Hatşepsut (Hatshepsut) Kimdir? Kendini Firavun İlan Eden Kadının Hayatı

0
Advertisement

Hatşepsut (Hatshepsut) Kimdir? Kendisini firavun ilan eden Mısır’ın güçlü kadını Hatşepsut’un hayatı ve hükümdarlığı.

Hatshepsut (Hatşepsut)

Hatshepsut (Hatşepsut) kendisini firavun ilan ederek, 20 yılı aşkın bir süre bir erkeğin yapacağı gibi hüküm süren ve kendini erkek vücudu ve sahte sakallı heykel ve resimlerde tasvir eden bir kadın firavundur.

Hatşepsut

Hatshepsut (yaklaşık M.Ö. 1508-1458) yıllarca Mısır’ın kraliyet ailesi üyeleri arasında önemli bir rol oynadı. Bir firavunun (Thutmose I) kızı ve bir diğerinin kraliçe karısıydı (üvey kardeşi Thutmose II). Kocası MÖ 1479’da öldüğünde üvey oğlu varis olarak atandı. Hatshepsut görev bilinciyle genç Thutmose III’e naip olarak ek sorumluluk aldı.

Ancak yıllar geçtikçe, Hatshepsut geçici bir gözetmen gibi davranmadı ve daha çok Mısır’ın meşru hükümdarı gibi davrandı ve kendisine “İki Ülkenin Hanımı” olarak atıfta bulundu. Thutmose III olgunluğa yaklaşırken – resmi olarak tahta geçeceği zaman – cüretkar bir güç oyunu yaptı.

Kendini Firavun İlan Etti

Hatşepsut, kendisini firavun ilan etti. Kendisini erkek vücudu ve sahte sakalıyla bir erkek olarak resmetti. Hatta babası Amun tanrısı olduğunu iddia etti ve onun Mısır’ın sorumluluğunu üstlenmesini istediğinde ısrar etti: “Onun emri altında hareket ettim; beni yönlendiren oydu. “

Advertisement
Hatşepsut Tapınağı

Hatşepsut Tapınağı

Hatshepsut için Thutmose III’e göre öncelik öne sürmek muhafazakar Mısır toplumunda radikal bir hareketti. Bunu, Thutmose III’e teslim olursa hayatlarını olmasa da güçlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan kraliyet eserlerinin gözetmeni Senenmut da dahil olmak üzere mahkemedeki yüksek yetkililerin desteği olmadan başaramazdı.

Hatshepsut, askerleri savaşa yönlendirerek babasının fetihlerini karşılayamazdı, bu kesinlikle erkeklere ayrılmış bir roldü. Bunun yerine orduyu denklemden çıkardı. Savaşa asker göndermek yerine, onları en gururlu girişimi haline gelen şeye gönderdi: Kızıldeniz’in güney kıyısında, 500 yıldır hiçbir Mısırlı’nın bulunmadığı, efsanevi Punt diyarına bir ticaret gezisi. Hatshepsut’un morg tapınağının duvarlarında tasvir edildiği gibi, keşif gezisinden altın, fildişi, mür ağaçları ve canlı maymunlar, panterler ve zürafalar dahil bir dizi egzotik hayvanla dolu olarak geri döndü. Başarılı kampanya, itibarını ve popülerliğini önemli ölçüde artırdı.

Hatşepsut 'un mumyası

Hatşepsut ‘un mumyası

Hatshepsut, teknik olarak eş yöneticisi olarak görev yapan Thutmose III’ü sürgün etmedi, ancak açıkça onu gölgede bıraktı. Onun 21 yıllık hükümdarlığı – 15’i ana hükümdar olarak – Mısır için barış ve refah dönemiydi. Karnak’ta ve morg tapınağı Djeser-Djeseru’da iki çift heybetli dikilitaş da dahil olmak üzere büyük inşaat projeleri üstlendi. Hatshepsut’un MÖ 1458’de ölümü üzerine Thutmose III sonunda tahta çıktı.

Hatshepsut’un çığır açan saltanatı yüzyıllar boyunca bir sır olarak kaldı. Kendi ölümünden önce Thutmose III, Hatshepsut’u anıtlarına tahrif ederek ve adını krallar listesinden çıkararak tarihi kayıtlardan silmek için harekete geçti. Arkeologlar 1822’de Deir el Bahri’deki hiyeroglifleri deşifre etmeye başladıklarında ve daha sonra 1903’te mezarını bulduklarında, Hatshepsut’un Mısır’ın güçlü kadın firavunu olarak mirası restore edildi.


Leave A Reply