Guy de Maupassant Kimdir? Fransız Yazarın Hayatı ve Kitapları, Öyküleri

0
Advertisement

Guy de Maupassant kimdir ve ne yapmıştır? Fransız öykü yazarı Guy de Maupassant hayatı, biyografisi, eserleri, kitapları hakkında bilgi.

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant Kimdir?

Guy de Maupassant; Fransız yazardır (Dieppe/Etretat/Miromesnil Şatosu 1850-Paris 1893).

Gustave Flaubert’ in çocukluk arkadaşı olan annesi, oğlunun edebiyat yeteneğinin geliştirilmesinde etkili oldu. Liseyi Rouen’da bitirdi. Şiire eğilim duyduğu bu yıllarda çıkan Fransız-Alman savaşına gönüllü olarak katıldıktan (1870) sonra Paris’te memur olarak çalışmaya başladı. Sinirlerini bozacak olan keyif maddelerine, içkiye ve uyuşturuculara o yıllarda alışmış olması gerekir. Bu arada Gustave Flaubert, Maupassant’a elini uzattı. Kendinden neredeyse otuz yaş küçük olan bu genç yeteneğe yöntem kazandırdı; örnek üslup, üzerinde aydınlatıcı alıştırmalar gösterdi ve onu gerçekçiliğin vazgeçilmez bir savunucusu yaptı. Zola kümesine Maupassant’ı yaklaştıran, tanıştırıp ilgi sağlayan da Flaubert oldu. Doğalcıların (Natüralistler) ortaklaşa çıkardıkları Soirées de Médan adlı (Médan Akşamları) antolojide (1880) yer alan ve Maupassant’a ilk ününü kazandıran Kartopu (Boulle de Suif) adlı önemli öykü oldu. Kısa sürede istediği bütün başarılara ulaştı; öykü türünde dünya edebiyatının en değerli ustalarından biri sayıldığı gibi, roman ve tiyatroda da küçümsenemez düzeylere erişti. Memurluktan ayrıldı, bütün varlığıyla edebiyata bağlandı, her gün sabah yediden öğleye kadar düzenli çalışıp en az altı sayfa seçkin metin hazırlıyor, yıl sonunda kocaman bir cilt tutarında ürün birikimi oluyordu. Böylece hastalanıp canına kıyma nöbetlerine gelmeden önceki son on yılında yeterince edebiyat eseri yazmış oldu.

Öykü kitapları:

Tellier Evi (La Maison Tellier) 1881, Mademoiselle Fifi (Matmazel Fifi) 1882, Contes de la Bécasse (Bécasse Öyküleri) 1883. Les Soeurs Rondoli (Rondoli Kız Kardeşler) 1884, Monsieur Parent, la Petite Roque (Bay Parent, Küçük Kız Roqou) 1886, Le Rosier de Mademe Husson (Bayan Husson’un Gül Fidanı) 1888, L’inutile Beauté (Yararsız Güzellik) 1890. Bu dönemin aksamayan çalışması ve yoğun emeği ona altı da roman kazandırdı: Bir Hayat (Une Vie) 1883, Bel Ami (Güzel Dost) 1885, Mont-Oriol (1887) Pierre ile Jean (Pierre et Jean) 1888, Ölüm Kadar Acı (Fort Commela Mort) 1889, Kalbimiz (Notre Coeur) 1890. Roman ve öykülerinin bir tekneyle yaptığı gezilerden de ilginç izlenimler, gözlemler taşıyan değerli kitaplar çıkardı: Au Soleil (Güneşte) 1884, Sur l’Eau (Su Üstünde) 1888, La Vie Errante (Başıboş Yaşam) 1890. Gittikçe dengesi bozulan sağlığının sarsıntılarına karşın iki de oyun yazma iradesine kavuştu: Musotte (1891), La Paix du Ménage (Ev Dirliği) 1893.

Canına kıyma girişimine kadar varan akıl ve ruh hastalığı yüzünden (1 Ocak 1892) kaldırıldığı hastanede yarı deli olarak öldüğü zaman (6 Temmuz) 43 yaşındaydı. Resmen katılmış olduğu Doğalcılık (Natüralizm) akımının yanı sıra Maupassant, psikolojik çözümlemelere de dayanan gerçekçi eserleri, ilginç konularıyla sağlam ve dengelidir.

Advertisement

Kaynak – 2

Guy De MAUPASSANT (5 Ağustos 1850, Tourville-sur-Arques, Fransa – 6 Temmuz 1893, Passy, Paris, Fransa)

En büyük Fransız hikâye yazarlarından biridir. Paris’li bir borsa oyuncusunun oğluydu. İlk öğrenimini bitirdikten sonra deniz ticaret okuluna girdi. On yıl denizyollarına bağlı bürolarda çalıştı. Atlet yapılıydı, iyi yüzer, kürek çekerdi; yalnız, aklı denizcilikte değildi, yazar olmak istiyordu. Tanınmış romancı Gustave Flaubert’le ahbap olduktan sonra edebiyata merakı daha da arttı. Flaubert, Maupassant’ı iyi bir edebiyatçı olarak yetiştirmek için çalıştı. İlk yazılarını okuyup, düzeltti, ona yalnız, gördüklerini, duyduklarını yazmasını öğretti.

1880’de, birçok tanınmış yazarlarının hikâyelerini bir araya toplıyan «Soirees de Me-dan» adındaki kitapta Maupassant’ın da birkaç hikâyesi yayınlandı. Bunlardan «Boule de Suif» (Is Yumağı) adındaki hikâyesi, yazarı kısa zamanda tanıttı. Daha sonra, bîr kadının hayatında uğradığı hayal kırıklıklarını anlatan ilk roman «Une Vie» (Bir Hayat) çok büyük ilgi topladı.

Maupassant, en güzel eserlerini 1881-1886 yılları arasında yazmıştır. 1885’te yayınlanan hikâyelerinde yazarın üslûbunda bir zayıflama olduğu farkedildi. Maupassant’ı meşhur eden gerçekçi üslûp, kuvvetli kelimeler son hikâyelerinde pek bulunmuyordu. Sağlık durumu da günden güne bozuluyordu. Aklını bozması ihtimali belirmişti. Bir süre akıl hastalarına mahsus sağlık yurdunda yattı. Guy De Maupassant, 1887’de yayınlanan «Le Horla» adındaki eserinde delilik belirtilerinin nasıl başladığını, insan üzerinde ne gibi değişiklikler yarattığını anlatmıştır. Bu kitap yayınlandıktan sonra Maupassant, iyileşmek ümidiyle, uzunca bîr deniz yolculuğuna çıktı. Seyahatten döndükten sonra «Pierre et Jean.» adındaki romanını tamamladı. Daha sonra «Nötre Coeur» (Kalbimiz) romanını yazlı. «La Vie Errante (Serseri Hayat) adındaki kitabından sonra pek bir şey yazamadı. Sağlık durumu adam akıllı bozulmuştu. O iri yarı, atlet vücudu günden güne çöküyordu. Fazla ilâç almaktan vücudu, zihni yıpranmıştı. 1892 ocak ayında kendini öldürmeye kalktı. Ağır hasta olarak Paris’e getirdiler. Yazar öldükten sonra Montparnesse mezarlığına gömüldü.


Leave A Reply