Fetüs Nedir? Fetüsün Gelişim Aşamaları Nelerdir? Gelişim Ne Zaman Biter?

0
Advertisement

Fetüs nedir, nasıl oluşur? İnsanlarda fetüsün gelişim aşamaları nelerdir, ne zaman başlar ve ne zaman tamamlanır?

fetüs

Fetüs

İnsanlarda fetal gelişim embriyonik gelişim aşaması ile doğum arasında gerçekleşir. Bu aşama, embriyonun insan özelliklerini göstermeye başladığı 11. gebelik haftasından sonra başlar ve doğuma kadar sürer. Tipik olarak, tüm ana organlar ve dokular gözlenebilir; ancak, henüz tam olarak gelişmemişler veya vücut içinde uygun bir şekilde yerleştirilmiş değiller.

Fetus Gelişim Aşamaları

Fetal gelişim süreci boyunca büyüyen fetüs, her biri belirli olaylarla karakterize edilen üç farklı aşamadan geçer.

2 ¼ – 4 ay

Embriyo fetal gelişim aşamasına girdiğinde plasenta işlevsel hale gelir. Fetüs tipik olarak taç ile sağrı arasında 30 mm’dir ve yaklaşık 8 g ağırlığındadır. Bu aşamanın sonunda fetüs yaklaşık 15 cm’dir. Bu süre zarfında eller, ayaklar, kalp ve beyin dahil olmak üzere çeşitli organlar gözlemlenebilir. Pankreas ve karaciğer sıvı salgılamaya başlar. Ek olarak, cinsel organlar oluşmaya başlar ve fetal vücudun neredeyse yarısını oluşturan baş belirgindir. Fetüs ayrıca akciğer, kas ve meydana gelen nörolojik gelişim için gerekli olan düzensiz hareketleri de sergiler.

4 ¼ ila 6 ¼ ay

Bu fetal gelişim döneminde anne, yaklaşık 15 cm’den 38 cm’ye büyüyen ve bu aşamanın sonunda yaklaşık 500 gr ağırlığındaki büyüyen fetüsün hareketlerini hissetmeye başlar. Bu aşamada kaş ve kirpikler oluşur, kas gelişimi artar ve fetüs daha aktif hale gelir, akciğer alveollerin oluşumu ile gelişmeye devam eder. Ek olarak, sinir sistemi, iç kulağın gelişmesiyle ortaya çıkan, göz kapaklarının açılıp kapanmasının ve diğer bedensel işlemlerin kontrolü ile hızla gelişir. Cinsel organlar tamamen oluşturulmuştur ve cinsiyet güvenilir bir şekilde ayırt edilebilir.

Advertisement
6 – 9 ay arası

Bu aşamada vücut yağı arttıkça fetüs kilo almaya başlar. Akciğerler olgunlaşmaya ve gaz alışverişi yapmaya devam eder. Ayrıca saç baş bölgesinde kalınlaşmaya başlar ve göğüs tomurcukları belirir. Fetüsün, gebeliğin yaklaşık 38. haftasında (36 ila 40 hafta arasında) tam vadeli olduğu kabul edilir. 36 haftadan önce doğan fetüsler rahim dışında hayatta kalabilirken, özellikle prematüre bebeklerde akciğerlerin az gelişmiş olması nedeniyle, hayatta kalmayı desteklemek için tıbbi müdahale gereklidir.


Leave A Reply