Franz von Suppé Kimdir?

0
Advertisement

Franz von Suppé kimdir? Franz von Suppé hayatı, biyografisi, eserleri ve besteleri hakkında bilgi.

Franz von SUPPE

18 Nisan 1842, Spalato — 21 Mayıs 1895, Viyana

Aslen Belçikalı bir ailenin soyundandır. Müzik öğrenimini Viyana’da Sechter gibi ünlü öğretmenlerin gözetiminde yapmış, Pressburg ve daha sonra Viyana’da tiyatro orkestraları yönetmiş. bu arada adını ölümsüzleştirecek operetlerini vermiştir. Eserinde başta Offenbach olmak üzere bazı Fransız bestecilerinin, İtalyan «opera buffa» akımının etkisi görülür. Bu özellikler onu kalıplaşmış Viyana operet düzeninden ayırabilmiş, değişik üslubu başarısının sürmesini sağlamıştır. Senfonik ve dini yapıtları yanında 31 operet vermiştir. Bunarın başlıcaları şunlardır: «Pique Dame – Maça Kızı» (1864), «Die Schöne Galathee – Güzel Galatea» (1865), «Lelchte Kavallerie – Hafif Süvari Alayı» (1866), «Boccaccio» (1879).


DlE SCHÖNE GALATHEE (Güzel Galatea)

Bir perdelik operadır.
Metin: Poly Henrion.
Bestecisi: Franz von Suppé
İlk oynanış: 1865 Viyana.
Başlıca kişiler: Pygmalion, Ganymed, Mydas ve Galathee.
Konunun geçtiği çağ ve yer: Mitolojide Kıbrıs Adası.

Advertisement

Konusu:
Heykeltraş Pygmalion su perisi Galathee’yi konu aldığı yapıtını yeni bitirmiş, üzerini örterek Venüs tapınağındaki törene gitmek üzere ayrılmıştır. Kısa süre sonra kentin sanatsever zengini Mydas görünür ve heykeltraşın uşağı Ganymed’e heykeli göstermesini emreder. Oysa sanatçı heykelin hiç kimseye gösterilmemesini tembihlemiştir. Mydas uşağı bir kese altınla kandırmak üzereyken Pygmalion girerek adamı kovar. Genç heykeltraş yapıtına gerçekten hayrandır. Ona yaşam vermesi için Venüs’e yalvarmayı kararlaştırmıştır. Tapınaktan dönünce isteğinin kabul edildiğini görür; Galathee yavaşça kımıldamış, zarif hareketlerle kaidesinden inmiştir. Sanatçı mermerin canlanışı karşısında hayrete düşmüş, yapıtına büsbütün âşık olmuştur. Galathee açtır, “güzel yemekler ister. Pygmalion ona yemek getirmek üzere çıktığında Galathee uşak Ganymed’i görür, yakışıklı delikanlı hoşuna gitmiştir. İkisi de birbirlerinin kollarına atılırlarken Mydas girerek kızı değerli armağanlarla kandırmaya koyulur. Yiyeceklerle dönen Pygmalion olanları anlayınca her iki erkeğe hakaretler yağdırır. Galathee’nin düşüncesi başkadır; sofrada Ganymed’in de bulunmasını istemekte, ayrıca ateşli bir aşk şarkısıyla Mvdas’ı çağırmaktadır. Pygmalion yapıtının diğer kadınlardan farklı olmadığını anlamış, başına pek çok dert açacağını sezmiştir. Tanrıça Venüs’e koşarak onu tekrar heykel yapmasını diler. Döndüğünde Galathee’yi gene Ganymed’le kol kola dolaşırken bulur. Dileğini tekrarlar; gök gürler şimşek çakarken Galathee’nin tekrar kaidesindeki yerini aldığı görülür. Artık mermer heykeli Mydas’a satmamak için neden kalmamıştır.

Konusunu mitolojiden derleyen bu eğlenceli yapıt tatlı müziği sayesinde günümüz sahnelerinde de yer almaktadır. Suppe’nin gerek konu gerek melodi açısından Offenbach’ın «La bella Héléne Güzel Helena» adlı yapıtı etkisinde kaldığı şüphesizdir.

Tanınmış bölümler: «Uvertür» ve «Meinem Vater Gordias».


Leave A Reply