Fiji Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Fiji – Fiji ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

fiji bayrağı

Kaynak: pixabay.com

FİJİ

  • Yüzölçümü: 18.376 km2.
  • Başkenti: Suva.
  • Dil: Fiji dili, Hintçe, İngilizce. Fiji dili, Hintçe, İngilizce konuşulan başlıca dillerdir. Fiji dili, Malinezya-Polinezya dil öbeğindendir.
  • Din: Hristiyan (% 56 Methodist), Hindu % 38), Müslüman % 6). Nüfusun % 53’ü Hıristiyan (Methodist, Protestan ve yaklaşık 50 bin Katolik), % 38’i Hindu, % 6’sı Müslümandır. Hristiyanlık genellikle Fijililer arasında yaygındır.
  • Para birimi: 1 Fiji doları = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Lautoka City (27. 728), Nandi (7.709), Mba (6.515), Lambasa (4.917).

Okyanusya’da devlettir. Güneybatı Pasifikte, 178° batı-177° doğu boylamları, 16°-19°2′ güney enlemleri arasında yer alan Fiji; Yeni Zelanda’nın 1.770 km kuzeyinde 332 adadan oluşur. Takımadaların yaklaşık 170’inde yerleşim yoktur. Yüzölçümün % 80’ini kaplayan Viti Levu ile Vanua Levu en büyük adalardır. Doğuda Tonga, kuzey-doğuda Samoa, kuzeyde Tuvalu, batıda Vanuatu, ülkenin en yakın komşularıdır. Takımadaların 354 km kuzeybatısındaki Rotuma Adası da ülkeye bağlıdır.

fiji

Kaynak: pixabay.com

Yüzey Şekilleri;

Mercan kayalıklarıyla çevrelenmiş, yanardağ kökenli Viti Levu, Vanaua Levu gibi büyük adaların yanı sıra, Lomaivitli, Lau, Yasava vb kümeleriyle Taveuni ve Kadavu başlıca adalardır. Küçük adacıklar ise atollerden oluşur. 1.000-1.300 m yükseltideki Viti Levu ve Vanua Levu dağlıktır. Büyük bölümleri tortul kayaçlardan oluşan bu adaların en sarp kesimlerinde sönmüş yanardağlar vardır. Ülkenin en yüksek noktası, Viti Levuda Tomanivi’dir (1.323 m). Yüzeyleri engebeli olan yanardağ kökenli adalarda, genelde kıyı bölgeleri dışında düzlük alanlara rastlanmaz. Viti Levu ve Vanua Levu çevresinde verimli kıyı ovaları kesintili bir biçimde uzanır. En büyük ırmaklar (Rewa, Navua, Sigatoka) Viti Levu Adası’ndadır.

İklimi;

Tropikal Okyanus ikliminin egemen olduğu adalarda, alçak kesimlerde sıcaklık 22°-32°C, yükseklerde 16°-26°C arasındadır. Mayıstan ekime kadar süren kurak mevsimde, güneydoğu alizeleri havayı serinletir. Kasım-Nisan arasındaki yağışlı mevsimde, zaman zaman kasırga şiddetine erişen tropikal fırtınalar adaları etkiler. Yıllık yağış tutarı, takımadaların rüzgâraltı kesimindeki kuzeybatı kıyılarında 1.500 mm, rüzgârüstü kesimindeki güneydoğu kıyılarında 2.975 mm’dir.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Yüzölçümün yarısı ormanlarla (75-150 hektar) kaplıdır (büyük adaların rüzgârüstü kesimleri sık ormanlar, rüzgâraltı kesimleri otlaklar). Kurak kesimlerde ot ve sazlardan oluşan savanlar, nemli kesimlerde orkideler, hintkirazı ve hurma ağaçları göze çarpar. Dağlarda tropikal ormanlar, kozalaklı ağaçlarla yaprak döken ağaçlardan oluşur. Deltaların çevresi mangrov bataklıklarıyla kaplıdır. Fiji’de hayvanların çoğu başka bölgelerden getirilmiştir. Memeliler arasında yarasa, köpek, domuz, firavunfaresi, sığır, evcil hayvanlar önde gelir. Kuş türleri arasında önemlileri papağan ve güvercindir.

fiji

Kaynak: pixabay.com

Ekonomi:

Büyük Okyanus’taki ada ülkelerinin en varlıklılarından biri olan Fiji’de, tarım ve turizm sektörlerinin yanı sıra bazı hafif endüstri dalları da vardır. Ülkenin ana dışsatım malı şekerdir.

Advertisement

Tarım: Ülkenin temel tarım ürünü olan şekerkamışının üretimi, normal koşullarda 4.5 milyon tondur. Şekerkamışı ekim alanları, toplam tarım alanlarının 2/3’ünü kaplar. Manyok, hindistancevizi, pirinç, meyve, sebze, mısır öteki başlıca tarımsal ürünlerdir. Ayrıca az miktarda iç tüketime yönelik tütün ve kakao yetiştirilir.

Hayvancılık: Hayvan varlığı; sığır, keçi, domuz, at, kümes hayvanlarından oluşur. Balıkçılık iç tüketim, gerekse dışsatım için özendirilir. Endüstri. Şeker ve öteki işlenmiş tarım ürünleriyle genel olarak hafif endüstride yoğunlaşmış bir ülke olan Fiji, ağır endüstri kurabilecek kadar geniş bir iç pazardan yoksundur. Şeker üretimi ortalama 500 bin ton dolayındadır.

Kopra, hindistancevizi yağı, sabun, çimento, balık konservesi, boya, bira, meşrubat, sigara, kereste öteki hafif endüstri dallarıdır. Ayrıca bir petrol arıtma tesisi ve gemi bakım tezgâhları vardır.

Doğal Kaynaklar: En önemli doğal kaynaklar kereste, altın, gümüş ve kireçtaşıdır. 1980’den bu yana yürütülen petrol aramalarından bir sonuç alınamamıştır.


Leave A Reply