Filipinler Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Filipinler – Filipinler ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Filipinler bayrağı

Kaynak: pixabay.com

FİLİPİNLER;

  • Yüzölçümü: 300.000 km2.
  • Başkenti: Manila.
  • Din: Hristiyan (% 84 Katolik, % 4 Protestan), Müslüman % 4.6.
  • Dil: Filipino (resmi), İngilizce, Tagalog, Sagbuanan Iloco, vb.
  • Para birimi: 1 Filipin pezosu =100 cen tavos.
  • Başlıca kentleri: Quezon City, Davao, Caloocan, Cebu, Zamboanga, Pasay, Bacolod, Cagayan de Oro, İloilo, Angeles, Butuan, İligan, Olongapo, Batangas.

Güneydoğu Asya’da devlettir. 4°23-2°24′ kuzey enlemleri, 116°-126°30′ doğu boylamları arasında kalan Filipinler, 4.103 adadan oluşan bir takımadalar ülkesidir. Büyük Okyanus’un batı kenarında, Asya Kıtası’ndan 960 km uzaklıkta, kuzeyden Luzon Boğazı, doğudan Filipinler Denizi, güneyden Selebes Denizi ve Sulu Denizi, batıdan Güney Çin Denizi ile çevrilidir. 1.850 km uzunluğunda, 1.060 km genişliğindeki takımadaların en yakın komşuları kuzeyde Tayvan, güneyde Endonezya, güneybatıda Malaysiya’nın doğu bölümü, doğuda Mikronezya Takımadaları’ ndan Belau’dur. Kuzey Luzon, güneyde Mindanao ve orta kesimde Visaya Adaları nüfusun büyük bölümünü barındırır.

Filipinler

Kaynak: pixabay.com

Yüzey Şekilleri;

Yaklaşık % 60’ı dağlarla kaplı olan ülkede 11 büyük ada (Luzon, Mindanao, Şamar, Negros, Panay, Palauan, Mindoro, Leyte, Cebu, Bohol ve Masbate), toplam yüzölçümünün % 95’ini içerir. Üçüncü ve dördüncü zaman kıvrılmalarıyla oluşan, geç bir granitleşmeye, kırılmalara, yanardağ püskürmelerine, lav yayılmalarına uğrayan Filipinler, sarp dağlık adalardır. Yerkabuğunun en kararsız kesimlerinden birini oluşturan takımadalarda, dağ oluşumu sürdüğünden zaman zaman yanardağ patlamaları görülür. Yaklaşık 50 yanardağdan 10’u faal durumdadır. Luzon’da Mayon ve Taot bunların başlıcalarıdır. Düzlüklerin geniş yer kaplamadığı ülkede, en büyük ovalar Luzon ve Mindanao’ dır. Luzon’un batısında Merkez Ovası, kuzeydoğusunda Cagayan Vadisi; Mindanao’nun doğusunda alüvyon ovası, güneybatısında Cotabato Vadisi ve Bukidnon Yaylası başlıca düzlüklerdir.

Önemli dağ sıraları kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Luzon’un kuzeyinde Orta Cordillera, kuzeydoğu kıyısını çevreleyen Sierra Madreler, batı kıyısı boyunca uzanan Malaya Sıradağları, Luzon’un güneybatısındaki Zambales dağları önemli dağlık alandır. Orta Corrilera ve Sierra Madreler, Nueva Vizcaya da birleşerek Caraballo Dağları’nı oluşturur. Luzon ve Mindanao dışındaki büyük adalardan oluşan Visaya Adaları da, dağ zincirlerince aşılır. Mindanaoda Apo Tepesi (2.955 m), ülkenin en yüksek noktasıdır. Takımadalarda, ırmaklar genellikle kısadır. Ülkenin en uzun ırmağı olan Luzon’daki Cagayan’ın (320 km) yanı sıra, yine Luzon’da Agno, Pampanga, Pasig ve Bicol; Mindanao’da Rio Grande de Mindanao ve Agusan başlıca ırmaklardır. Manila’nın güneyinde Laguna de Bay, takımadaların en büyük gölüdür.

İklimi

Tropikal bir iklimin gözlendiği takımadalarda, hava sıcak ve nemlidir. Düzlüklerde 27°C dolayındaki ısı ortalaması, yükseltinin artmasıyla birlikte düşer. Bölgeleri, mevsimlere göre değişim gösteren yağışlar boldur. Yıllık ortalama yağış tutarı 2.360 mm’yi bulur. Doğu kesimi en çok yağış alan bölgedir.Ülke, kuzeydoğu alizeler alanına girdiğinden, mayıs-kasım arasında muson yağmurlarını alır. Yaz ve sonbahar aylarında güneydoğudaki Mariana Adaları’nın kenarından sokulan 15-20 tayfun (baguios), büyük zarara yol açar.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Toplam yüzölçümün yaklaşık % 44’ü ormanlarla kaplıdır. Tropikal yağmur ormanları 3.000’i aşkın ağaç türünü barındırır. Yüksek kesimlerde, meşe ve çam ormanlarıyla tropikal bitkiler birbirini izler. Toprakların % 18’i lalang adı verilen yabani otlarla örtülüdür. Adalarda, 8 bin yabani bitki türü yetişir. Bambu ve benekli hintkamışı gibi bitkilerin kullanım alanı çok geniştir. Mangrov ağaçlarıyla kaplı kıyılar, iç kesimlerden bataklıklarla ayrılır. Geniş kesimler (özellikle Şamar, Leyte, Bohol, Cebu adaları), savanlar ve ikinci ormanlar gibi insan eliyle yetiştirilmiş bitkilerle kaplıdır. Filipinler’de az sayıda memeli hayvan yaşar. Mindoro’ya özgü bir yaban sığırı, geyik türleri, yabandomuzu, maymun türleri, yarasa ve kuş türleri, karıncayiyenler, soreksler, goreler, susamuru, misk kedisi, yaban kedisi, piton, kobra, cadı maki, timsah ve kurbağalar, takımadalarda görülen başlıca hayvanlardır. Ülke, deniz canlıları yönünden de çok zengindir. Takımadaları çevreleyen sularda denizayısı, köpekbalığı, deniz kaplumbağası, 2.400, balık türü, 10 bin kabuklu hayvan türü, yumuşakçalar, inci istiridyeleri, sünger ve mercanlar yaşar.

Advertisement
Filipinler

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Tarım. En fazla yetiştirilen iki ürün şekerkamışı ve pirinçtir. Mısır, manyok öteki temel besin ürünleridir. Filipinler, hindistancevizi üretiminde dünyada ilk sırayı alırken, dünya hindistancevizi yağı gereksiniminin % 70’ini karşılar. Ayrıca yılda 2.5 milyon ton dolayında kopra elde edilir. Tütün dışında az miktarda kahve, kakao, kauçuk, yerfıstığı, kurufasulye, yumru ve kök bitkiler yetiştirilir.

Hayvancılık. Sığır, manda, domuz, keçi, kümes hayvanları hayvan varlığını oluşturur. Yıllık balık üretimi 2.215.000 tondur.

Endüstri. Başlangıçta, tarım ürünlerinin işlenmesine (şeker, ananas, hindistancevizi yağı, sigara) dayanan endüstri, giderek çeşitlilik (pamuklu elyaf ve dokuma, giyim, elektrikli ve elektronik aygıtlar, kimya, çimento, petrol arıtma) kazandı. Bir başka önemli endüstri dalı da kerestedir.

Doğal Kaynaklar. Kömür, tuz, bakır, altın, gümüş, nikel, çinko en önemli doğal kaynaklardır. Ticaret. Filipinler’in gerek dış ticaretinde,


Leave A Reply