Gözde kırmızı nokta neden olur, neyin belirtisidir? Gözde kırmızı noktanın geçmesi için evde yapılabilecekler, tedavi yöntemleri.
Gözde Kırmızı Nokta
Gözdeki kırmızı nokta veya subkonjonktival kanama genellikle artan kan basıncının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bazı durumlarda, subkonjonktival kanamalar tanımlanabilir bir neden olmadan ortaya çıkabilir. Kişi aynaya bakana kadar subkonjonktival kanaması olduğunu fark etmeyebilir.
Gözdeki kırmızı bir noktanın ortak nedenleri şunlardır:
- hapşırma
- öksürme
- kusma
- aşırı fiziksel zorlanma
- göz yaralanması
- tahriş veya alerjik reaksiyonlar
- gözü çok sert ovmak
- enfeksiyonlar
- Subkonjonktival kanamaların nadir nedenleri şunlardır:
- yüksek tansiyon
- kan inceltici almak
- kanamaya neden olan tıbbi bozukluklar
- diyabet
- Diyabetik retinopati
Diyabetik retinopati ayrıca göz üzerinde kırmızı bir noktaya yol açabilir. Bu, yüksek kan şekeri seviyelerinden dolayı gözdeki kan damarlarının çatlamasıyla ortaya çıkar. Kırık veya sızıntı yapan damarlardan gelen kan, görüşte “yüzer” veya koyu lekelere neden olabilir. İnsanlar, görüşlerini etkileyene kadar diyabetik retinopatiye sahip olduklarının farkında olmayabilirler.
Diyabetik retinopati belirtileri şunları içerir:
- bulanık görme
- azalmış gece görüşü
- renkleri soluk görmek
Diyabetli insanlar, kan şekeri ve kan basıncı seviyelerini kontrol ederek diyabetik retinopati geliştirme risklerini azaltabilir.
Tedavi
Subkonjonktival kanamalar genellikle tedavi gerektirmez. İyileşme süresi, noktanın boyutuna bağlı olarak birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişebilir. Kişi tahriş veya kuruluğu hafifletmek için yapay gözyaşları kullanabilir. Kırmızı nokta bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu ise doktor antibiyotik göz damlası reçete edebilir.
Kırmızı nokta renkleri kırmızıdan sarıya veya turuncuya renk değiştirirse, insanlar telaşa kapılmamalıdır. Bu kanamanın iyileştiğinin bir işaretidir. Bir çürük gibi, zamanla yavaşça kaybolabilir.
Diyabetik retinopati tedavisi şunları içerir:
- şişmeyi azaltmak için enjekte edilebilir ilaçlar
- sızan kan damarlarını kapatmak için lazer göz ameliyatı
- vitrektomi veya vitröz jel ve kanın gözün arkasından çıkarılmasını içeren cerrahi
Evde Tedavi
Subkonjonktival kanamalar genellikle tıbbi tedavi olmaksızın zamanla iyileşir. Bununla birlikte, insanlar rahatsız edici semptomları hafifletmek ve iyileşmeyi teşvik etmek için bu ev ilaçlarını deneyebilir:
- tahrişi azaltmak için sıcak bir kompres uygulamak
- şişmeyi azaltmak için soğuk kompres uygulamak
- göz iyileşirken kontakt lens takmamayı seçmek
- kaşıntıyı yatıştırmak ve kuruluğu azaltmak için yapay gözyaşları kullanmak
- gözleri ovmaktan kaçınmak
Ne zaman doktora görünmeli?
İnsanlar gözlerinde kırmızı lekeye neden olan bir yaralanma veya yüksek tansiyon veya kanama bozukluğu öyküsü varsa tıbbi yardım almalıdır. İnsanlar ayrıca aşağıdakileri ve kırmızı noktayı deneyimliyorlarsa tıbbi yardım almalıdır:
- etkilenen gözde ağrı
- baş ağrısı
- gözden akıntı
- her iki gözde kanama
- görme değişiklikleri
- diş eti kanaması
- göz çevresinde morarma
- çoklu subkonjonktival kanamalar
Birden fazla subkonjonktival kanama olması, konjonktival amiloidoz gibi altta yatan farklı bir tıbbi durumu gösterebilir. Konjonktival amiloidoz, gözde veya göz kapağında pembe veya sarı lezyonlara neden olan nadir bir göz bozukluğudur. Protein, organlar ve diğer dokularda biriktiğinde ortaya çıkar. Konjonktival amiloidoz tipik olarak göz içinde kalır ve diğer organları veya dokuları içermez.
Özet
Rahatsız edici görünse de, gözdeki kırmızı bir noktanın subkonjonktival kanama olması muhtemeldir. Tipik olarak, subkonjonktival kanamalar tıbbi tedavi gerektirmez ve bir kişinin görüşünü etkilemez. İnsanlar, kırmızı noktanın etkilediği gözde, ağrı, görme bozukluğu veya akıntı yaşadıkları takdirde doktora görünmelidir.
Diyabetik retinopati de gözde kırmızı bir noktaya neden olabilir. Diyabetli insanlar, görüşlerinde bulanıklaşma gibi herhangi bir değişiklik fark ederse doktorla konuşmalıdır.