uyuz, saçkıran, kellik gibi hastalıklar çok kere pislikten meydana gelir. Kirli çamaşırlar, sık yıkanmayan vücutlar bit, pire, tahtakurusu gibi böceklerin, birçok tehlikeli mikropların barındıkları yerlerdir. Bunlar çeşitli hastalıklara yol açabilirler. Bundan dolayı, -deri sağlığını ihmal etmemek, hiç ‘olmazsa haftada bir yıkanmak, sık sık çamaşır değiştirmek lâzımdır.


Leave A Reply