Halter Nasıl Bir Spordur? Halter Sporunun Kuralları ve Tarihçesi

0
Advertisement

Halter nedir? Halter nasıl bir spordur? Ülkemizde de çok sevilen halter sporunun kuralları, tarihçesi ile Türkiye’de halter sporu.

Halterci

Halter; ağırlık kaldırma sporu; 1.31 m uzunluğunda, 26 mm kalınlığında bir metal çubuğu iki ucuna asılı belirli kilodaki ağırlığın, iki kolla başın üzerine kaldırılması temeline dayanan spordur. Bu uygulama, muntazaman, koparma, silkme olarak adlandırılan kurallara uygun biçimde gerçekleştirilir.

Halter sporunda yarışmacılar kilolarına göre dallara ayrılır: 52 kg’a kadar olanlara “sinek siklet”, 56 kg’a kadar olanlara “horoz siklet”, 60 kg’a kadar olanlara “tüy siklet”, 67.5 kg’a kadar olanlara “hafif siklet”, 75 kg’a kadar olanlara “orta siklet”, 82.5 kg’a kadar olanlara “hafif ağır sıklet”, 90 kg’a kadar olanlara “orta ağır sıklet”, 100 kg’a kadar olanlara “ağır sıklet”, 100 kg’dan yukarı olanlara “süper ağır sıklet”.

Tarihçesi:

Çok eski çağlardan bu yana yapıldığı bilinen halter sporunun örnekleri, tarihsel nitelikli fresko ve vazolarda işlenmiştir. Çağdaş anlamda halter sporunun başlangıcı 19. yüzyılın ilk yansına rastlar. Paris’te açılan “jimnasium” halter sporunun gerçek anlamdaki doğduğu yer oldu. Halter, 1920 Anvers Olimpiyat Oyunları ile Olimpiyatların resmi programına alındı. Eskiden üç dal üzerinden yapılan uluslararası yarışmalar toplamları, günümüzde iki dala indirildi. Önceleri ABD’liler, Fransızlar, İtalyanlar, Mısırlılar halter sporuna uluslararası yarışmalarda ilk alda gelen ülkelerden 1952 sonrasında SSCB; 1970 sonrasında da Bulgarlar, bu spor dalında üstünlük sağladılar.

Halter

Advertisement

Türkiye’de Halter:

Çağdaş anlamdaki halter sporunun Türkiye’ye girişi, 1890′ lara rastlar. İstanbul’da görülmeye başlayan çağdaş halter sporunda ortaya çıkan ilk büyük ad, büyük Ferik Bey (Üstünidman) oldu. Halter sporuna Galatasaray Lisesi’nde öğrenciyken başlayan Faik Bey, daha sonra aynı okula beden eğitim öğretmeni olduğunda bu spor dalında pek çok öğrenci yetiştirdi. Cemal Erçman ile Şevki Sezgin 1924 Paris Olimpiyat Oyunları’ na katılan ilk halterciler oldu.

1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunları’nda da yine Cemal Erçman Ay-Yıldızlı forma altında yarıştı. 1945’lere kadar süren bu duraklama döneminden sonra İlhan Kırgül, Haşim Ekener, İllun Enülkümen, Mesut Şurdum, Boğos Kambur gibi sporcuların halter sporunu yeniden canlandırmaları izledi. 1955’te halter çalışmaları Türkiye Güreş Federasyonundan ayrılıp Türkiye Halter Federasyonu’nda toplandı.

Naim Süleymanoğlu Bir Halter Turnuvasında

Naim Süleymanoğlu Bir Halter Turnuvasında

1959’da Metin Gürman, Akdeniz Oyunlan’nda kazandığı şampiyonlukla Türk halter sporunda yeni bir çığır açtı. Bundan sonraki dönemde de Salih Suvar, Mehmet Suvar, Ali Tan, Güner Çevir, Sedat Misket, Ahmet Gülal gibi halterciler uluslararası alanda kazandıkları başarılarla, sivrilen adlar oldular. 1986’da Bulgaristan’dan Türkiye’ye sığınan Naim Süleymanoğlu, Türk uyruğuna geçtikten sonra, Seul Olimpiyatlarında, 60 kg’da toplam, silkme, koparmada dünya ve olimpiyat rekorlarım kırarak erişilmesi güç bir başarı elde etti. Bu başarısını üç kez dünya şampiyonluğunu kazanarak sürdürdü. 1989’da da, yine bir dünya şampiyonu Türk, Süleyman Hafızoğlu, SSCB’den sığınarak Türk uyruğuna geçti.


Kaynak – 2

Halter, sporcuların iki ucunda ağırlıklar bulunan bir metal çubuğu kaldırarak yarıştığı bir spor dalıdır. Bu spora metal çubuğun adından ötürü “halter” adı verilir. Halter aynı zamanda iyi bir vücut geliştirici çalışmadır. Koparma, silme ve pres adlarıyla bilinen üç tür ağırlık kaldırma vardır. Pres türü 1972 de Olimpiyat yarışmalarından çıkarılmıştır.

Kuralları:

Koparmada yarışmacı halteri tek hareketle başının üzerine kaldırır. Silmede ise iki aşama vardır. Halter ilkin göğse kadar sonra da baş üstüne kaldırılır. Bu iki stilde ek bir güç sağlamak için bacaklar kullanılabilir. Preste ise halter göğse kadar yükseltilip, sonra da baş üzerine kaldırılırken bacakların hiçbir yardımı olmaz.

Halterciler vücut ağırlığına göre belirlenen gruplarla yarışırlar; üç stilden en yüksek toplam ağırlığı kaldıran sporcu birinci olur. Hazırlık çalışmaları sırasında küçük el halterleri kullanılır. Ağırlık kaldırma kasların gelişmesine yardım eder. Bu spor deneyimli bir çalıştırıcının gözetimi altında yapılmalıdır.

Advertisement

Tarihçesi:

4. Murat’ın sabahları gürz kaldırma çalışmaları yapması örneğinin gösterdiği gibi Osmanlılar döneminde de bilinen ağırlık kaldırma sporu Türkiye’ye bugünkü biçimiyle 1890’larda girdi. Önceleri aletli jimnastiğin bir kolu sayılan bu spor kısa sürede benimsendi. Türkiye’nin katıldığı ilk Uluslararası yarışma 1924’te Paris’te yapılan Olimpiyatlardı. 19592da Akdeniz Oyunlarında kazanılan altın madalya ilk önemli derecedir. Daha sonra Akdeniz Oyunları ve Balkan Halter Şampiyonalarında da önemli dereceler elde edildi.

1986’da Türkiye’ye sığınan Naim Süleymanoğlu’nun 1987’de Antalya’da kırdığı ama tescil edilemeyen derecesi, Türkiye adına kırılan ilk Dünya rekorudur. Süleymanoğlu bu başarısını 1988 Seul Olimpiyatlarında da sürdürdü ve ard arda alt altı dünya rekoru kırarak bu dalda 3 altın madalya kazandı.

Uluslararası karşılaşmalar 1920’de kurulan Ulusal Halter Federasyonu tarafından düzenlenir. Türkiye Halter Federasyonu 1956’da kurulmuştur.

 


Leave A Reply