Gaz Hidrat (Hidragaz) Nasıl Bir Enerji Kaynağıdır? Özellikleri ve Kullanımları

0
Advertisement

Gaz Hidrat (Hidragaz) nasıl bir enerji kaynağıdır, nerelerde yer alır, özellikleri ve yapısı nasıldır? Gaz Hidrat (Hidragaz) hakkında bilgi.

Gaz Hidrat (Hidragaz)

Bir gaz ve su karışımı yüksek basınç ve düşük sıcaklığa maruz kalırsa, gaz hidrat adı verilen katı, buz benzeri bir bileşiğe dönüşür. 1810 gibi erken bir tarihte, İngiliz bilim adamı Sir Humphrey Davy, klor gazının yüksek basınç altında suda köpürmesine izin verdiğinde böyle bir madde (klor hidrat) üretti. Bununla birlikte, bir asırdan fazla bir süre sonra, gaz hidrat kimyasal bir tuhaflıktan başka bir şey olarak görülmedi ve bu nedenle çok fazla ilgi görmedi. Ancak 1930’larda petrol ve gaz endüstrisi, beklenmedik gaz hidrat oluşumunun boru hatlarını tıkadığını keşfetti. Düşük sıcaklıklarda, yüksek basınca maruz kalan gaz (ağırlıklı olarak metan) katı gaz hidrat oluşturdu.

Teorik modellere dayanarak, Rus bilim adamları 1970’lerde doğal gaz hidrat yatakları olması gerektiğini varsaydılar. Bu teori, 1980’lerde Karadeniz’de Rus gemilerinden ve Orta Amerika açıklarından derin deniz sondaj gemisi GLOMAR CHALLENGER kullanılarak deniz tabanı örneklerinin geri kazanılmasıyla doğrulandı. Gaz hidrat ile bağlantılı olarak ortaya çıkan önemli sorunlar şunlardır:

  • – bir metan kaynağı ve enerji gibi potansiyel bir gaz hidrat kullanımı,
  • – gaz hidrat ve iklimin etkileşimi,
  • – küresel karbon döngüsünde gaz hidratın rolü,
  • – kıta yamaçlarında sedimanların stabilitesinde bir faktör olarak gaz hidrat.

Bu temel, küresel sorunların yanı sıra, gaz hidrat içeren çökeltiler üzerine inşa edilmiş petrol ve gaz platformlarının stabilitesi gibi uygulamalı sorunlar, birçok ülkeyi gaz hidratın araştırılması için ulusal araştırma programları oluşturmaya teşvik etti. En önemlileri Japonya, Kanada, ABD, Almanya ve Hindistan tarafından yönetiliyor.

Gaz Hidrat (Hidragaz)

Advertisement

Doğal gaz hidratları

Doğal olarak Dünya’da gaz hidratları deniz tabanında, okyanus çökeltilerinde derin göl çökeltilerinde (örneğin Baykal Gölü) ve donmuş toprak bölgelerinde bulunabilir. Doğal metan hidrat yataklarında potansiyel olarak hapsolmuş metan miktarı önemli olabilir (1015 ila 1017 metreküp), bu da onları potansiyel bir enerji kaynağı olarak büyük ilgi alanı haline getirir. Bu tür birikintilerin ayrışmasından yıkıcı metan salınımı, “klatrat tabancası hipotezi” olarak adlandırılan küresel bir iklim değişikliğine yol açabilir, çünkü \displaystyle C{{H}_{4}}, \displaystyle C{{O}_{2}}‘den daha güçlü bir sera gazıdır. Bu tür birikintilerin hızlı ayrışması, heyelanları, depremleri ve tsunamileri tetikleme potansiyeli nedeniyle bir jeolojik tehlike olarak kabul edilir. Bununla birlikte, doğal gaz hidratları sadece metan içermez, aynı zamanda diğer hidrokarbon gazları ile \displaystyle {{H}_{2}}S ve \displaystyle C{{O}_{2}} içerir. Kutup buz örneklerinde hava hidratları sıklıkla görülmektedir.

Pingolar, donmuş bölgelerdeki yaygın yapılardır. Metan sızıntılarıyla ilgili olarak derin suda benzer yapılar bulunur. Belirgin bir şekilde, gaz hidratları bir sıvı fazın yokluğunda bile oluşturulabilir. Bu durumda su, gazda veya sıvı hidrokarbon fazında çözülür.

2017’de hem Japonya hem de Çin, deniz tabanının altından metan hidratların büyük ölçekli kaynaklardan çıkarılması girişimlerinin başarılı olduğunu duyurdu. Ancak, ticari ölçekte üretim yıllar gerektiriyor.


Leave A Reply