Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir? Vücuttaki Gaz Durumu Nasıl Oluşur?

0
Advertisement

Vücuttaki gaz durumu nasıl oluşur? İnsanda gaz yapan yiyecekler nelerdir? Bu yiyeceklerin ve besinlerin isimleri ve kısa açıklamaları.

mide yanması

Kaynak: pixabay.com

Vücuttaki gaz durumu nasıl oluşur?

Gaz durumu, sindirimin yap taşlarından biri olarak gıdalar bağırsaklarda sindirilirken oluşan bir durumdur. Sağlıklı bir metabolizmaya sahip olan bir birey, günlük olarak yaklaşık 15-20 defa arasında vücudundan gaz salınımı yapar. Gaz sorunları da, bu tip gaz salınımlarının bağırsaklardaki gıdaların parçalanmasına yardımcı olan bakterilerin fazla çalışması sonrasında vücuttan yeterli miktarda gaz salınımı yapılamaması durumlarında meydana gelmektedir.

Sindirim işlemi gerçekleştirirken adım adım ilerleyen sindirim aşaması bağırsaklardaki sindirim kısmına geldiğinde en büyük problem olarak gaz problemi ortaya çıkar. Bunun da yaşanmasının sebebi sindirim gerçekleştirilirken öncelikle midede tam olarak sindirilmeden direkt bağırsaklara gönderilmesidir. Midede yeterli sindirim işleminden geçirilmeden bağırsaklara gönderilen besinler, bağırsakların bu durumda ekstradan çalışmasına ve fazla çalışmadan kaynaklı gaz birikiminin oluşmasına sebep olmaktadırlar.

Besinlerin bu sindirilmeyen ve gaz yapan tarafları, “posa” denilen besin lifleridir. Bu posalar normal şartlarda insan sağlığı için gerekli besin lifleridir ancak vücudunda gaz problemi olan kişilerin bu özellikteki besinleri tüketirken çok dikkatli olmaları önerilmektedir. Bu sebepten dolayı vücudunuzda bir gaz problemi olduğunu keşfettiğiniz andan itibaren kendinize bağırsaklarınızda sorun çıkarmayacak bir beslenme programı hazırlamanız ve bağırsaklarınızda oluşacak gaz problemlerinizin önüne geçebilmeniz sizin için çok daha faydalı bir durum olucaktır.

mide

Kaynak: pixabay.com

Bağırsaklarda oluşan bu tip gaz problemleri sadece yetişkinlerde değil, hem çocuk yaştaki bireylerde hem de bebeklerde de meydana gelebilmektedir. Özellikle karın bölgesinde oluşan gaz sıkıştırmaları bireyi ağrılı ve sıkıntılı bir sürece sokabilir. Üstelik sosyal bir ortamdayken dahi midemizdeki ve bağırsaklarımızdaki gaz, sıkışmadan kaynaklı bizim isteğimiz dışında vücut dışına çıkarak bizi istenmeyen durumların içerisine sokabilir.

Tüm bu açıkladığımız sebeplerden ötürü yapılması gerekenin mutlaka gaz problemlerimiz için bir hekim kontrolüne giderek bu problemin üstesinden gelebilmek adına uygun bir beslenme programı oluşturup neleri yemememiz gerektiğini öğrenmemiz olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.

Advertisement

Gaz yapan yiyecekler nelerdir?

Gazlı içecekler : Bağırsaklarda ve midede gaz oluşturan en büyük etken gazlı içeceklerdir. Hem bol miktarda gaz hem de bol miktarda şeker içeren bu içeceklerin vücut için hiç bir yararı olmamasının yanında bol miktarda zararı da bulunmaktadır. Enerji içecekleri, maden suyu ve yapay olarak sonradan gaz eklenmiş tüm içecekler gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bunun dışında metabolizmasında laktoz hassasiyeti bulunan kişilerin de süt ya da süt ürünü barındıran milk shake, kremalı içecekler, sütlü nescafe, latte ve cappuccino gibi içecekleri de mümkün mertebe gaz oluşumunu engellemek için tüketmemeleri gerekmektedir.

Bakliyatlar : Vücudumuz için besleyici ve yararlı yiyecekler olmalarına karşılık içeriklerinde “rafinoz” isimli doğal şekerlerden bol miktarda bulunan bakliyatlar. Metabolizmasında rafinoz hassasiyeti bulunan bireylerde gaz sorunu oluşturabilmektedir. Bezelye, fasulye ve mercimek gibi bakliyatların gaz sorununa neden olabileceği bilindiğinden en azından tüketmeden. Önce bu bakliyatları kaynar suda haşladıktan sonra bir gece boyunca suda bekletip daha sonra pişirmek. Bu yiyeceklerin gaz yapıcı özelliklerini bir nebze de olsun kaybetmelerine vesile olacaktır.

Yağlı yiyecekler : Yağ içeren besinler, çok bilinen gaz yapıcı özellikler barındırmasalar da yine de hiç gaz yapmadıkları söylenemez. Özellikle aşırı derecede yağla birlikte hazırlanan yiyeceklerin midede sindirim durumları daha zor olduğundan dolaylı olarak. Sindirim sisteminin normalden daha fazla performans göstermesine ve böylelikle de daha fazla gaz oluşmasına neden olmaktadırlar.

Yüksek lif içeren nişastalar : Yüksek miktarlarda besin lifi ve şeker barındıran mısır, patates ve tam tahıllı ürünler gibi yiyecekler midede gaz oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle patatesten kaynaklı gazların oluşumunu önlemek adına haşlayarak tüketmeniz bu besinin vücudunuzda gaz oluşturmasını engelleyebilmeniz için bir önleyici nitelik olmaktadır. Nişastalı ürünler olmalarına rağmen buğday kepekli ürünler ve pirinç, vücutta gaz yapmayan yiyecekler arasındadır.

Sağlık Uyarı

Advertisement


Leave A Reply