Ernst Moritz Arndt Kimdir?

0
Advertisement

Ernst Moritz Arndt kimdir ve ne yapmıştır? Ernst Moritz Arndt hayatı, biyografisi, eserleri ve şiirleri hakkında bilgi.

Ernst Moritz Arndt

Ernst Moritz Arndt; (d . 26 Aralık 1769, Schoritz bei Gartz, Rügen, İsveç – ö. 291 Ocak 1860, Bonn), Napoléon döneminde ülkesindeki ulusal uyanışı dile getiren yurtsever Alman yazar ve şairdir.

Stralsund, Greifswald ve Jena’da eğitim gördükten sonra Lutherci rahip oldu. Yirmi sekiz yaşında kilise görevlerini bırakarak bir süre Avrupa’da dolaştı. Almanya’ya dönerken Ren Irmağı boyunca gördüğü yıkık şatolar, bu yıkıma yol açan Fransızlara karşı içinde kin uyandırdı. Yolculuğuna ilişkin izlenimlerini Reisen durch einen Tei Deutschlands, Ungarns, Italiens, und Frankreichs in den Jahren 1798/99 (1801-03:1 1798-99 Yıllarında Almanya, Macaristan, İtalya ve Fransa’nın Bazı Bölgelerinde Yolculuk) adlı altı ciltlik yapıtında aktardı.

1800’de, Greifswald Üniversitesi tarih kürsüsünde ders vermeye başladı. Fransız saldırganlığı üzerine görüşlerini açıkladığı Germanien und Europa yı 1803’te yayımladı. Bunu izleyen Versuch einer Geschihte der Leibeigenschaft in Pommern und Rügen (1803; Pomeranya ve Rügen’de Serfliğin Tarihi Üzerine Deneme) adlı yapıtından üç yıl sonra İsveç kralı IV. Gustaf serfliği kaldırdı. Arndt, 1806’da Greifswald Üniversitesi’nde tarih profesörlüğüne getirildi. Aynı yıl Geist der Zeit’ı (Çağın Ruhu) yayımladı. Bu yapıtında yurttaşlarını Fransız boyunduruğundan kurtulmaya çağırdı. Napoleon’un hışmından kurtulmak için İsveç’e sığındı ve yurtsever ülkülerini broşür, şiir ve şarkılarıyla yurttaşlarına iletmeyi sürdürdü.

1809’da Almanya’ya döndü. 1812’de, Fransa’ya karşı verilecek kesin mücadelenin örgütlenmesine yardımcı olmak üzere Petersburg’a çağrıldı. O arada yeni yurtsever şarkılar ve makaleler yazdı. Savaştan sonra, 1818’de Bonn Üniversitesi kurulunca orada çağdaş tarih kürsüsü profesörlüğüne atandı. Aynı yıl Alman devletlerinin gerici politikalarını eleştiren Geist der Zeit’ın dördüncü bölümü yayımlandı. Reform isteklerinin cüretkârlığı Prusya hükümetini kızdırdı ve Arndt 1819 yazında tutuklandı. Kısa süre sonra serbest bırakıldıysa da ders vermesi yasaklandı. 1840’ta eski görevine getirildi, 1841’de de üniversite rektörlüğüne atandı. 1848 devrimci ayaklanmasından sonra Frankfurt am Main’daki ulusal mecliste yer aldı. IV. Friedrich Wilhelm’e imparatorluk tacını sunan heyette o da vardı; ama kralın tacı kabul etmemesine tepki göstererek toplumsal uğraşlardan çekildi. Arndt’ın bütün lirik şiirleri siyasal ülkülerden esinlenmiş olmadığı gibi, ona yalnızca bir şoven de denemez. 1804-18 arasında basılan Gedichte’nin (toplu basımı 1860; Şiirler) büyük bölümünü olağanüstü güzellikte dinsel şiirler oluşturur. Arndt’ın başka önemli yapıtları arasında, yaşamına ilişkin en güvenilir kaynak sayılan otobiyografisi Erinnerungen aus dem äusseren Leben (1840; Dış Yaşamdan Anılar) ve Meine Wanderungen und Wandelungen mit dem Reichsfreiherrn Heinrich Karl vom Stein (1858; Baron Heinrich Karl von Stein’la Gezilerim ve Avareliklerim) sayılabilir.

Advertisement

Leave A Reply