Dünyanın Merkezine İnildikçe Sıcaklık ve Basınçta Ne Gibi Değişiklikler Olur?

0
Advertisement

Yerkabuğunun merkezine doğru inildikçe sıcaklık ve basınçta nasıl değişiklikler olur? Dünyanın merkezinde sıcaklık nedir, neden artar?

Dünyanın Merkezine İnildikçe Sıcaklık ve Basınca Ne Olur?

Sıcaklık ve basınç, Dünya’nın çekirdeğine doğru yaklaştıkça giderek artmaktadır. Son çalışmalar, çekirdeğin sıcaklığının 6093.333°C (11000 F) dereceye yakın olabileceğini gösteriyor; 2013 Forbes makalesine göre, daha önce düşünülenden ve Güneş’in yüzeyinden daha sıcak. Çalışmalar için, bilim adamları, çekirdekteki sıcaklık ve basıncı belirlemek için demir ve bazı ekstrapolasyon sıcaklık ve basınç deneyleri ile birlikte deprem ve X-ışını verilerini kullandılar.

dünyanın merkezi

Kabuk ve Manto

Yerkabuğu, yaşamın meydana geldiği yüzey tabakasıdır. En yüksek kıtasal noktadan ölçüldüğünde yaklaşık 10 mil (16.09344 km) derinliğindedir. Kabuğun altındaki katman manto olarak adlandırılır ve 1.800 mil (2896.819 km) derinliğindedir. Artan basınç ve 871.1111°C ila 2204.444°C (1,600 F ila 4,000 F) arasındaki sıcaklıkların etkisi altında, yavaş hareket eden akımlarla erimiş olan kayadan oluşur. Manto tabakasındaki hareket volkanik aktivitenin ve depremlerin nedenidir.

Dış çekirdek

Dış çekirdek mantonun altında bulunur ve 1400 mil (2253.082 km) kalınlığındadır. Dış çekirdek içindeki sıcaklıklar 3982.222°C ila 4982.222°C (7,200 F ila 9,000 F) arasındadır. Dış kabukta, kısmen kabuğun ve mantonun ağırlığına bağlı olarak basınç da artar. Dış çekirdek, önemli miktarda nikel ve kükürt ile birlikte esas olarak sıvı demirden oluşur. Dünyanın manyetik alanı dış çekirdek tarafından üretilir.

dünyanın içi

Advertisement

İç çekirdek

Dünyanın merkezindeki iç çekirdek çoğunlukla demirden oluşur. Bu tabaka 800 milden (1287.475 km) daha kalındır. Her ne kadar iç çekirdek sıcaklığının Güneş’in yüzeyinden daha sıcak olduğu düşünülse de, Dünya’nın derinliklerindeki bu muazzam basınç, sıcaklığın etkilerini geçersiz kılar ve demirin sıvılaştırılmasını önler. Bunun yerine, çekirdekteki demir katıdır ve küresel bir şekle sahiptir.

Neden Bu Kadar Sıcak?

Dünya’nın çekirdeğindeki aşırı sıcaklık, farklı faktörlerin sonucudur. Kısmen gezegenimizin oluşumunda var olan muazzam ısıdan kaynaklanıyor. Başka bir kaynak, dış çekirdekten yoğun malzeme iç çekirdeğe derinlemesine battığından sürtünmeli ısıtmadan kaynaklanmaktadır. Isı ayrıca radyoaktif izotopların, özellikle potasyum, uranyum ve toryumun bozulmasıyla üretilir, ancak Scientific American’da yayınlanan 1997 tarihli bir makaleye göre, bilim adamları bu faktörün önemi konusunda belirsizdir.


Leave A Reply