Hastings Kamuzu Banda Kimdir?

0
Advertisement

Hastings Kamuzu Banda kimdir? Malavi’Nin ilk devlet başkanı ve milliyetçi önderlerinden Hastings Kamuzu Banda hayatı hakkında bilgi.

Hastings Kamuzu Banda Kimdir?

Hastings Kamuzu Banda, (d. y. 1902, Kasungu yakınları, İngiliz Orta Afrika Protektorası), Malavi’nin (eskiden Nyasaland) ilk devlet başkanı, Malavi milliyetçi hareketinin başlıca önderi.
Hastings Kamuzu Banda
Bir köylü ailesinin çocuğu olan Banda ilk eğitimini bir misyoner okulunda aldı. ABD’de yükseköğrenim görerek 1927’de tıp doktoru oldu. Eğitimini daha sonra Londra’da sürdürerek 1941’de yeni bir tıp diploması aldı. 1953’e değin Londra’da çalıştı.

Banda’nın siyasal yaşamı, Orta Afrika’da yaşayan beyazların, 1949’da Kuzey ve Güney Rodezya ile Nyasaland’in bir federasyon halinde birleşmesini istemeleri üzerine başladı. Banda ve Nyasaland’deki başka önderler bu yolla beyaz egemenliğinin yayılmasına şiddetle karşı çıktılar; ama 1953’te Rodezya ve Nyasaland Federasyonu kuruldu. 1953-58 arasında Gana’da hekimlik yapan Banda, 1956’dan beri onu göreve çağıran milliyetçilerin gitgide artan baskıları sonucunda 1958’de ülkesine geri döndü.

Nyasaland Afrika Kongresi’nin başkanı olarak ülkeyi dolaşıp federasyon karşıtı konuşmalar yaptı. Afrikalılar arasında giderek artan hoşnutsuzluk ve karışıklıktan sorumlu tutularak, 1959’da olağanüstü durum ilan edilmesinden sonra sömürge yönetimince hapsedildi. 1960’ta serbest bırakıldıktan birkaç ay sonra, Nyasaland Yasama Konseyi’nde Afrikalıların çoğunluğu alması yönünde İngilizlerce sunulan anayasa önerisini kabul etti. 1961-63 arasında doğal kaynaklar ve yerel yönetim bakanı, federasyonun tamamen dağıldığı 1963’te de başbakan oldu. 1964’te ülke Malavi adını alarak bağımsızlığına kavuştuğunda da bu görevi sürdürdü.

Bağımsızlıktan kısa süre sonra, Banda’ nın giderek belirginleşen otoriter tutumuna tepki gösteren, Portekiz sömürgeleri ve Güney Afrika’yla uyuşma gibi kimi kararlarını onaylamayan bazı genç bakanların görevden alınması ya da istifa etmesi üzerine bir hükümet bunalımı doğdu. 1965’te, bu bakanlardan ikisinin başını çektiği, ama halkın desteğini sağlayamayan bir ayaklanma oldu. Malavi, Başkan Banda’nın katı, otoriter tek parti rejimi altında 1966’da cumhuriyete dönüştü. 1971’de yaşam boyu başkan ilan edilen Banda ülkenin altyapısını oluşturmaya ve tarımsal üretimi artırmaya yöneldi. Denizaşırı ticarete açılabilmek amacıyla Güney Afrika ve öbür komşu ülkelerle ticaret ilişkileri kurdu. Batı yanlısı bir dış politika izledi.

Advertisement

Leave A Reply