Glutamin Nedir? Glutamin Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararları Nelerdir?

0
Advertisement

Glutamin nedir ve ne işe yarar? Glutamin ne işe yarar? Zararları var mıdır? Varsa zararları nelerdir? Bir amino asit olan glutamin hakkında bilgi

Glutamin nedir?

Glutamin, vücutta kullanılan bir tür amino asittir. Vücutta yer alan glutamik asidin çalışmaları sayesinde üretilebilirler. Eğer vücudumuzda bu amino asidin üretilmesini engelleyecek bir durum ya da hastalık (örneğin; kanser ve fiziksel yorgunluk vb.) yoksa bünyede kendiliğinden kimyasal olarak vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar üretilebilmektedir. Vücudumuzdaki amino asitler bilindiği üzere proteinleri meydana getirmektedir. Bünyesel olarak bu proteinler kaslarımızda, iskelet sistemimizde yani yaşamsal olarak büyük fonksiyonları olan bölümlerde yer almaktadır.

Bu proteinlerin var olmasına yardımcı olarak glutamin maddesi gösterilir. Bunun dışında kas hücrelerinin sağlıklı bir yapıda olması, kas hücrelerinin sağlıklı bir şekilde üremesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve mevcut yapısının korunabilmesi, antioksidan etki gösterebilmek için pek çok önemli görevi vücutta glutamin yapabilmektedir. Son zamanlarda glutamin maddesi, özellikle erkekler tarafından kas sisteminin şişirilmesi ve güçlendirilmesi açısından kullanılmaktadır. Glutaminin kas sistemini geliştirdiği ve güçlendirdiği doğrulanmıştır ancak bundan da önce daha çok vücutta yoğun aktiviteler ve spor sonrasında düşen glutamin seviyesini arttırmak için takviye olarak kullanılması öngörülmüştür.

Glutamin

Glutamin ne işe yarar?

  • Glutamin, vücuttaki esas nitrojen taşıyıcıdır. Bu nitrojen bünyede özellikle spor yapıldığı esnada kaslara gereken enerjinin iletilmesi için kullanılır.
  • Glutamin vücutta sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.
  • Özellikle büyüme çağındayken büyüme hormonunun düzgün ve işlevsel çalışmasını sağlar.
  • Vücuttaki protein sentezi işlemlerinin düzene koyulmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sisteminin daha da güçlenmesini sağlar.
  • Glutamin özellikle kaslarla çok yakından ilişkilidir. Vücuttaki kas yapısının azalması ve kas sisteminin çökmeye başlaması vücuttaki glutamin oranının çok fazla düştüğünün habercisidir. Bu yüzden dengeyi kurmak adına vücudun ihtiyacı olan kadarıyla glutamin almak gereklidir.
  • Glutaminin bağışıklık sistemiyle olan ilişkisinden dolayı vücudun iyileşme sürecine katkıda bulunur ve bu yüzden ameliyat sonralarında hastalara glutamin uygulanır.

Glutamin nasıl kullanılır?

Glutamin ürünü tablet olarak, toz olarak ya da kapsül olarak kullanılabilmektedir. Düzenli olarak spor yapan ve kas gücü harcayan bireylerin günlük olarak 3 doza kadar glutamin kullanması önerilmektedir. Bu dozlar da 5 gram halinde kullanılmalıdır. 5 gramlık glutamin, dolu dolu bir çay kaşığı miktarına denk düşmektedir.

Glutaminin zararları

Bu ürünün kullanılmadan önce mutlaka bir doktora danışarak kullanılması önerilmektedir. Çünkü her maddede olabileceği gibi bu ürünün de vücutta yan etkiye girebileceği durumlar olabilmektedir. Örneğin; kanser hastalarında bazı durumlarda hücre bölünmesine yol açtığı, bunun sonucunda da hücre bölünmesinden kaynaklı tümör oluşumlarının meydana geldiği gözlemlenmiştir.

Advertisement

Bunun dışında aynı şekilde diyabet hastalarının da doktor kontrolünde glutamin kullanması önerilmektedir. Bu tip hastalıkların geçirildiği evrelerde vücuda alınan glutaminin metabolizmada bozukluklar meydana getirdiği gözlemlenmiştir. Reye sendromu denilen ve çocuklarda görülen, aspirinle alakası olan bir hastalık geçiren bireylerin glutamin kullanmaması gereklidir. İçerisindeki bileşenler bu hastalığı geçirmiş kişiyi kötü halde etkilemektedir.

Bunun dışında aynı şekilde siroz hastalığı, böbrek hastalığı ve karaciğer hastalığı olan kişiler de kesinlikle glutamin kullanmamalıdır. Böbrek hastalığı olmasa da orta yaşlarda olan bireylerin glutamini kullanmak istediklerinde doktor kontrolünde kullanmaları önerilmektedir. Çünkü ilerleyen yaşlarda böbreklerin işlevleri yavaşladığından bir takım böbrek sorunları yaşandığından glutaminin sindirilmesi ve işlevi açısından bünyede bir takım problemler ortaya çıkabilmektedir.

Manik depresiflik hastalığı bulunan kişilerin de kesinlikle bu takviyeyi kullanmaması gerekir, glutamin alındığında mani hastalarının atak evrelerinde ve ruhsal durumlarında değişimler meydana gelebilmektedir. Her ilaçta ve takviyede olduğu gibi hamile bayanların ve emziren annelerin mutlaka doktoruna danışarak bu takviyeyi alması gerekir. Tüm bu etkilerinin dışında da bazı bünyelerde çok nadir olmak suretiyle ishal sorunları meydana getirdiği söylenmektedir. Glutamini kullanma evresindeyken takviye sıvı olarak alınacaksa kesinlikle sıcak su kullanılmaması, oda sıcaklığındaki suyla vücuda alınması gerekmektedir. Suyun sıcak olması maddenin içerisindeki amino asitleri yok etmektedir. Glutamin kullanım aşamasındayken kuru ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilmelidir.


Leave A Reply