Elektro Ensefalografi (EEG) Nedir?

0
Advertisement

Elektro Ensefalografi (EEG) nedir? Elektro Ensefalografi (EEG) ile ilgili olarak genel ve kısaca bilgi veren sayfamız.

Beyin hücreleri arasındaki gerilim farklarının incelenmesidir. Bazı beyin rahatsızlıklarını, sara nöbetlerini, genel olarak, beynin çalışmasını incelemekte fayda sağlar.

Elektro-ensefalografi doğrudan doğruya başa konulan elektrotlarla yapılır. Beyin hücreleri arasındaki gerilim farkı çok az olduğundan (10-150 mikrovolt kadar) bunu büyütmek için amplifikatörler kullanılır. Amplifikatörden çıkan elektrik akımı bir elektrik mıknatısına etki yapar. Bu mıknatıs, kaydedici bir ucu harekete geçirir. Uc belli bir hızla hareket eden kâğıt üzerinde iz bırakır. Bu ize «elektro-ensefalogram» denir.

İstirahat hailnde, gözleri kapalı bir insanın elektoensefalogramı frekansı saniyede 8-13 devirli bir ritim gösterir. Çünkü gözlerin açık olması buna etki yapar. Bu beynin arka kesiminin ritmidir. Beynin iç tarafları ise saniyede 15-30 devirli bir ritim gösterir. Şakak lobundan alınan bir elektro-ensefalogram saniyede 4-7, 5 devirli bir frekans gösteriyorsa bu, bir hastalığın işareti sayılabilir. Uyanık bir insanda tesbit edilecek 0,5-3 devirli bir frekans daima hastalığı işaret eden bir ritimdir.

Advertisement

Leave A Reply