Divik Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Divik nedir? Diviklerin yapısı, özellikleri, yaşam şekilleri, Divikler hakkında bilgi.

divikDivik; Düzkanadlılardan, sıcak memleketlerde yetişen, bitkilere çok zarar veren bir böcektir. Tıpkı karıncalar gibi toplum hayatı yaşarlar. Çok defa «beyaz karınca» diye anılmaları da bundan olsa gerektir. Onlara karınca demek yanlıştır, diviklerin yalnız yaşayışları ve cüsselerinin küçüklüğü karıncaya benzer. Karıncayla başka hiçbir benzerlikleri yoktur. Aslında divikler karıncadan çok çekirge ve hamamböceğiyle akrabadır.

Diviklerin meydana getirdikleri toplumlarda üç sınıf vardır: 1) Kral, 2) İşçi, 3) Asker.

«Kral» sınıfı diviklerin en üstünü, nesli devam ettirenleridir. Bunların erkek ve dişilerinin tam gelişmiş bir vücudu vardır. Bütün divikler arasında başka böceklere en çok benzeyenler bunlardır. Renkleri koyudur, gözleri, tam gelişmiş kanatları vardır. Her divik topluluğunu bunların bir çifti kurar, o topluluğun kral ve kraliçesi olurlar. Bu toplulukta her yıl kanatlı, nesil üretici genç divikler ürer. Bunlar da çifter çifter yuvayı bırakıp yeni topluluklar kurarlar.. Bu diviklerin kanatları çok naziktir, ancak bir tek uçuş yapabilirler.

İşçi divikler, küçük, kanatsız, kör, soluk renkli böceklerdir- Vücutları yumuşaktır, Yalnız başları, ayakları sert, koruyucu bir tabakayla kaplanmıştır. Topluluğun en kalabalık bölümünü bunlar meydana getirir.

Diviklerin «askerler» sınıfı da işçiler gibi kanatsız ve kördür; yalnız, cüsseleri daha iridir. Son derece iri ve sert kafaları, kuvvetli pençeleri vardır. Vücutları yumuşaktır. Bütün vazifeleri topluluğu karıncalardan korumaktır. Bunlar ötekileri koruyabildikleri halde, kendi kendilerine bakamazlar, onları işçiler besler.

Advertisement

Askerlerin de, işçilerin de erkek ve dişileri vardır. Divikler bu bakımdan da karıncalardan ayrılır. Yumurtadan çıkan bütün divikler ilk önce birbirine benzer, büyüdükçe kendi sınıflarına öz biçimi alırlar. Bunların , bazı hormonlardan ileri geldiği sanılıyor.

Divikler sıcak bölgelerde, bilhassa Afrika, Avustralya, Güney Amerika’da da Amazon bölgesinde yaşarlar. Toprağı tükürükleriyle karıştırarak kendilerine çok büyük yuvalar yaparlar. Bazı yuvaların altı metre yüksekliği bulduğu görülmüştür. Bir tepecik şeklinde olan yuvanın içi birçok yollara, odalara bölünmüştür. Yuvanın ortasındaki hücrede kralla kraliçe bulunur. Kraliçe bir defada binlerce yumurta yumurtlar. İşçiler bu yumurtaları özel hücrelere taşırlar.

Divikler, ağaç, kâğıt, bitki, kısaca içinde selüloz bulunan her şeyi yerler. Besinlerini bulmak için etrafa büyük zarar verirler. Bunlar ahşap evlere girebilir, kitaplara, mobilyalara zararları dokunur. Şeker kamışına, portakal ağaçlarına verdikleri zararlar da büyüktür.

1.200 divik çeşidi olduğu tespit edilmiştir. En fazla zararlı olanı yeraltı divikleridir.


Leave A Reply