Endeotel Nedir? Endotel Hücrelerin Özellikleri Görevleri Örnekleri Önemi

0

Endotel nedir, endotel hücreler nerelerde bulunur? Endotel hücreler neden önemlidir, görevleri nelerdir? Endotel hücre örnekleri.

Endotel

Endotel, vücudun kan damarlarını ve lenf damarlarını kaplayan bir hücre tabakasıdır. Muhtemelen varlığından haberdar olmasanız da epitelyum sizi hayatta tutmak için çok önemlidir! Kalp odaları ve böbreklerin glomerülleri veya “filtreleri” dahil olmak üzere tüm kan ve lenf taşıyan damarları içerir.

endotel hücre

Endotel hücreleri bir tür epitel hücresidir – “epitel” bağ dokusu, kas dokusu ve sinir dokusu ile birlikte dördüncü ana hayvan dokusu türüdür.

Epitel hücreleri, maddeleri seçici bir şekilde salgılama ve emmede, maddeleri hücreler arasında taşımada ve hücresel ortamdaki değişiklikleri algılamada iyidir. Bu özellikler, endotel hücrelerini kan ve lenf damarlarını hizalamak için mükemmel bir seçim haline getirir.

Kan ve lenflerin düzgün çalışması için beyaz kan hücreleri, su, besinler ve diğer maddeler dikkatlice dengelenmeli ve korunmalıdır; endotel hücreleri, kan veya lenf kimyasındaki değişiklikleri algılayabilir ve vücuda buna göre tepki vermesi talimatını verebilir.

Kan damarlarını sıralayan endotel hücreleri, böbreğin atık ürünleri idrara filtrelemesine, bezler tarafından hormonların salınmasına, bağışıklık hücrelerinin hareketine ve adrenalin gibi hormonlara yanıt olarak kan damarlarının daralmasına veya genişlemesine yardımcı olmak gibi roller oynar.

Endotel hücreleri yassı hücrelerdir – düz ve “ezilmiş” bir görünüme sahip bir hücre türüdür. Skuamöz hücreler, aslında “pul” anlamına gelen Latince “squama” dan adlandırılıyordu, çünkü bilim adamları bu düz hücrelerin bir balık veya yılanın pulları gibi göründüğünü düşünüyorlardı.

Endoteldeki gibi skuamöz hücrelerin bir örneği burada görülebilir:

skuamöz

Burada, bu önemli ve çoğu zaman yeterince takdir edilmeyen hücre türünü daha ayrıntılı olarak tartışacağız.

Endotelin İşlevi

“Kan”ın, hücreler ve organlar arasında mesajların ve malzemelerin gönderildiği “vücudun nehri” olarak tanımlandığını duymuş olabilirsiniz. Fark etmemiş olabileceğiniz şey, bu nehrin sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerektiğidir. Çok alçalmasına veya çok yükseğe gitmesine izin verilemez ve hangi materyallerin ve mesajların onunla birlikte gönderileceğine karar verilmesi gerekir.

Tüm vücudun işleyişi buna bağlıdır, çünkü hücreler ve organlar ancak ihtiyaçları karşılanırsa ve kan yoluyla uygun mesajları alırlarsa işlev görebilirler.

Bir diseksiyon sırasında veya mikroskop altında bakarsanız, endotel pek bir şeye benzemeyebilir. Kan damarlarını kaplar ve biraz selofan plastik sargıya benzer.

Ancak moleküler düzeyde, epitel, vücudumuzun sağlığını korumak için hayati önem taşıyan birçok önemli görevi yerine getirir.

Bu görevlerden bazıları:

  • Elektrolitlerin ve suyun, kana salınımını izlemek ve kontrol etmek.
  • Hormonal ve nöral sinyallere yanıt olarak gevşeterek veya kasılarak kan basıncını kontrol etme.
  • Kanın damarların içinde pıhtılaşmasını önler. Hücreler aslında gerektiğinde pıhtılaşma önleyici faktörleri içerir ve salgılar!
  • Seçici geçirgenlik – Kanda olması gerekmeyen şeyleri dışarıda tutarken, kanda olması gereken şeyleri damarların içinde tutar. Endotelyum, beyaz kan hücrelerinin örneğin dokular ve kan damarları arasından geçmesine izin verir, ancak bakterilere izin vermez.
  • Kan damarlarının büyümesi ve onarımı.
  • Bağışıklık ve enflamatuar tepkiler.

Endotel disfonksiyonu” – endoteliniz bu işlerin bazılarını düzgün bir şekilde yapmadığında – birçok hastalığın belirtisi ve nedeni olabilir.

Endotel disfonksiyon, endotel hücreleri uygun anti-pıhtılaşma faktörleri salmazsa, yüksek tansiyonda rol oynayabilir. Endotel sorunları ayrıca organlara zarar veren iltihaplı bağışıklık tepkilerine ve arterlerde kan pıhtılarının oluşumuna yol açabilir.

Doktorlar genellikle kardiyovasküler hastalığı olan kişilerde, diyabette, yüksek tansiyonda, yüksek kolesterollü kişilerde ve sigara içenlerde endotel disfonksiyonu görürler.

Endotel örnekleri

endotel hücre

Arter ve Damar Astarı

Arterler ve damarlar vücudumuzun ana kan damarlarıdır. Arterler, organlarımıza ihtiyaç duydukları oksijeni sağlamak için yüksek basınçlarda büyük miktarda kanı pompalayan “hızlı şerittir”; damarlar, oksijeni tükendikten sonra kanın kalbe geri döndüğü yavaş “dönüş şeridi” dir.

Arterler ve damarlar arasında bazı önemli farklılıklar vardır. Arterler, pompalama faaliyetlerine izin vermek için kalın, kaslı duvarlara sahiptir; ayrıca yaralanmayı önlemek için derinin daha alt tarafında bulunurlar. Öte yandan damarlar daha ince duvarlara sahiptir ve cilde yakın yerleştirilmiştir, çünkü bir damarı yaralamak o kadar felaket değildir.

Farklılıklarına rağmen, her ikisinin de kanın kimyasını izleyen ve düzenleyen endotelyal astarları vardır. Örneğin endotelyal hücreler, vücudun ihtiyaçlarına bağlı olarak arterlerin kasılmasını veya gevşemesini “söylemekten” sorumlu olabilir. Ayrıca kana su, elektrolit ve diğer maddelerin salınmasını da kontrol ederler.

Endokardiyum

“Endokardiyum”, kalbin epitel tabakasıdır. Endotelin diğer bölgelerinde olduğu gibi kalbin içinde de aynı önemli rolleri oynar; ancak vücudun hayatının geri kalanını mümkün kılan organı koruduğu için özel bir öneme sahiptir.

Bilim adamları, endokardiyumun kan ve kalp arasındaki maddelerin akışını kontrol ettiğini ve kandaki bakteri gibi zararlı maddelerin bu hayati organa zarar vermesini engellediğini düşünüyor.

Böbrek Glomeruli

Böbreklerin kanı filtrelemesine yardımcı olan endotel hücrelerinin de benzersiz bir rolü vardır. Atık ürünlerin kandan geçmesine izin vermek böbreklerin görevi olduğundan, bu hücreler suyun, tuzların ve proteinlerin kandan idrar toplama sistemine serbestçe geçmesine izin verir.

Aslında bu yüzden çok su içmek veya çok fazla tuz yemek idrar çıkışımızı artırabilir. Kanımızda ne kadar çok su veya tuz varsa, endotelden o kadar fazla idrar toplama sistemine geçer.


Leave A Reply