Frengi Nedir? Nasıl Bulaşır?

0
Advertisement

Frengi nasıl bir hastalıktır? Frengi hastalığının belirtileri, bulaşma yolları ve tedavisi hakkında bilgi.

Frengi; Treponema pallidum adlı bakteriyle oluşan yaygın belirtiler ve sessiz dönemlerle seyreden bulaşıcı hastalıktır. Bakteriler vücuda mukozalardan ya da deri sıyrık, çiziklerinden girer. Girdiği yerde ağrısız sert genellikle 1 cm kadar genişlikte (2-20 mm arası olabilir) bir yara oluşturur. Giriş bölgesinin bağlı olduğu akkan (lenf) düğümü bakteri yayılması nedeniyle şişer. Ardından treponema pallidum kan yoluyla tüm organlara yayılır.

Hastalık genellikle cinsel ilişkiyle bulaşır. Giriş yerindeki ülserin oluşumu ortalama 4 hafta sonra başlar; 4-6 hafta sürer. Bu dönem frenginin birinci dönemidir. Giriş yeri ülseri (şankr) erkekte genellikle penis ve erbezleri, kadında dölyolu, seyrek olarak ağız, boğaz, burun ya da derinin başka bir yerinde gelişir. Bu dönemin ardından deride yaygın kızarık döküntüler, lenf düğümlerinde şişme, ateş, anüs çevresinde koyu renkli düzensiz yüzeyli genellikle nemli horoz ibiğine benzer birkaç cm’lik deri uzantıları oluşur. Saçlı deride bölgesel saç dökülmeleri görülür. Bu belirtiler 1-3 ay kadar sürer; ikinci dönem olarak adlandırılır. Hastalık daha sonra belirtileri silik, sessiz bir dönem girer. Yıllar sürebilen bu dönemden sonra üçüncü dönem başlar. Kalp-damar sistemi özellikle aort, bazen de beyin ve beyin zarlarına ve çevre sinirlere yayılabilir.

Bu organlarda çeşitli yapı ve işlev bozuklukları gelişir. Aort ileri derecede genişler; duyu bozuklukları gelişir; sara, zihinsel yeteneklerin kaybı ortaya çıkabilir. Ağız, burun çevresi, iç organlarda ortalarında doku çürümesi ve erimesi gelişen sert iltihap yumruları oluşur. Buna bağlı yüz görünümü değişebilir. Frengi bakterileri anneden gebelik sırasında çocuğa geçebilir (konjenital frengi). Çocukta bazı değişikliklerle ikinci ve üçüncü evre belirtileri oluşur. Her evrede frengi kesin olarak penisilinle tedavi edilir. Kalıcı organ bozukluklarının gelişmemiş olduğu durumlarda tüm bulgular kaybolur. Penisiline alerjisi olanlarda Eritromycin kullanılır. İlgililere duyurulması zorunlu bir hastalıktır.


Leave A Reply