Hangi Besinler Sindirilmeden Kana Geçer? Sindirilmeden Kana Geçenler

0
Advertisement

Hangi besinlerin sindirilmeye ihtiyacı olmadan kana karışması mümkündür? Sindirilmeden kana karışan besinler ve özellikleri nelerdir?

Hangi Besinler Sindirilmeden Kana Geçer?

Yediğiniz besinlerin, ince bağırsağınızdaki hücrelerin emmesi için yeterince küçük olması gerekir. Sindirim süreci, gıda partiküllerini emilimin gerçekleşmesi için yeterli bir boyuta indirir. Bununla birlikte, yediğiniz bazı yiyecekler, sindirime gerek duymadan yeterince küçük olan şeker ve amino asitler gibi makrobesinler içerir. Vitamin ve mineraller de dahil olmak üzere diğer besinler, gıdalarda olduğu gibi emilebilen küçük moleküller olarak bulunur.

Glukoz, galaktoz ve fruktoz, bütünüyle karbonhidrat sindiriminin son ürünleridir, bu yüzden bunları yerseniz, sindirmeniz gerekmez.

Amino asitler protein sindiriminin son ürünleridir, bu nedenle bunları tüketirseniz veya bir amino asit takviyesi içerseniz hemen emilirler.

Etanol sindirim olmadan emilir. Tabii ki su da öyle.

Advertisement

Aslında liste oldukça uzun, özellikle mineraller ve vitaminler de sindirilmez.

Şekerler

Diyetinizdeki karbonhidratlar, nişasta ve şekerden oluşur. Sindirim sırasında vücudunuz nişastayı iki glikoz şekerinden oluşan iki şekerli bir birim olan maltozun yanı sıra tek glukoz moleküllerine ayırır. Bütün karbonhidratların emilimden önce tek şeker ünitelerine sindirilmeleri gerekir. Bununla birlikte, yediğiniz şekerlerden bazıları zaten monosakkaritler veya tek şeker molekülleri formundadır. Bu tek şekerler glikoz, galaktoz ve fruktozu içerir ve ince bağırsağınız bunları sindirmeye gerek duymadan emer.

Amino asitler

Amino asitler, proteinlerin yapı taşları olarak bilinir. Tükettiğiniz proteinler, ince bağırsağınızın vücudun hücrelerine taşınması için emdiği bireysel amino asitleri serbest bırakmak için sindirime uğrar. Hücreleriniz, ihtiyaç duyduğunuzda yeni proteinler oluşturmak için bu amino asitleri belirli bir sırayla birleştirir. Amino asitler gıda protein molekülüne çok sıkı bağlandığından, birkaç serbest amino asit tüketirsiniz. Serbest amino asitler önceden sindirim işlemi olmaksızın ince bağırsağınızın hücreleri tarafından emilmeye hazırdır.

Vitaminler

Vitaminler organik veya karbon içeren moleküllerdir, vücudunuzun optimal sağlık için küçük miktarlarda ihtiyacı vardır. Çeşitli gıdalarda doğal olarak mevcut olsalar da ve gıdalarınız sindirimden geçtikçe gastrointestinal sisteminizden taşınırlarsa da, ince bağırsağınızın sindirilmeksizin absorbe edecek kadar küçüktür. Vitaminler, suyla karışabilme özelliklerine sahip olup, suda çözünebilir veya yağda çözünebilir olarak sınıflandırılır. İnce bağırsağınızın hücrelerindeki özel proteinler emilim için suda çözünen vitaminlere bağlanırken, yağda çözünen vitaminler sindirilmiş yağ molekülleriyle birlikte bağırsak hücrelerinde emilir.

Mineraller

Mineraller, yapı, hücre sinyali, sıvı dengesi, besin metabolizması, sinir fonksiyonu ve kas kasılması gibi görevleri yerine getirmek için diyetinizde ihtiyaç duyduğunuz temel elementlerdir. Vitaminlerde olduğu gibi, mineraller de besinlerle bağlanır ve sindirim sırasında bağırsak sisteminizden geçer. Bununla birlikte, sindirime uğramazlar, ancak bağırsaklarınızı kaplayan hücrelerin içine doğrudan emilim görürler.

Advertisement


Leave A Reply